Το «Υπερταμείο» πατάει πόδι στο Λιμάνι της Σκοπέλου, ενώ ζητά από τους επαγγελματίες 23€/τμ!

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΕ

Με μια απαράδεκτη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αναρτημένη στην ιστοσελίδα της, που συνιστά πρόκληση πρώτου μεγέθους απέναντι στο Σκοπελίτικο λαό, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ) βγάζει προς ενοικίαση για επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας –τραπεζοκαθίσματα- και για στάσιμο εμπόριο  τμήματα των πλατειών της παραλίας που «κατέχει»,   ακόμη και χώρους  στο Λιμάνι της Σκοπέλου!

Ηρθε έτσι να επιβεβαιώσει με τον πιο ατράνταχτο τρόπο την τοποθέτηση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου, που έθεσαν ως πρώτιστο ζήτημα την άμεση παραχώρηση των χώρων που κατασκευάστηκαν και συντηρούνται με χρήματα των άγρια φορολογούμενων λαϊκών νοικοκυριών της Σκοπέλου!

Η πρόσκληση απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους όμορους ιδιοκτήτες, αλλά, εάν δεν υπάρξει μίσθωση, και σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την ενοικίαση χώρου μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα καθορίζει την τιμή στα 23€/τ.μ., αύξηση δηλαδή 50% σε σχέση   με  την τιμή των 15€, που έχει καθορίσει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (Απόφ. 156/2021), ενώ για το στάσιμο εμπόριο 40€/τμ!

Πρόκειται για έκταση άνω των δεκαέξι (16) στρεμμάτων που περιλαμβάνει όλο σχεδόν το Λιμάνι, την… παιδική χαρά καθώς και μεγάλο τμήμα της  πλατείας μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα (από ζαχαροπλαστείο «Γκίκα»  έως και «Βεράντα»).

Όπως είναι γνωστό, η ΕΤΑΔ ΑΕ βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), το γνωστό «Υπερταμείο», που συστήθηκε με το  Ν. 4389/16 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, υλοποιώντας το 3ο Μνημόνιο, το οποίο ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δορυφόρους τους τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με τους όρους σύστασής της, το «Υπερταμείο» δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και σκοπός του είναι η «αξιοποίηση» των περιουσιακών του στοιχείων, στην ουσία της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου «α) να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων και β) να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας».

Δηλαδή, με απλά λόγια,  να συμβάλει μέσω ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας στη ρευστότητα και την παραπέρα αύξηση των επιδοτήσεων προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους τσακίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα,  και να εξυπηρετεί τα χρέη προς τους δανειστές, απομυζώντας ακόμη και ενοίκια για μερικά τετραγωνικά

Ακόμη παραπέρα,  τίθεται ευθέως ζήτημα  ιδιωτικοποίησης χώρων του Λιμανιού της Σκοπέλου, όπως αποτυπώνεται η «ιδιοκτησία» της στη σελ. 10 της σχετικής Πρόσκλησης.

 

Δηλαδή, αύριο, ανάλογα με τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, μπορεί να παραδώσει σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση π.χ. το πάρκιν ή και ολόκληρο το  Λιμάνι;

Πέρα από το γεγονός ότι τα «μνημόνια» ζουν και βασιλεύουν μέσω των 800 περίπου εφαρμοστικών τους νόμων, διαψεύδοντας παταγωδώς τα αστικά κόμματα και τις δημοτικές τους αρχές που έχουν βαλθεί να πείσουν το λαό για το αντίθετο, προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα:

-Ηταν ενήμερη η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου για αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια και ποια θέση παίρνει;

– Ποιον ρόλο και ποια εμπλοκή έχει η ΕΤΑΔ ΑΕ στα περίφημα «Μάστερ Πλαν», που τόσο διαφημίζει η Δημοτική Αρχή, όταν αυθαίρετα-χωρίς τη γνώμη Δημοτικού Συμβουλίου, Συμβουλίου Κοινότητας και Λιμενικού Ταμείου- επιβάλλει τέτοιους όρους;

-Γιατί δεν έχει έρθει φέτος προς συζήτηση το ζήτημα του στάσιμου εμπορίου στα συλλογικά όργανα σύμφωνα με τη δεσμευτική απόφαση του ΔΣ;

Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της Σκοπέλου! Σε αγωνιστική συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, οργανωμένα μέσα από τους μαζικούς φορείς τους:

– να αποκρούσουν κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, που πρέπει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη!

-να διεκδικήσουν  την άμεση παραχώρηση των πλατειών στο Δήμο Σκοπέλου!

– να επιβάλουν να μην πληρώσουν ούτε σεντ παραπάνω οι καταστηματάρχες!