SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΑΙΜΙΛΙΑ ΦΩΤΟΥ : "Τα οφέλη της οριοθέτησης από τη νηπιακή ηλικία"

2021-04-12 21:22:00
Μέσω της στήλης μας "Επιθυμητή η γονική συναίνεση" θέλουμε να φέρουμε τους γονείς ένα βήμα πιο κοντά στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών βάσει της συμμετοχής και της εμπεριστατωμένης άποψης ειδικών. Μαζί μας η κυρία Αιμιλία Φώτου,εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής που θα μας μιλήσει για το πως και γιατί είναι ωφέλιμο να θέτουν όρια οι γονείς στα παιδιά τους από τη νηπιακή ηλικία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΒΛΑΧΟΥ
  • Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς ως προς την οριοθέτηση ;
Η οριοθέτηση αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία ειδικά τα πρώτα χρόνια  όπου  αναπτύσσεται  η προσωπικότητα του παιδιού και αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους γονείς . Μια συνηθισμένη τακτική είναι η ταύτιση της οριοθέτησης (θέτω όρια και κανόνες ) με την τιμωρία (επιβάλλω ποινή).Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο , όπου ο γονέας , τις περισσότερες φορές , στην προσπάθεια του να γίνει καθοδηγητής , γίνεται «τιμωρός», με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει μπερδεμένο. Σκοπός της διαδικασίας είναι η αντίληψη των κανόνων και των ορίων από τα παιδιά  και όχι η επιβολή ποινών από τους γονείς. Δεύτερο σύνηθες λάθος , είναι η  ετεροχρονισμένη συνέπεια. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό για το παιδί η υπενθύμιση του κανόνα τη στιγμή που το παιδί εκδηλώνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και όχι μεταγενέστερα. Τέλος, πριν να θέσουν  όρια και κανόνες, οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους , ότι τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται, συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση της οριοθέτησης του παιδιού, είναι ο οριοθετημένος γονιός, ο οποίος συνήθως αποτελεί το πρότυπο μίμησης.
  • Ποια είναι τα οφέλη της οριοθέτησης ;
Μέσα από τη διαδικασία της οριοθέτησης το παιδί αναπτύσσει μια συγκροτημένη προσωπικότητα , όπου μπορεί να θέσει στόχους και να προσπαθεί για την επίτευξή τους , ταυτόχρονα όμως μπορεί να διαχειριστεί και τη ματαίωση. Μπορούμε συνεπώς να προσθέσουμε στα οφέλη της οριοθέτησης τη  συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού καθώς και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Ένα οριοθετημένο παιδί είναι ένας μελλοντικός ενήλικας με επίγνωση και υπευθυνότητα.
  • Ποια ηλικία είναι η ιδανική για την οριοθέτηση;
Από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να παρατηρεί  και να επεξεργάζεται το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, είναι ωφέλιμο να υπάρχει σαφή καθοδήγηση από τον γονέα. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σταθερό περιβάλλον με σαφή όρια στη συμπεριφορά του, αναπτύσσει  κοινωνικές δεξιότητες που θα αξιοποιήσει αργότερα όχι μόνο στο περιβάλλον της οικογένειας αλλά και στις σχέσεις του με τους άλλους . Οι ηλικίες 0-6 χρονών είναι καθοριστικές για τη δημιουργία της προσωπικότητας του παιδιού καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για το χαρακτήρα και τις σχέσεις που θα αναπτύξει  ως ενήλικας. Συνεπώς όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα.
Η Αιμιλία Φώτου είναι Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Στοιχεία επικοινωνίας: 6982 582 081