Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα με αφορμή την ίδρυση τμήματος Αυτισμού και την Παγκόσμια Ημέρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Λιούτα για την πρόσκληση στη λιτή αλλά μεστή ουσίας και μηνυμάτων εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν, επίσης, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαηλίδου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου, η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αθηνών κ. Λ. Κεφαλογιάννη και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αττικής κ. Κεχρής.
Η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια και για θέματα Ειδικής Αγωγής, ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό της: «Η ανταμοιβή των προσπαθειών του επιστημονικού προσωπικού, η αναγνώριση των ενεργειών των εμπλεκομένων και συνεργαζόμενων φορέων, η ρεαλιστική εκτίμηση και η ώριμη αποτύπωση των αναγκών παιδιών και εφήβων που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού, μας φέρνουν, σήμερα, εδώ, σε αυτή τη σημαντική στιγμή, σε αυτή τη σπουδαία αφετηρία λειτουργίας του τμήματος αυτισμού στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα με υπεύθυνη την ειδική παιδαγωγό κυρία Κυροδήμου.
Σήμερα, τιμούμε, με αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία, την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους, στα παιδιά, στους μαθητές με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
Μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που μας καλεί να θυμόμαστε ότι, κάθε μέρα του χρόνου, πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να εργαζόμαστε για τα δικαιώματα των ανθρώπων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και για την ενεργοποίηση της κοινωνίας.
Το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει, συστηματικά, μέτρα υποστήριξης και ενδυνάμωσης για την πλήρη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό.
Οι έννοιες της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας εκφράζουν τη διαρκή προσπάθειά μας για την άρση των εμποδίων στη μάθηση για όλους μέσω της ρεαλιστικής εκτίμησης και της ώριμης αποτύπωσης και των αναγκών παιδιών και εφήβων που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού.
Η ενιαία εκπαίδευση, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της αποτελούν μέρη του ίδιου χάρτη, που καταργεί τις αποστάσεις και εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών να πετύχουν τους μαθησιακούς στόχους, να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία, να αξιοποιήσουν τις επιλογές, που τους δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα, να διαμορφώσουν την επαγγελματική τους διαδρομή και να πετύχουν τα όνειρά τους».