ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΡΟΥΛΟ-ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ | πάνω από 900 οι υπογραφές των κατοίκων της Σκιάθου |

Το γράμμα της Alison

Με αφορμή το γράμμα που έλαβα πέρυσι, – Παραλήπτης Νίκος Κουτάκος και Δημήτριος  Πρεβεζάνος – από την Κυρία Alison Jack  θα ήθελα να θέσω υπόψη του Δημ. Συμβουλίου

20161130_131726Αλλά και κάθε αρμόδιου φορέα τα εξής: Είμαι μόνιμος κάτοικος εδώ  και 30 χρόνια στην περιοχή Τρούλος. Οι υποχρεώσεις μου με αναγκάζουν να χρησιμοποιώ το οδικό δίκτυο με την μηχανή που οδηγώ  πάνω από 4 φορές την ημέρα. Μετά από απανωτά ..παρ ολίγο– ευτυχώς.. -ατυχήματα με τη μηχανή μου-  αποφάσισα να τη πουλήσω.- -. Είχε γίνει πολύ επικίνδυνο, ..μια καθημερινή αγωνία στο δρόμο.

Και βέβαια τα πολλά τροχαία ατυχήματα σχεδόν κάθε μέρα.

Μ’αυτή την εισαγωγή για να σας προϊδεάσω

Θα ήθελα να αναφερθώ στα  εξής για το βασικό άξονα 17χμ  που έχουμε στο νησί

  • Πάση οικονομική θυσία, πρέπει να γίνουν πεζοδρομία σε όλους τους οικισμούς όπου χρειάζεται και είναι δυνατόν!!!. –Αχλαδιές –Σκλιθρι -Αγ. Παρασκευή-Τρούλος-Κουκουναριές-.

20161130_132002_003Με αγωνία όλοι περπατούν στο δρόμο, και αυτό το βλέπεις τη νύχτα που αναβοσβήνουν τούς φακούς, για να τους  ‘δουν οι οδηγοί.

  • Αν αφαιρεθούν τα νούμερα τις στάσεις των λεωφορείων, θα είναι πολύ δύσκολα να εξηγήσουμε σε κάποιον ξένο πώς να πάει σε κάποια περιοχή.

Πρέπει να σημανθούν οι περιοχές!!!!! Και όχι να λέμε στη στάση 18 στρίβετε δεξιά για να πατέ Ασέληνο!!!

Έχουμε χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες, και δεν έχουμε ταμπέλες να προσδιορίζουν τις ονομασίες των περιοχών του νησιού!!!!!!

Λες περιοχή Ακρόπολη και το προσδιορίζεις από τη στάση του λεωφορείου.

-Πρέπει να σημανθούν οι δρόμοι…

Στην Ευρώπη, ακόμα και οι αγροτικές περιοχές έχουν σήμανση όπως έχουμε εμείς στην Εθνική οδό.

Πρέπει να σημανθούν οι επικίνδυνες στροφές και ειδικά κατηφόρες και στροφές!!!!

-Στη στροφή των  Εσπερίδων μέτρησα 4 Ατυχήματα!!! Ευτυχώς όχι θανατηφόρα .

  • Οι στάσεις των Λεωφορείων είναι οι περισσότερες σε λάθος θέση!!! Από την εποχή που στη Σκιάθο υπήρχαν 50 αυτοκίνητα και το λεωφορείο περνούσε από τη Παπαδιαμάντη, οι στάσεις έμειναν στην ίδια θέση (οι περισσότερες επάνω σε στροφές)

Πρέπει να αλλαχτούν τα σημεία που είναι οι στάσεις!

  • Διαβάσεις πεζών και ρύθμιση ταχύτητας.!!!!!από την αρμόδια αρχή!!!

(σας παραπέμπω στο MAIL της Αλισον) για να καταλάβετε το φόβο  των επισκεπτών και όχι μόνο, να περάσεις το δρόμο σε όλες τις κατοικημένες περιοχές.

-Γνώρισα τον Άγγλο διευθυντή του Κωτσόβολου πρόπερσι.

Ενθουσιασμένος τις πρώτες μέρες με το Νησί μας!!!!

Απογοητευμένος  από τις  υπηρεσίες- όπως είπε και τι εννοούσε μέσα στα άλλα.

