Είναι ωραίο να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο και κάποιες φορές δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πάρα πολύ για αυτό. Αρκεί να σκεφτείς σωστά. Όπως για παράδειγμα πως κάθε αγορά στο σούπερ μάρκετ δεν είναι μόνο μια διατροφική επιλογή, αλλά και μια επιλογή που επηρεάζει άμεσα τον πλανήτη και προστατεύει ή επιβαρύνει το περιβάλλον. Είναι η περίφημη ατομική ευθύνη που συμπυκνώνεται στη μαγική φράση, «το περιεχόμενο της τσάντας με τα ψώνια μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο»! Για αυτό οφείλουμε ως καταναλωτές να έχουμε και άλλα κριτήρια στη λίστα μας, βάσει των οποίων αγοράζουμε ένα προϊόν, εκτός από την τιμή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.

Οι επονομαζόμενοι Vegans είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους. Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρήση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη δεν είναι αυστηρά και αποκλειστικά ζήτημα υγείας, αλλά διέπεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον.

Η αυστηρή χορτοφαγία, γνωστή και ως βιγκανισμός (veganism), ειναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα μαλάκια και το μέλι. Μια διατροφή πλούσια σε ενέργεια και φως, χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος και κατ’ επέκταση βίας.

Ποια είναι η φιλοσοφία του;

Οι αυστηρά χορτοφάγοι ασπάζονται την φιλοσοφία της μη βίας, προσπαθώντας να απέχουν από ό,τι βλάπτει το περιβάλλον, τα ζώα και φυσικά τους ίδιους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ομάδα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ζωή έχει την ίδια αξία για όλα τα πλάσματα.

Ασχέτως από τους λόγους για τους οποίους επιλέγει κάποιος να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής και διατροφής -ηθικοί, κοινωνικοί, υγείας κλπ- τα οφέλη της υιοθέτησης μιας vegan διατροφής είναι αμέτρητα, τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στον άλλον.

Μερικά από τα “δώρα” που κάνει κανείς στον εαυτό του ασπάζοντας αυτόν τον τρόπο ζωής-διατροφής είναι τα εξής:

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Μία δίαιτα για χορτοφάγους μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, χάρη στη χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπών. Βασική πηγή των τελευταίων αποτελούν τα λιπαρά κρέατα και πουλερικά, καθώς επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ

Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ζωικό λίπος, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοαγγειακή πάθηση.

“ΑΣΠΙΔΑ” ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η δίαιτα για χορτοφάγους αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην καταπολέμηση καρκίνων όπως του εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του οισοφάγου. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν εν γένει αντικαρκινική δράση.

ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ “ΣΕ ΦΟΡΜΑ”

Αν στόχος σας είναι να είστε “σε φόρμα” τότε μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες ή ποσότητες υδατανθράκων, χωρίς να υπολογίζετε τις μερίδες σας ή να αισθάνεστε πεινασμένοι.

ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ, περί τις 76 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενειών το χρόνο οφείλονται στην κακή διατροφή. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων ενδέχεται να μην είναι αρκετά αναπτυγμένο για να “πολεμήσει” τις παρενέργειες από την πρόσληψη μολυσμένης τροφής και κρέατος. Η χορτοφαγία μπορεί να αποτρέψει ασθένειες όπως η σαλμονέλα και η λιστερίωση.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με σχετική 30ετη μελέτη σε Ιάπωνες, το μυστικό της μακροζωίας είναι μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε ίνες, φρούτα και σόγια. Έπειτα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι χορτοφάγοι ζουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια περισσότερο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έρχονται από μια μελέτη δημοσιευμένη το 2013, όπου παρατίθενται στοιχεία από την μελέτη The Advestist Health Study IΙ, σύμφωνα με τα οποία, οι φυτοφάγοι έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΟΞΙΝΩΝ

Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εκτιμά ότι περί το 95% των εντομοκτόνων που βρίσκονται στα τρόφιμα προέρχονται από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν γίνετε χορτοφάγοι μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα σας.

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Οι αυστηρές δίαιτες χορτοφαγίας (vegan) περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη και περισσότερες ίνες, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Μία δίαιτα χορτοφάγου είναι πλούσια σε τροφές οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τα βατόμουρα, τα βότανα, τα λαχανικά και τα καρυκεύματα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Πάρκισον και το Αλτσχάιμερ.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όσοι ακολουθούν αυστηρή δίαιτα χορτοφαγίας καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη ζωτικότητά τους και να έχουν περισσότερη ενέργεια από αυτούς που καταναλώνουν κρέας.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται ότι βοηθά τις γυναίκες που πάσχουν από προ εμμηνορροϊκό σύνδρομο .Τα συμπτώματα, μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν εντελώς με μία αυστηρή δίαιτα χορτοφαγίας.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Η μετάβαση στη χορτοφαγία είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στο viagra επειδή προτού η αρτηρίο-φράζουσα δράση του κρέατος σας δώσει μια καρδιακή προσβολή, έχει επιπτώσεις σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σε μια μελέτη, το ένα τέταρτο εκείνων “στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα ” ατόμων από 40 έως 79 ανέφεραν συχνά περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ σε μια άλλη μελέτη, τα μισά από τα άτομα άνω των 40 ανέφεραν ότι είχαν στυτική δυσλειτουργία τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Ένα σώμα με υγιή κύτταρα, χωρίς τοξίνες μπορεί να λειτουργεί άψογα σεξουαλικά για πολλά πολλά χρόνια!

