Σήμερα αποφάσισα να κάνω μία γύρα στις παραλίες τού νησιού, μου αρέσει νά τό κάνω αυτό τα καλοκαίρια! Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνω είναι ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και όλοι προσπαθούν να δώσουν κάτι καινούργιο, κάτι φανταχτερό, όμορφα μαγαζιά, νέο ντεκόρ, ξύλινες ξαπλώστρες με στρώματα χλιδή !!! Μηλιά, χρυσή Μηλιά, Λεφτός γυαλός, παντού το ίδιο σκηνικό. Κανω στροφή σε βόρεια κατεύθυνση, μετά από μία όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε μποστάνια, χωράφια καί το όμορφο πευκοδάσος φτάνουμε στα Τσουκαλιά!

Το τοπίο αλλάζει τα τελευταία μέτρα, χωματόδρομος, μπαίνουμε στην παραλία. Ο χρόνος έχει σταματήσει. Το τοπίο άγριο, ενας ερειπωμένος μύλος, πίο πάνω βόσκουν πρόβατα. Παραλία με βότσαλο και όμορφα νερά, δεξιά και αριστερά λόφοι με πέτρες, θάμνους και λίγα πεύκα. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει μια πλαγιά γεμάτη θραύσματα από αγγεία, ο λεγόμενος αρχαιολογικός χώρος.

Εδώ οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες δεν εστιάζουν στη χλιδή, είναι οι παλιές κλασικές των 80ς και θα βρεις πολύ χώρο να βάλεις την πετσέτα σου, ταιριάζουν όμως απόλυτα με το χώρο. Τώρα αν θέλεις κάτι να πιείς ή να φας μήν ψάχνεις την καλιγραμμή σερβιτόρα, θα σηκωθείς και θα πάς στη καντίνα τού Θανάση, η οποία βρίσκεται μπροστά από το μύλο και κάνει τη διαφορά στην εξυπηρέτηση με ψυχή, ευγένεια και χαμόγελο.

Στην καντίνα του Θανάση, θα καθίσεις στα χειροποίητα τραπεζάκια από παλέτες, θα απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα, θα φας μια χωριάτικη με ντόπιο τυρί ή μια τονοσαλατα με τόνο Αλοννήσου! Και φυσικά μετά την παγωμένη μπύρα, δεν θα λείψει και το κέρασμα με τζάνερα από την παραγωγή του!Γιατί είναι ένας καλός και φιλόξενος ανθρώπος. Θα ξέρεις ότι κάθε φορά που θα επιστρέφεις,ένας φίλος σε περιμένει στη όμορφη παραλία Τσουκαλιά!

Και η αίσθηση που αποκομίζεις σταθερή και αναλλοίωτη: σαν να σταμάτησε ο χρόνος, στην πιο ROCK παραλία του νησιού, για να μας θυμίζει τις ομορφιές της ζωή πού χάσαμε.

Κυριάκος Ευσταθίου