Θεσσαλονίκη 02/06/2021
Αγαπητοί συνταξιδιώτες στη Θάλασσα και στη ζωή,  είμαστε το Σωματείο Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής, (ΣΙΕΠΑ), με έτος ίδρυσης το 2009, το οποίο με έδρα την Θεσσαλονίκη αριθμεί σήμερα 78 ενεργά μέλη με δύναμη στόλου 108 σκαφών, ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα, χωρητικότητας 8 – 10 ατόμων.
Κάθε χρόνο, από το Πάσχα και μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 70% των σκαφών των μελών μας, δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα. Τα σκάφη αυτά, τουλάχιστον μία ή και δύο φορές στην διάρκεια των εβδομαδιαίων ναύλων, κατεβαίνοντας ή ανεβαίνοντας από Χαλκιδική, θα κάνουν στάση στα «ερημονήσια» όπως τα αποκαλούμε, καθώς ανήκουν στην λογική των διακοπών με σκάφος, και συνδυάζονται πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υπέροχα κατοικημένα νησιά των Σποράδων.
Η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκινά (και) φέτος μέσα σε ένα κλίμα έντονης αμηχανίας και πλήρους αβεβαιότητας. Ζαλισμένοι ακόμη από το περσινό «βίαιο» χτύπημα της πανδημίας, καταμετρούμε τις προσπάθειες του κράτους να βάλει μπρος, έστω και με μανιβέλα, την κύρια μηχανή της εθνικής μας οικονομίας που ακούει στο όνομα Τουρισμός, επιστρατεύοντας επιδοτήσεις, ελαφρύνσεις, μειώσεις ενοικίων, μέχρι και ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
Από την μεριά μας, εμείς οι επαγγελματίες του Θαλάσσιου Τουρισμού, «κατεβάζουμε» τις τιμές μας για να μπορέσουμε να «υπολειτουργήσουμε» και φέτος, μεταφέροντας τους επιβάτες μας στις Βόρειες Σποράδες.
Και έρχεται η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων με έδρα την Αλόννησο, ότι από τις 24 Μαΐου ισχύει το εισιτήριο διέλευσης και διανυκτέρευσης στην Α ζώνη του πάρκου για τους επαγγελματίες, όχι μόνο του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και για τους αλιείς των υπολοίπων νησιών, εκτός των Αλοννησιωτών, ανεβάζοντας έτσι την τιμή του Σκοπελίτικου ή Σκιαθίτικου ψαριού (!!!).
Εισιτήριο – χαράτσι το οποίο για εμάς, εβδομαδιαία σημαίνει: 67 € ανά σκάφος και 11 € ανά άτομο, δηλαδή: 67 + 11*10 άτομα = 177 € για μια απλή διανυκτέρευση ή 354 € για δύο ή και για απλή διέλευση … 140 € διόδια(!!!).
Δεν θα σας κουράσουμε με συγκρίσεις, όπως το πόσο πολύ φτηνότερη είναι η διανυκτέρευση σε μια οργανωμένη, ιδιωτική μαρίνα με όλα όσα σου προσφέρει, καθώς είναι τόσο έντονα και ανάμεικτα τα συναισθήματα λύπης, αγανάκτησης και θυμού που μας διακατέχουν, που εύκολα θα μας οδηγούσαν σε παρεκτροπή.
Με χαρά θα δεχόμασταν κύριοι, έστω και εν μέσω πανδημικής εποχής, ένα λογικό τέλος παραμονής με σκοπό να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση του έργου του Θαλάσσιου πάρκου.
Με χαρά επίσης θα ακούγαμε και την λογική του τρέχοντος τιμοκαταλόγου και ποιος είναι ο υπεύθυνος γι αυτόν.
Και με διπλή χαρά περιμένουμε να ακούσουμε το που θα πάνε αυτά τα λεφτά, όχι απολογιστικά, αλλά προϋπολογιστικά, μιας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στήσατε ένα τιμοκατάλογο βάσει δραστηριοτήτων που έχετε ή που θα αναπτύξετε, και επεμβάσεις που θεωρείτε απαραίτητες για τον χώρο που διαχειρίζεστε, και όχι αντιγραφή-επικόλληση από κάποιο Θαλάσσιο πάρκο, άλλων προδιαγραφών, εξωτερικού.
Χρόνια τώρα, τα πρώτα μας ταξίδια της εαρινής περιόδου στα «ερημονήσια» συνοδεύονται και με καθαριότητα ακτών, μιας και οι νοτιάδες του χειμώνα αφήνουν τα ταξιδιάρικα σκουπίδια της Θάλασσας στις ακτές τους. Έχουμε φωτογραφίες με τα βοηθητικά βαρκάκια μας γεμάτα με πλαστικά και απορρίμματα σε σακούλες μπαζών και σκουπιδιών, ΑΛΛΑ καμιά φωτογραφία με την δική σας παρουσία, ενός εκκωφαντικά ανύπαρκτου Φορέα Διαχείρισης.
Πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι οι αγαπητοί μας Αλοννησιώτες, δεν κατάλαβαν που οδηγεί αυτό το μέτρο, θέλουμε μαζί τους να ενώσουμε τη φωνή μας, εμείς οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά και με τους αλιείς των υπόλοιπων νησιών, που θαρρείς ότι είναι παιδιά άλλου Θεού και δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης πληρωμής, όπως και μαζί με κάθε επαγγελματικό Όμιλο του Βόλου ή Σωματείο της κεντρικής Ελλάδας, αν όχι για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, δύσκολο αφού δείχνει οδηγία της ΕΕ, έστω, για την περικοπή του ληστρικού εισιτηρίου.
Εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, έχουμε αποβιβάσει αρκετές χιλιάδες επιβατών από τα σκάφη μας στον τόπο σας, στα καταστήματά σας, με έναρξη την περίοδο του Πάσχα. Φέτος, δηλώνουμε ευθαρσώς, όσο κι αν μας πονάει γιατί αγαπούμε το νησί σας, ότι εάν δεν αλλάξει αυτό το ληστρικό τέλος, θα δείτε πολύ λιγότερα σκάφη να δένουν στα μέρη σας.
Με λύπη μας θα παρακάμψουμε τα “ερημονήσια” και την Αλόννησο και θα μεταφέρουμε τις ρότες και τους πελάτες μας πιο δυτικά και πιο νότια.
Και να ξέρετε, ότι ναι μεν η επιλογή θα είναι δική μας, αλλά η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε και να εγκλιματιστείτε στο κλίμα της πανδημικής εποχής, και να φέρεται δίπλα σας τους επαγγελματίες της Θάλασσας, γιατί οι εποχές είναι για συμμαχίες, και όχι για αντιπαλότητες.
Για το ΣΙΕΠΑ
Μαβίδης Σπύρος Πρόεδρος
Σπάνιας Δημοσθένης Γενικός Γραμματέας
Και σύσσωμο το ΔΣ