Έλλειψη οργανωμένων παρκινγκ όχι μόνο στις παραλίες αλλά και μέσα στην πόλη της Σκιάθου, παράγοντας που θα συνέβαλε όχι μόνο στην ικανοποίηση των επισκεπτών αλλά και στην οικονομική ωφέλεια του Δήμου.

Ο άξονας της  οικονομίας είναι ο τουρισμός!!!!!!

Πελάτης για χρόνιΑ, λάτρης της Σκιάθου ,σταμάτησε να έρχεται πριν 2 χρόνια.

Ο λόγος… λάτρευε κάθε μέρα να είναι στις Κουκουναριές,

Οργισμένος μια μέρα , είπε, ‘δεν ξανά έρχομαι  στη Σκιάθο’.. σχεδόν κάθε μέρα έρχονται καράβια από Πλαταμώνα και Εύβοια με 300-400 τουρίστες ,τους αφήνουν για 2-3 ώρες, γεμίζουν όλη τη παραλία με σκουπίδια από το κολατσιό τους που φέρνουν μαζί και φεύγουν αφήνοντας την παραλία σε άθλια κατάσταση

Κάποιος πρέπει να βάλει σε τάξη όλα  αυτά που δυσφημίζουν το νησί.

Ας πληρώνουν τα πλοιάρια κατ’ατομο για καθαριότητα, και ας αποβιβάζουν τους επιβάτες τους στο λιμάνι  της Σκιάθου.

Φέτος τον Ιούνιο –Ιούλιο , και μέχρι τις 15 Αυγούστου( εκτός του πρόχειρου φαγητού) το νησί γονάτησε..Ο τζίρος ήταν 40-50-% κάτω.

Ο Δήμος και οι αρμόδιες αρχές  έχουν χρέος να τακτοποιήσουν όλες αυτές τις εκκρεμότητες που δυσφημίζουν το νησί μας .

Ευχαριστώ

Νίκος Κουτάκος

 

Αγαπητοί κύριοι,

Σας γράφω για να εκφράσω την ανησυχία μου για την ασφάλεια των πεζών και των χρηστών του οδικού δικτύου του νησιού.

Κάνω διακοπές στην Σκιάθο με την οικογένεια και τους φίλους μου κάθε χρόνο, για πολλά χρόνια,  και αυτό το καλοκαίρι παρατήρησα μια σημαντική αλλαγή στην ποιότητα της οδήγησης από τουρίστες και οδηγούς ταξί.

Ειλικρινά, σε μερικές περιπτώσεις, φοβόμουν για την ασφάλειά μας.

Είδαμε τους οδηγούς που φάνηκε να είναι μεθυσμένοι  και οδηγούσαν σε όλο το πλάτος του δρόμου. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, και σχεδόν μας  άγγιζαν τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τα φορτηγά που οδηγούν πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου, εκεί που περπατάμε

Πέρυσι περπατήσαμε από τη  στάση λεωφορείου 10 μέχρι τη στάση λεωφορείου 11 με παιδιά σε καροτσάκια και νήπια ,δεν είμαι  σίγουρη αν έπρεπε να το κάνω  αυτό με τα πόδια…

Όταν  κατεβήκαμε από το λεωφορείο στη στάση 11 – 10 , έπρεπε να περάσουμε από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Αυτό το κάναμε  έτσι ώστε θα μπορούσαμε να δούμε και να μας δουν, οι οδηγοί ,όταν πλησιάζαμε σε κάθε στροφή του δρόμου που είναι κλειστές .

Πλήρη περιφρόνηση προς όποιον  περπατά από τους οδηγούς

Στον Τρούλο, προσπαθώντας να διασχίσουμε το δρόμο προς τη στάση του λεωφορείου ή να περπατήσουμε μέχρι την παραλία είναι εφιάλτης! !!

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με παιδιά. Προσπαθώντας να περπατήσουμε  σε μια γραμμή, και στην άκρη   προσέχοντας την κίνηση …δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η Σκιάθος ήταν πάντα ένα μέρος για να χαλαρώσουμε Με μόνο έναν κύριο δρόμο  ,πρέπει να βρεις  ένα προσβάσημο μέρος  να μείνεις. αλλά ο  δρόμος είναι τώρα περισσότερο σαν Εθνική  οδός!!!!!

