Το «Ρεστίο» αποχαιρέτησε τον χειμώνα με το δεύτερο τεύχος του, που κυκλοφόρησε στη Σκιάθο πριν από δύο εβδομάδες. Η διάθεση του λογοτεχνικού εντύπου, το οποίο επιμελείται ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, που ημερολογιακά είναι η τελευταία ημέρα της συγκεκριμένης εποχής.

Στο δεύτερο κατά σειρά τεύχος του fanzine που έκανε την εμφάνισή του στο νησί του Παπαδιαμάντη στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, φιλοξενούνται και πάλι έργα από ντόπιους δημιουργούς, αλλά και καλλιτέχνες που συνδέονται με τη Σκιάθο. Αυτή τη φορά, το «Ρεστίο» έδωσε βήμα έκφρασης στην τραγουδοποιό και συνθέτρια Κατερίνα Γρηγοράτου, η οποία έζησε επί μια 25ετία στη Σκιάθο (εδώ και λίγο καιρό έχει επιστρέψει στη γενέτειρά της, στην Αθήνα), τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνο Κουτούμπα και τη διερμηνέα Ρεβέκκα Νικολαΐδη, η οποία μετέφρασε στίχους της πολυβραβευμένης Βρετανίδας ποιήτριας Άλις Όσβαλντ, ενώ στην τελευταία σελίδα του fanzine, όπως αποκαλούνται τα περιοδικά με αυτή τη μορφή, γράφει και ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης.

Η κυκλοφορία του δεύτερου τεύχους του «Ρεστίου» είναι, πλέον, γεγονός…
Ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης

Πέρα από τους προαναφερθέντες, οι οποίοι παρουσιάζουν ποιήματα, είτε δικά τους, είτε μεταφρασμένα, πρέπει να σημειωθεί η συμμετοχή δύο καλλιτεχνών, που δεν είναι άγνωστοι στο σκιαθίτικο κοινό. Ένας πίνακας της Μαρίας Σαρρή, εικαστικού από τη Σκιάθο, η οποία ζει πλέον στην Αθήνα, κοσμεί το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους. «Μυστήρια φύση» ονομάζεται το έργο της, είναι λάδι σε καμβά και το δημιούργησε μέσα στο έτος που διανύουμε, ενώ τις βινιέτες φιλοτέχνησε ο Νίκος Ακρίβος, ο οποίος έχει να επιδείξει μια σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, με συμμετοχή σε πλήθος εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Ρεβέκκα Νικολαΐδη

Η Άλις Όσβαλντ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο προικισμένες ποιήτριες των τελευταίων ετών στη Μεγάλη Βρετανία, το 2016 κυκλοφόρησε τη συλλογή «Falling Awake», αποσπώντας μάλιστα δύο βραβεία (Costa Poetry Award και Griffin Poetry Prize). Η συγκεκριμένη συλλογή δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά και η Ρεβέκκα Νικολαΐδη, απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, καταπιάστηκε με τρία ποιήματα της Όσβαλντ. Το «Επιβραδυμένο κοτσύφι» («Slowed-down blackbird»), την «Κρύα λωρίδα» («Cold streak») και την «Σύντομη ιστορία πτώσης» («A short story of falling»). «Είναι πολύ σπάνιο (αν όχι μοναδικό) να αποδίδεται στα ελληνικά, λογοτεχνία και δη ποίηση που έχει μεταφραστεί από Σκιαθίτισσα. Έτσι αποφασίστηκε να δώσουμε τις ελάχιστες σελίδες, που διαθέτει το έντυπο, στην προσπάθεια της Ρεβέκκας Νικολαΐδη να μεταφράσει ποιήματα της Alice Oswald δημοσιεύοντας παράλληλα και το πρωτότυπο κείμενο στην αγγλική», σημειώνει – μεταξύ άλλων – ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης στο εισαγωγικό σημείωμα του «Ρεστίου», που κυκλοφόρησε προ δύο εβδομάδων.

Ο Νίκος Ακρίβος
Η Μαρία Σαρρή

«Ασπρόμαυρα κύματα», τιτλοφορείται το ποίημα που έγραψε η τραγουδοποιός και συνθέτρια Κατερίνα Γρηγοράτου, η οποία ασχολείται παράλληλα με τη στιχουργική, πολλά χρόνια τώρα, στο δεύτερο τεύχος του σκιαθίτικου fanzine παρουσιάζει μια άλλη πτυχή του ταλέντου της.

H Κατερίνα Γρηγοράτου

Ο θεολόγος, εικονογράφος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, ευρύτερα γνωστός στην κοινωνία της Σκιάθου από την πολυσχιδή δράση του, παρουσιάζει το ποίημα «Η πύλη», ενώ στην τελευταία σελίδα του εντύπου, μπορεί κάποιος να διαβάσει το ποίημα «Ένα κορίτσι», που υπογράφει ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Σταύρος Καρακωνσταντάκης.

Ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας

Η σελιδοποίηση έγινε από τον Βασίλη Μυγδαλάκη, ο οποίος ανέλαβε και την εκτύπωση των αντιτύπων, που διανέμονται στο νησί της Σκιάθου από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Και με δεδομένο, ότι η υπόσχεση που δόθηκε στο ξεκίνημα του «Ρεστίου», είναι να κυκλοφορεί ένα τεύχος ανά εποχή, πλέον άπαντες αναμένουν την τρίτη κατά σειρά έκδοση, που θα έχει, μάλιστα, ανοιξιάτικο «χρώμα»…