Θα τρώγατε τον σκύλο σας;;;
Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν φρίκη στην ιδέα σφαγής και κατανάλωσης του κατοικίδιού του, αλλά αυτά τα ζώα δεν υποφέρουν περισσότερο από τα ζώα που καταναλώνονται. Η διαφορά είναι μόνο πολιτιστική. Η επιθυμία ενός ανθρώπου για μια στιγμιαία γεύση σάρκας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επιθυμία ενός άλλου ζώου να μην βασανίζεται και να μην σκοτώνεται βίαια. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο και τον φόβο. Εάν τα κάψετε, το αισθάνονται. Εάν τους κάνετε ηλεκτροπληξία, το αισθάνονται. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό με τους ανθρώπους. Οι τρίχες τους σηκώνονται, ουρούν επάνω τους, και τινάζονται, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς όταν χάνουμε το μυαλό μας από το φόβο ότι πρόκειται να μας βλάψουν ή να μας σκοτώσουν. Τα ψάρια έχουν την ίδια δυνατότητα να καταλαβαίνουν τον πόνο όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά και είναι επίσης ενδιαφέροντα άτομα στο είδος τους. Σύμφωνα με μια επισκόπηση της επιστήμης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψάρια και Αλιεία, τα ψάρια είναι “ιδιαίτερα ευφυή” —έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και μαθαίνουν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν εργαλεία, σχηματίζουν κοινωνικές ιεραρχίες, και “μπορούν ακόμη να συγκριθούν ευνοϊκά με τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά.” Η θαλάσσια βιολόγος Δρ Σύλβια Earle εξηγεί ότι, τα ψάρια είναι “τόσο καλοσυνάτα, τόσο περίεργα. Ξέρετε, τα ψάρια είναι ευαίσθητα, έχουν προσωπικότητες, πονούν όταν πληγώνονται.” Πόσο δίκαιο σας φαίνεται να θεωρούμε άθλημα – χόμπυ το να ξεγελούμε αδύναμα πλάσματα με τροφή ώστε να τα παρασύρουμε στον πνιγμό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος;

Τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για να ταϊστούν τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ταΐσουν τους πεινασμένους ανθρώπους.
Το 80% του αμερικανικού γεωργικού εδάφους χρησιμοποιείται για να εκτραφούν κοτόπουλα, χοίροι, και άλλα εκτρεφόμενα ζώα. 70% των σιτηρών χρησιμοποιούνται για να τα ταΐσουν. Εάν οι τεράστιες ποσότητες σιτηρών, σόγιας, και καλαμποκιού που τώρα ταΐζονται στα βιομηχανικά εκτρεφόμενα ζώα ελευθερώνονταν, θα υπήρχε αφθονία τροφίμων για τους λιμοκτονούντες ανθρώπους του πλανήτη.

Περισσότερο από το 50% του χρησιμοποιούμενου νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή.
Μια συνολικά χορτοφαγική διατροφή απαιτεί 300 γαλόνια νερού την ημέρα, ενώ μια σαρκοφάγος διατροφή απαιτεί περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού την ημέρα. Σκεφτείτε πόσο περισσότερο νερό θα είχαμε εάν ακολουθούσαμε μια χορτοφαγική διατροφή.

Αν ήμασταν όλοι χορτοφάγοι δεν θα υπήρχε πείνα και δίψα στον κόσμο.

Αν ήμασταν όλοι χορτοφάγοι το προσδόκιμο και η ποιότητα ζωής θα ήταν αυξημένα κατά πολύ. Όπως όλοι δεν συμβιβαζόμαστε στην ιδέα να τρώγονται σκύλοι και γάτες, έτσι θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα τα ζώα είναι ομοίως έμβια αισθανόμενα όντα, που επιφέρουν ισορροπία στον πλανήτη όσο είναι εν ζωή και αρρώστιες στο σώμα μας όταν καταναλώνονται!

Είναι ξεκάθαρο, επομένως, ότι ο περιορισμός των ζωικών και η κατανάλωση όσο γίνεται πιο φυτικών προϊόντων είναι επιλογές που βοηθούν τη Γη να πάρει ανάσα, κάτι που και αποδεικνύεται και μπορεί να μετρηθεί και αξίζει όλοι να υιοθετήσουμε. Απλώς αλλάζουμε κάτι βλαβερό για το περιβάλλον με κάτι καλύτερο και καλλιεργούμε μια φιλοσοφία που όχι μόνο σέβεται τους ανθρώπους, αλλά και τον πλανήτη και τα ζώα.