Η απερίσκεπτη, και  υπερβολική ταχύτητα ,και η έλλειψη μέριμνας για τους πεζούς καταστρέφει ένα φιλικό οικογενειακό νησί.!!!!!!!!!!!!

Το άλλο θέμα που έχω είναι ότι η Παρασκευή είναι η πιο αγχωτική ημέρα της εβδομάδας για τους τουρίστες και οδηγούς ταξί! Κατανοώ πλήρως ότι οι οδηγοί ταξί πρέπει να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν μέσα μια σχετικά  σύντομη περίοδο, αλλά  αργά ή γρήγορα  θα γίνει ατύχημα

Απλά περιμένουμε  να συμβεί.

Τα τελευταία 3 χρόνια, έχω μείνει στο νησί για 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων, έχω την τάση να κινούμε γύρω από μερικές βίλες. Προσπαθώντας να μετακινηθώ  την Παρασκευή έχει γίνει μια πρόκληση, το λιγότερο!!!!! . Αυτό το χρόνο , ήμουν τυχερή που με βοήθησε ένας από τους ιδιοκτήτες  της βίλας, αλλιώς δεν ξέρω πώς θα  τα είχα  καταφέρει. Όλα τα ταξί είχαν  κλείσει  ραντεβού, ημέρες πριν, και στη συνέχεια να προσπαθούν να μην αργήσουν ,αλλά είναι αναπόφευκτο.

Όταν κάνετε κράτηση για ένα ταξί για να σας πάει στο αεροδρόμιο, ζητάμε να έρθει μία ώρα πριν και  φτάνει  με 45 λεπτά καθυστέρηση,

Κάτι πρέπει να γίνει πριν κάποιος τραυματιστεί σοβαρά.

Αντιλαμβάνομαι την οικονομία στην Ελλάδα καθιστά δύσκολο να δαπανήσουν χρήματα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά είμαι σίγουρη , ότι στη διάρκεια του χειμώνα οι κάτοικοι της Σκιάθου θα μπορούσαν  να καθίσουν  μαζί για να προσπαθήσουν  να βρουν κάποιες λύσεις. Αυτό θα έχει συνέπειες για την πλειοψηφία των επισκεπτών της Σκιάθου, στους ξενοδόχους ,  ιδιοκτήτες σπιτιών, οι ιδιοκτήτες μπαρ, οδηγοί ταξί, κλπ,

Κάθε κακή δημοσιότητα που θα μπορούσε να προκύψει από τυχόν ατυχήματα θα ήταν επιζήμια για τη ζωή του νησιού

Φαντάζομαι είστε περήφανοι για το νησί σας και  θέλετε να διατηρήσετε τη φήμη του ως ένα ασφαλές, φροντισμένο , φιλικό και φιλόξενο μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν ποιοτικές διακοπές  με τις οικογένειές τους.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να πατάξετε  τους  κακούς οδηγούς. Θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους που φτάνουν στη Σκιάθο με αυτοκίνητο ή με οποιονδήποτε μισθωτή  αυτοκινήτου / μοτοποδηλάτου / quad ότι δεν θα ανεχθεί ανασφαλή και επικίνδυνη οδήγηση.

Προφανώς, αν υπάρχει διαθέσιμος ένας προϋπολογισμός, τότε πεζοδρόμια  θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτα κατά μήκος των κύριων περιοχών , χωρίς την  αντιμετώπιση της κυκλοφορίας.

Έχω στείλει ένα αντίγραφο αυτού στους τρεις ιδιοκτήτες σπιτιών  που χρησιμοποίησα φέτος με τους φίλους και την οικογένειά μου που ήταν σε διακοπές στην Σκιάθο μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να μπορεί να προσθέσει κάτι που μπορεί να είχα ξεχάσει.

Θα ήθελα να προστεθεί , ότι  φέτος έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση , αλλά θέλει πολλά ακόμη να γίνουν για να καταστεί ασφαλέστερο.

Οι πλευρές του δρόμου μεταξύ των στάσεων λεωφορείου 10 έως 12 έχουν καθαριστεί  για να δώσουν στους πεζούς  περισσότερο χώρο, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο στις στροφές του δρόμου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Alison A Jack

West Yorkshire, Ηνωμένο Βασίλειο