Ομόφωνα αλλά με διαξιφισμούς ψηφίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Μετά την ομόφωνη εισήγηση της οικονομικής επιτροπής που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Λιακόπουλος  με την υπ’ αρίθμ. 96/2021 τον λόγο πήρε η κα Φιλαρέτου η οποία ζήτησε να καταγραφούν στην απόφαση τα τέσσερα σημεία που έθεσε ο κ. Γιαμαρέλος, εξ ονόματος της παράταξης «Σκιάθος ενωμένη» και είναι τα κάτωθι:

«Στην όλη εισήγηση που μας ήρθε, πάλι όπως δηλώσαμε και στην Οικονομική Επιτροπή αναγράφεται ότι προηγήθηκε διαβούλευση, ότι κλήθηκαν Επιτροπές, προσκλήθηκαν Επιτροπές να πουν τις απόψεις τους σε ότι αφορά τις παραλίες, το έγγραφο αυτό όπως είπαμε είναι ψευδές και κατάπτυστο. Το απευθύνανε στον εαυτό τους ή στον καθρέφτη που έχουν απέναντί τους και συνεδριάσανε. Δεν ήρθε ποτέ αυτό το έγγραφο σε εμάς, και το επικαλείστε και φέτος. Σας το είπαμε, συνεχίζετε και το βάζετε στο θέμα που έρχεται να ψηφίσουμε. Αυτό όπως είχαμε πει δεν είναι εμπαιγμός μόνο σε εμάς, την κακή αντιπολίτευση, το εμπόδιο απέναντί σας, είναι εμπαιγμός και σε εσάς γιατί ξέρετε πολύ καλά κυρία Πρόεδρε ότι ούτε εσείς κληθήκατε. Δεν κληθήκατε. Εκτός αν η πρόσκληση είναι κάτι αόρατο, κάτι… Δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω και δεν έχει μέλη, οι Επιτροπές δεν έχουν μέλη, είναι κάτι μια Επιτροπή έτσι στον αέρα.

Συνεχίζω κυρία Πρόεδρε και έρχομαι τώρα στο μείζον ζήτημα των ατόμων, των επιχειρηματιών που εξαιρέθηκαν από την ομορότητα και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων. Θέλω να πω κυρία Πρόεδρε ότι η εισήγηση και το όλο θέμα θα έπρεπε να έρθει με όλα τα δικαιολογητικά και με όλα τα συνημμένα έγγραφα που αναφέρει η συγκεκριμένη εισήγηση. Είναι μια διοικητική διαδικασία αυτό το πράγμα και στα πλαίσια της διοικητικής διαδικασίας αλλά και στα πλαίσια του δημοτικού κοινοτικού κώδικα κυρία Πρόεδρε, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν και το εύλογο συμφέρον αλλά και το ειδικό έννομο συμφέρον να παίρνουν όλα τα έγγραφα.

Μιλήσατε για προσωπικά δεδομένα που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, γιατί αυτοαναιρείται τον εαυτό σας γιατί αν ήταν προσωπικά δεδομένα ούτε καν να τα δούμε δεν θα μπορούσαμε. Αυτό είναι τα αδιαβάθμιστα αρχεία του κράτους που μετά αποχαρακτηρίζονται και φαίνονται. Οπότε να μην λέμε προσωπικά δεδομένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος για να κάνει τη δουλειά του θα πρέπει να έχει όλα τα έγγραφα μπροστά του για να το κάνει. Το είπαμε, πέρυσι δεν τα είχαμε την πατήσαμε, τα ζητήσαμε φέτος δεν μας τα στείλατε, ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν μας τα στείλατε και είχε η κυρία Φιλαρέτου και ενημερώθηκε τι έλειπε από τον καθένα εκεί, τι πρόβλημα υπήρξε και σκόνταψε η διαδικασία σε αυτούς. Εμείς δεν θα τα διακινούσαμε κάπου, εμείς θα ξέραμε σαν μέλη τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι πράγματι καλώς η Δημοτική Αρχή και καλώς η Υπηρεσία εξαίρεσε τους συγκεκριμένους γιατί δεν κατείχαν τα συγκεκριμένα χαρτιά.