Τέσσερις vegan συνταγές που ταιριάζουν και στους κρεατοφάγους  από τη σελίδα VEGAN Nοστιμιές

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 

1 λάχανο
11/2φλιτζ. ρύζι
500γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1/2 φλιτζ. μαϊντανό
1 κύβο λαχανικών
ρίγανη
ελαιόλαδο
700ml γάλα φυτικό
5 κουτ. σούπας αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φυτικό
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Βγάζουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να αρχίσουν να ξεκολλούν τα φύλλα.

Σε μούλτι αλέθουμε τα μανιτάρια να γίνουν σαν κιμάς. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, τη ρίγανη, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανο και τυλίγουμε σφιχτά. 

Σε μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε μία στρώση φύλλα και από πάνω τοποθετούμε στριμωχτά τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών.  Τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο πάνω από τους λαχανοντολμάδες, για να μην χοροπηδούν καθώς βράζουν, και σιγοβράζουμε 1 ώρα.

Βγάζουμε προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες και σουρώνουμε το ζωμό. Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το αλεύρι στο βούτυρο ανακατεύοντας δυνατά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό και τέλος το γάλα ζεστό. Σιγοβράζουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

ΠΤΙ ΦΟΥΡ 

Υλικά:

650 γραμ. αλεύρι φαρίνα
160 γραμ. κορν φλάουρ
3 βανίλιες
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
700 γραμ μαργαρίνη ή λάδι καρύδας
200 γραμ. άχνη ζάχαρη (ή 20γρ. στέβια)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
μαρμελάδα (ταχίνι, φυστικοβούτυρο κλπ για γέμιση)
2 κουβερτούρες (για επικάλυψη)

Χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κορν φλάουρ, το μπέκιν πάουντερ, το ξύσμα και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαργαρίνης στο αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Με κορνέ σχηματίζουμε μπισκοτάκια σε λαδόκολλα και ψήνουμε 20-25′ στους 170°.
Αφού κρυώσουν τα ενώνουμε ανά δύο, γεμίζοντάς τα με μαρμελάδα, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, σοκολάτα κλπ!!!
Τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα και βάζουμε στο ψυγείο να πήξει!
Διατηρήστε τα σε καλά κλεισμένο δοχείο για να μείνουν τραγανά, σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

*(βγαίνουν περίπου 60 μπισκότα σε αυτή τη δόση)

ΨΗΤΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ 

Υλικά:

8-10 μεγάλα μανιτάρια (κομμένα στα 3-4)
8-10 μέτριες πατάτας (κομμένες στα 4)
1 κρεμμύδι (φέτες)
2-3 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
1 πράσινη πιπεριά (χοντροκομμένη)
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
1 κουτ. γλυκού βεγκέτα
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 πορτοκάλια (χυμό)
3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα
1/2 κουτ. γλυκού κάρυ
1/2 γλυκού πάπρικα
αλάτι, πιπέρι

Χτυπάμε καλά σε βάζο (ή σέικερ) το λάδι, το χυμό, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τα αρωματικά-μπαχαρικά.
Αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα.
Βάζουμε σε ταψί τα μανιτάρια σφηνωτά (το μισό να ακουμπάει στο ταψί και το μισό πάνω στο άλλο μανιτάρι).
Αραδιάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τη πιπεριά.
Χτυπάμε ξανά το μείγμα στο βάζο και περιχύνουμε το φαγητό.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μειωθούν λίγο τα υγρά (μην σαν τρομάξουν, θα τα πιούν οι πατάτες) και να πάρει χρώμα το φαγητό.

Tip: εάν θέλετε μπορείτε να περάσετε πρώτα από ένα αντιολισθητικό τηγάνι τις πατάτες με λίγο λάδι, σκόρδο και δεντρολίβανο να κάνουν κρούστα και να αρωματιστούν.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ 

Υλικά:

1 πακ. φύλλο κρούστας
200 γραμ. φυτικό βούτυρο

κρέμα:
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
250 ml γάλα φυτικό
500 ml νερό
150-200 γραμ. ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμό και το ξύσμα από το μισό)
150 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φακ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (86 γραμ)
1 βανιλίνη
1 1/2 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο

σιρόπι:
500 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
3 γαρύφαλλα

Αφήνουμε τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν.
Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι από το νερό μας και ανακατεύουμε να λιώσει το άνθος και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, με το γάλα και το νερό.
Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το μίγμα αραβοσίτου και ανακατεύουμε δυνατά σε χαμηλή φωτιά έως ότου να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε τη βανιλίνη και το βούτυρο.
Καλύπτουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ταψί 35cm βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα (οι άκρες τους να προεψέχουν από το ταψί).
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και φέρνουμε προς τα μέσα τα μέρη των φύλλων που προεξείχαν.
Απλώνουμε ένα ένα και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας καλά.
Χαράζουμε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο (μυστικό για να βγει τραγανό το φύλλο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45′ μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 4′.
Ρίχνουμε καυτό σιρόπι σε κρύο γαλακτομπούρεκο!