Πρόσφατα είχα την τιμή και χαρά να συναντήσω στην Αθήνα στο γραφείο του, τον προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης), τον σημαντικότερο έλληνα παλαιογράφο, τον κύριο Αγαμέμνονα Τσελίκα, ο οποίος με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα γι’ αυτόν στο skiathos life. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση ήταν η δια ζώσης γνωριμία μας, καθώς φέτος παρακολουθώ τα διαδικτυακά παλαιογραφικά μαθήματά του. Η συνάντηση μας πραγματοποιήθηκε και για προσωπικούς ερευνητικούς σκοπούς.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η παλαιογραφία είναι η επιστημονική μελέτη αρχαίων και παλαιών συστημάτων γραφής.  Πρόκειται δε για βοηθητική επιστήμη της Ιστορίας και αποτελεί κλάδο της Φιλολογίας.

Ο Κύριος Τσελίκας σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από το CNRS της Γαλλίας, συνεχίζοντας την εργασία του στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού. Διετέλεσε επίσης συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το  1984 έως σήμερα, είναι προϊστάμενος στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, παραδίδοντας παράλληλα, δωρεάν  μαθήματα παλαιογραφίας. Η ζωή και το έργο του είναι εξίσου εντυπωσιακά και είναι αδύνατον να χωρέσουν σε μερικές γραμμές.

Είμαι χειρόγραφο από τους παράλληλους βίους του Πλούταρχου

Ο κύριος Τσελίκας, που έχει τιμηθεί με το Σταυρό του Ταξιάρχου του Παναγίου Τάφου, έχει οργανώσει αναρίθμητες παλαιογραφικές αποστολές στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, ώστε να πραγματοποιήσει μικροφωτογραφίσεις, αλλά και για να εντοπίσει και να καταγράψει τα  αδημοσίευτα χειρόγραφα, των αντίστοιχων περιοχών. Τη δεκαετία του 1980 επισκέφθηκε τη Σκιάθο και τη Σκόπελο και κατέγραψε σημαντικό αριθμό τέτοιων χειρογράφων, κυρίως από τα μοναστήρια των νησιών μας. Μου μίλησε δε με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και την περιποίηση που έλαβε κατά την επίσκεψή του στη Σκόπελο, συγκεκριμένα στη Μονή το Τιμίου Προδρόμου, κάτι το οποίο θυμάται με μεγάλη νοσταλγία. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη διατηρεί επαφές με τον λόγιο, σκοπελίτη, πατέρα Κων/νο Καλλιανό. Οι κατάλογοι των καταγεγραμμένων χειρογράφων Σκιάθου και Σκοπέλου, βρίσκονται στα αρχεία του ΜΙΕΤ.

Ευχαριστώ θερμά κι από εδώ τον κύριο Τσελίκα για τη συνάντησή μας αυτή, για τη βοήθεια του σε ότι κι αν του ζήτησα και θα ήθελα να κλείσω αυτό το πολύ σύντομο αφιέρωμα, σε αυτόν τον αξιόλογο και αξιοθαύμαστο άνθρωπο κι επιστήμονα, με την ευχή πως κάποια στιγμή θα έχουμε την ευχαρίστηση να τον υποδεχθούμε και πάλι στα μέρη μας.