Τώρα συνεχίζω στο θέμα του Elivi που ο κύριος Δήμαρχος φαίνεται ότι παραπλανά τον κόσμο, παραπλανά τον κόσμο πραγματικά. Μας είπε πριν, ενώ δεν έπρεπε η Κτηματική Υπηρεσία να δώσει την ομορότητα, ενώ δεν έπρεπε. Δηλαδή, κακώς δηλαδή την έδωσε πέρυσι την ομορότητα. Ή ότι την δώσαν οι παλιοί που δεν έπρεπε να την δώσουνε. Και μας λέει ότι φέτος η Κτηματική θέλει να το ψάξει το θέμα. Μα βεβαίως της στείλατε ένα τόμο μια μέρα πριν την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και της είπατε απαντήστε μου. Πως θα μπορούσε να σας απαντήσει η Κτηματική; Δεν θα μπορούσε να τα διαβάσει όλα αυτά; Θα έπρεπε να τα διαβάσει. Και βέβαια κυρία Πρόεδρε, εδώ τώρα θα περιμένουμε την απάντηση της Κτηματικής με ενδιαφέρον και θα ήθελα να πω να μας την στείλετε φέτος και να μην κρυφτεί στα συρτάρια όπως πέρυσι το έγγραφο της Κτηματικής που έλεγε ποτέ δεν μας ήρθε έγγραφο. Και ψευδώς αναφερόταν στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την περσινή. Για να ξέρουμε τι λέμε και να μην παραπλανάμε τον κόσμο. Βέβαια εδώ πέρα έχουμε και το οξύμωρο.

Ο δικηγόρος και συγγενής του Δημάρχου, θετικά προ-γνωμοδοτεί για την ομορότητα, εφόσον και η Πολεοδομία συνηγορήσει. Όμως αυτό το κάνει πριν το έγγραφο της Πολεοδομίας. Που η Πολεοδομία τι λέει; Ότι ναι πράγματι υπάρχουν κοινόχρηστα που δεν προσδιορίζεται η χρήση τους. Και αντί να γνωμοδοτήσει ξανά ο Νομικός Σύμβουλος και να μας πει τι κάνουμε τώρα εδώ; Εμείς λέμε ενώ δεν έπρεπε και η Κτηματική βλέπετε φέτος ότι το ψάχνει το θέμα, το κάνει το θέμα… Δεν μπορώ να καταλάβω. Μιλάμε τώρα το έγγραφο της Κτηματικής έφυγε μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Λοιπόν εγώ θέλω να πω κυρία Πρόεδρε ότι αυτό, όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, μια κακή λειτουργία της Διοίκησης. Εγώ σας λέω κυρία Πρόεδρε και μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου ότι κάθε διαδικασία μετά τα όσα έχουμε τραβήξει πέρυσι και ελεγχόμαστε, κάθε έγγραφο θα ζητείται. Κάθε έγγραφο θα στέλνεται για την επόμενη φορά κυρία Πρόεδρε. Αν δεν έρθει έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει ή καθυστερήσουν οι Υπηρεσίες θα αναφερθείτε στον Επιθεωρητή Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Τελείωσαν τα ψέματα δεν θα παίζουμε εδώ πέρα. Εδώ παίρνουμε αποφάσεις, κρινόμαστε γι’ αυτές και είμαστε υπόλογοι στα λάθη μας, ενώπιον της δικαιοσύνης και οπουδήποτε αλλού. Ξέρουμε πολύ καλά άλλωστε, υπάρχει το παράδειγμα που (μη καταληπτή ομιλία) μπροστά μας ότι πολλοί εκ των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης δεν διαβάζουν καν τα κείμενα, καν.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το επιχειρησιακό αλλά θα τα πούμε δεν μας παίρνει ο χρόνος, θα τα πούμε μπροστά, έχουμε να πούμε…»

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας υπόψη την 96/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το οποίο, επί συνόλου δεκαπέντε (15) συμβούλων «ΥΠΕΡ» της έγκρισης τάσσονται άπαντες οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι

Ν.Τ