Ενδελεχή ενημέρωση είχε, σήμερα, το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2023, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη για την εξέλιξη της διακήρυξης του έργου της αναβάθμισης και ανακατασκευής των υποδομών του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο έργο, του οποίου την ωρίμανση και επιτάχυνση έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, η εκπόνηση της μελέτης έχει, ήδη, ολοκληρωθεί δεδομένου ότι η διακήρυξη της διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής θα γίνει με αξιολόγηση μελέτης και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή (μελετοκατασκευή). Ήδη, για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση της ανάθεσης της διακήρυξης ή/και την παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, που αφορούν σε παρεμβάσεις σε δημόσιες υποδομές υγείας και σε κτίρια μονάδων υγείας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δεν απαιτείται έγκριση σκοπιμότητας. Λόγω της εξαιρετικής ωριμότητας του συγκεκριμένου έργου αναμένεται, αμέσως, η έγκρισή του και εκτιμάται ότι μέχρι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα έχει δημοσιευθεί ο διαγωνισμός σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σημειώνεται ότι, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικού έργου των Κέντρων Υγείας της χώρας, μεταξύ αυτών και της Σκοπέλου, ανέρχεται σε έως 193 εκατ. ευρώ.

Η Υφυπουργός Παιδείας, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Σταμπουλίδη τόσο για την πληροφόρηση όσο και για την διαβεβαίωση τήρησης του αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την δημοσίευση της διακήρυξης του διαγωνισμού, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Στ. Περίσση για την εξέλιξη αυτή αλλά και τους πολίτες του νησιού, επ’ ευκαιρία της εκεί παρουσίας της λόγω της παράδοσης του μικρού ασθενοφόρου, και δήλωσε ότι: «Γίνεται μία πολύ σοβαρή και σημαντική προσπάθεια από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και όχι μόνο, για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, που συνδέεται, κυρίως, με την υλοποίηση έργων υποδομής και την χρηματοδότηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη που η έγκριση της ανάθεσης για την αναβάθμιση των υποδομών της υγειονομικής δομής της Σκοπέλου θα είναι μία από τις πρώτες στο πλαίσιο αυτό καταδεικνύοντας ότι η ωριμότητα του έργου και η υπευθυνότητα της δημοτικής αρχής αποτελούν το εχέγγυο της εμπιστοσύνης για την ένταξή του στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως, επίσης, είμαι πολύ χαρούμενη που η ανακοίνωση αυτή γίνεται, σήμερα, που παραχωρείται το μικρό και ευέλικτο ασθενοφόρο στο ΚΥ Σκοπέλου, αποτέλεσμα της ευγενικής χορηγίας της COSMOTE, της ΔΕΔΔΗΕ, του Ομίλου ΙΑΣΩ και ιδιωτών. Αποδεικνύεται, έτσι, για μία ακόμη φορά, ότι η πολιτεία επενδύει στην περαιτέρω ενίσχυση και υποστήριξη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και στοχεύει στον αρτιότερο προγραμματισμό και λειτουργία των κέντρων υγείας, που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές».