Ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης τον Αύγουστο του 2019 κυκλοφόρησε τη συλλογή του «Σκιάθος. Ποιητικός τουριστικός οδηγός – μετά χάρτου -». Δεκάξι μήνες αργότερα το έργο του έλαβε μία μεγάλη διάκριση, αφού βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου «Γ. Αθάνας» από το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, ο Λαρισαίος ποιητής μίλησε για τη δουλειά του, αλλά και την έμπνευση που άντλησε από τη Σκιάθο – τόπο καταγωγής της μητέρας του – όπου μένει μόνιμα από την άνοιξη του 2017.

Ο 39χρονος ποιητής συστήθηκε στο κοινό πριν από μία οκταετία, όταν από την Ήρα Εκδοτική κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Νεκρές φύσεις». Το 2015 επέμεινε… θεσσαλικά, αφού μετά από έναν βολιώτικο εκδοτικό οίκο, η δεύτερη δουλειά του με τίτλο «Κρίσιμα» κυκλοφόρησε από τη Θράκα, με έδρα τη Λάρισα. Μέχρι που πέρσι οι εκδόσεις Σμίλη τον εμπιστεύθηκαν και κυκλοφόρησαν τον πρωτότυπο οδηγό του, που τιμήθηκε ελάχιστες ημέρες πριν από την Ακαδημία Αθηνών. Και παρότι ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης είναι κατά το ήμισυ… Σκιαθίτης, μοιάζει να συνεχίζει την παράδοση που «έχτισε» στο μακρινό παρελθόν ο Ζήσης Οικονόμου, ο οποίος το 1977 βραβεύθηκε από τον ίδιο φορέα για την ποιητική του συλλογή «Αιθρία σιγή».

Η ιδέα του Καρακωνσταντάκη εκ πρώτης όψης ακούγεται απλή και συνάμα πρωτότυπη, αφού συνέταξε έναν ταξιδιωτικό οδηγό ποιητικά γραμμένο (μια ποιητική συλλογή γραμμένη τουριστικά κατά άλλους). Ωστόσο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί, απαιτήθηκε σκληρή δουλειά που διήρκησε 2,5 περίπου χρόνια. «Δεν ήταν τόσο εύκολο να το αποδώσω, αφού έπρεπε να διατηρήσω την ποιητική φόρμα και ταυτόχρονα για τον ξένο που επισκέπτεται τη Σκιάθο, να λειτουργεί ως τουριστικός οδηγός που τον βοηθάει να δει τα αξιοθέατα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μην παραλείποντας να επισημαίνει επίσης τα πολλά «πρόσωπα» της Σκιάθου. Πολύβουη τους θερινούς μήνες, λόγω του τουρισμού, πιο ήρεμη τον χειμώνα, αλλά πάντοτε με γωνιές που επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις, σε όσους έχουν διάθεση να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές του τόπου: «Το καλοκαίρι είναι ένα μέρος κοσμοπολίτικο, στο οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο. Έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Αντίθετα, τον χειμώνα μεταμορφώνεται. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ήσυχα. Θυμίζει περισσότερο ελληνική επαρχία».

Αν και οι αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων από τη Σκιάθο ως τόπο διακοπών παραμένουν έντονες, ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης σημείωσε πως δεν άφησε τις θύμησες του παρελθόντος να επηρεάσουν τη γραφή του: «Επιδίωξα να μην αφήσω τις αναμνήσεις να υπερκαλύψουν τη χρήση του τουριστικού οδηγού. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο οδηγός έπρεπε να έχει και κάποια λογοτεχνική αξία, και σ’ αυτό με βοήθησαν οι μνήμες που κουβαλούσα από παλιά».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, έχει να κάνει με το γεγονός πως όλοι όσοι συνέβαλαν στην έκδοση της «Σκιάθου» είχαν άμεση σχέση με το νησί: «Εξ αρχής στόχευα η ολοκλήρωση του βιβλίου να γίνει αποκλειστικά από Σκιαθίτες. Το εξώφυλλο για παράδειγμα είναι του Νίκου Ακρίβου, ενός ντόπιου ζωγράφου. Από τη Σκιάθο είναι επίσης η Μαρία Ασβέστη που έφτιαξε τον χάρτη στο τέλος του βιβλίου, καθώς και η Ασημίνα Σουλτάνη και ο αδελφός της Πάνος, που έκαναν τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων. Ακόμη και ο εκδότης της «Σμίλης», Χρήστος Κουτσιαύτης, συμπλέκεται με τη Σκιάθο. Έχει σπίτι εδώ, ενώ η κόρη του, Χρύσα, ήταν η γραφίστρια που έκανε το εξώφυλλο».

Όσο για το πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά του, μετά την ανακοίνωση των φετινών βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών; «Μία βράβευση μπορεί να σημαίνει κάτι, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Θεσσαλός δημιουργός, ο οποίος κλείνοντας την κουβέντα εξέφρασε την άποψη πως «σημασία έχει η διάρκεια».

Xριστόφορος Σεμέργελης / e-thessalia.gr