Το Προσκυνητάρι της Κουνίστρας στον Ι.Ν Των Τριών Ιεραρχών στη Σκιάθο | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Στο αριστερό κλίτος της Μητρόπολης των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου εξέχουσα θέση κατέχει ο ξυλόγλυπτος θρόνος της Παναγιάς Κουνίστρας. Εκεί φυλάσσεται η  εικόνα της πολιούχου και προστάτιδας του νησιού από τον Οκτώβριο του 1858, δηλαδή μόλις δώδεκα χρόνια μετά τα εγκαίνιά του την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 1846 από τον Επίσκοπο Νύσσης Ιωσήφ.

Στην αρχή τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα. Οι ιερείς την έβγαζαν στον κυρίως ναό μόνο τον Δεκαπενταύγουστο και στους Χαιρετισμούς.

Το 1923 όμως, χάρη στη δωρεά του Δημητρίου και της Ουρανίας Γαλάτη που αφιέρωσαν το προσκυνητάρι, την εικόνα,  προσκυνούν όσοι προσέρχονται στην εκκλησία.

Η εικόνα παριστάνει την Παναγία σε νεαρή ηλικία χωρίς το θείο βρέφος κι είναι άγνωστο ποιος και πότε τη δημιούργησε, πάντως πολύ πριν το 1650-55 που την είδε στο δέντρο ο Σκιαθίτης  ασκητής   Συμεών.

Οι διαστάσεις της είναι μόλις 0,32 x 0,25. Περιαργυρώθηκε έναν αιώνα αργότερα με έξοδα του πλούσιου καπετάνιου Ιωάννη Χατζησταμάτη, πατέρα του π. Γρηγορίου που αφιέρωσε την περιουσία του για την ίδρυση της Ι.Μ Ευαγγελισμού.

Το 1850 ο Γέροντας Διονύσιος, ηγούμενος τότε της Κουνίστρας, έφερε από τη Σκόπελο τον φημισμένο αγιογράφο Εὐθύμιο μοναχό τον Ίμβριο, μαθητή των Γαλατσιανών Αγιογράφων Βενιαμίν α΄ και Μακάριου β΄που εικονογράφησαν το ιερό της Ευαγγελίστριας. Ο Ευθύμιος ζωγράφισε σε πανί την πανάρχαια ξεθωριασμένη εικόνα και το κάρφωσε επάνω στην παλιά.  Αυτή βλέπουμε σήμερα.

Για το πώς έφθασε η εικόνα να φυλάσσεται στον Ι.Ν των τριών Ιεραρχών, απ’ όπου βγαίνει μόνο κατά την γιορτή της 20-21/11 (Εισόδια της Θεοτόκου) για να επιστρέψει στο ‘’σπίτι’’ της ή την πρώτη Κυριακή του Ιούλη (μνήμη της Ευρέσεως) για την περιφορά στο χωριό, μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο ‘’Αθέατη Σκιάθος’’…