SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΩΝ / γράφει ο Γιώργος Σανιδάς αρθρογράφος του Skiathoslife - συγγραφέας -

2016-10-30 23:37:33
14858543_1809932599273091_218116064_oΟ Παπαδιαμάντης έχει πλέον καθιερωθεί στην κορυφή της λογοτεχνίας μας, ενώ στη σκιά του, η μνήμη του Μωραϊτίδη φθίνει συνεχώς καθώς εξοστρακίστηκε και από το πρόγραμμα της εκπαίδευσης!
Για τον Μωραϊτίδη η γενέτειρά του δε φιλοτιμήθηκε ακόμα να του φτιάξει ούτε ένα μικρό μουσείο για να τιμήσει τη μνήμη του και να αισθανθούν την ατμόσφαιρά του οι νοσταλγοί επισκέπτες του νησιού. Παράλληλα το αρχείο τους (επιστολές, κείμενα, διηγήματα κλπ) -όπως και οι πρώτες εκδόσεις, μεταφράσεις- είναι διασκορπισμένο, όσο βρέθηκε, στα πέντε σημεία του ορίζοντα και τα ελάχιστα χειρόγραφα του Π που υπάρχουν στο μουσείο του, η κλοπή του 1999, έδειξε πως δεν είναι και πολύ ασφαλή.
Ακόμα, η βιβλιογραφία για τους Διόσκουρους των γραμμάτων μας, αριθμεί πλέον χιλιάδες έργα, ενώ αμέτρητοι είναι οι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν αυτούς και το έργο τους, οι μακέτες από θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, τα φιλμ από ταινίες, ντοκιμαντέρ κλπ
Τέλος είναι αφύσικο ομάδες μελετητών, όπως η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, να εδρεύουν και να συνεδριάζουν στην Αθήνα. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα, προτείνω η γενέτειρά τους να αναλάβει τις ευθύνες της και να φτιάξει ένα ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΩΝ στα πρότυπα του Ιδρύματος Νίκου Καζαντζάκη. Τώρα για τη σκόπελο των χρημάτων, που πάντα βάζουμε, κυρίως όταν μιλάμε για πολιτισμό, ας αξιοποιηθεί το παλιό ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ μιας και φτιάξαμε καινούργιο!