SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ποιοι είναι οι 6 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση | τι απάντησε ο Γεωργιάδης

2021-05-04 19:19:35
6 βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στις συστάσεις των λοιμωξιολόγων και ζητούν να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και αλλαγές στο ωράριο
Απορίες προκάλεσε η αντίδραση 6 βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα μέτρα που συνοδεύουν το άνοιγμα της εστίασης, χαρακτηρίζοντάς τα "ανεφάρμοστα" και επιμένοντας ότι όχι μόνο πρέπει να επιτραπεί να υπάρχει μουσική στον χώρους της εστίασης αλλά και να διευρυνθεί το ωράριο έως τις 12 το βράδυ. Με τεπιστολή τους προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Β' Αθηνών), Χριστόφορος - Εμμανουήλ Μπουτσικάκης (Α' Πειραιώς και Νήσων), Χρήστος Δερμετζόπουλος ( Έβρου), Θεμιστοκλής Χειμάρας (Φθιώτιδας), Ιωάννης Μελάς (Α' Πειραιώς και Νήσων) προτείνουν "την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αλλά και την παράταση της κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα", σημειώνοντας ότι "οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τους περιορισμούς. Προσθέτουν δε ότι "η μάχη που δίνουν οι επιχειρήσεις για να κρατηθούν όρθιες από την πανδημία δεν έχει τελειώσει. Και δεν θα τελειώσει σύντομα. Θα χρειαστούν χρόνος και μεγάλη προσπάθεια από όλους. Η κόπωση και η διάχυτη αγωνία για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να επιτείνονται από ανεφάρμοστα μέτρα".
Και η αντίδρασή της προκαλεί εντύπωση και απορίες, αφού από την πρώτη στιγμή οι λοιμωξιολόγοι, εξήγησαν γιατί δεν επιτρέπεται η μουσική, τουλάχιστον ακόμα, στην εστίαση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός.
"Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας", είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: "Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία", τόνισε.
Εστίαση
Απαντήσεις και από Άδ. Γεωργιάδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι "από τις 15 Μάη, με το άνοιγμα του τουρισμού, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο". Ως μήνυμα δε προς τους έξι βουλευτές της Ν.Δ. ερμηνεύεται η αποστροφή του υπουργού Ανάπτυξης ότι "σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, αλλά κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα". Δεν άφησε ωστόσο πολλά περιθώρια για την υλοποίηση του αιτήματος που αφορά την άρση της απαγόρευση της μουσικής λέγοντας ότι "μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει".