SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(video&εικόνες) Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Παπαδιαμάντη | παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Γιώργου Σανιδά

2021-07-11 15:57:33
Εξαιρετική η παρουσίαση του συνοδοιπόρου, φίλου και συνεργάτη, αρθρογράφου του Skiathoslife.gr στην Σκόπελο χθες βράδυ Γιώργου Σανιδά με τίτλο "Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Παπαδιαμάντη" που είχε την χαρά και τιμή να εκδόσει ο Δήμος Σκοπέλου όπως τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Σταμάτης Περίσσης. 
του Νίκου Τζούμα
Σε μια ζεστή βραδιά άξια λόγου και εικόνας στον πολυχώρο "Ορφέας" άνοιξε το βιβλίο με τα μικρά αλλά σημαντικά κεφάλαια στην Ιστορία του μεγάλου Διηγηματογράφου και κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ενώ όπως όπως είπε ο σεβαστός λόγιος πατέρας Κ. Καλλιανός «θα συνοδεύσει και θα εμπλουτίσει τη σκοπελίτικη βιβλιογραφία».
Ενα βιβλίο και μια πρώτη προσέγγιση για τη σχέση του Παπαδιαμάντη με τη νησί της Σκοπέλου, στο σχολαρχείο του οποίου φοίτησε πριν πάει στην Αθήνα.
Υπέροχα και τα έργα της κυρίας βιολέτας Σοφικίτη με θέμα τον «δικό μας κοσμοκαλόγερο» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Το καλωσόρισμα στον Σκιαθίτη συγγραφέα έκανε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού της Σκοπέλου κα Μαρία Σοφικίτου - Σίσκου τονίζοντας πως η σημερινή βραδιά είναι πολύ σημαντική όσο και συγκινητική. Απόψε, πλανάται ανάμεσα μας η ιερή μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αφού χάρη στο βιβλίο «Η Σκόπελος με τα μάτια του Παπαδιαμάντη», που έγραψε ο αξιόλογος Σκιαθίτης συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς και παρουσιάζουμε σήμερα, ο Παπαδιαμάντης «επισκέπτεται» ξανά το νησί μας ακριβώς μετά από 156 χρόνια!
Όπως τονίζει ο συγγραφέας στη σελίδα 23 του βιβλίου, «ο Παπαδιαμάντης, μετά τη Β’ τάξη του Ελληνικού Σχολείου, δεν συνέχισε στη Σκιάθο, γιατί η μετάθεση του Σκοπελίτη δάσκαλου Γεωργάρα δεν επέτρεψε να λειτουργήσει στο νησί η Γ’ τάξη του Σχολαρχείου. Έπρεπε να πάει στη Σκόπελο. Η οικογένεια του, λόγω οικονομικών δυσχερειών, κατάφερε να τον στείλει τελικά μετά από 3 ολόκληρα χρόνια και για το σχολικό έτος 1865-1866. Δεκατετράχρονος πια, για πρώτη φορά μόνος και ελεύθερος, γράφεται στις 9 Σεπτεμβρίου 1865 στην Γ’ τάξη του Ελληνικού Σχολείου Σκοπέλου». Στη σελίδα 19 του βιβλίου, ο συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά: «Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως ο Παπαδιαμάντης είχε διπλές ρίζες στη Σκόπελο και από τους δύο γονείς του. Μας αρκεί αυτό για να υποψιαστούμε βάσιμα πως πράγματι αγαπούσε τη γείτονα νήσο; Ασφαλώς και όχι. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά που φανερώνουν ότι έτρεφε ιδιαίτερα αισθήματα για τη Σκόπελο, όπως για παράδειγμα, η κοινή ιστορία των δύο διπλανών νησιών, πέρα από τη γεωφυσική τους συγγένεια». Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Σποράδων κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελος Ξηντάρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κα Γιάννα Ευσταθίου,  η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Σάββα Γκόλια, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκοπέλου κ. Κυριακή Θεοδώρου και πλήθος κόσμου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΣΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ
https://youtu.be/jYycZHEAKaI Φωτογραφικό Υλικό απο την Παρουσίαση