«Το καλοκαίρι έχουμε ανάγκη και τον τελευταίο εργαζόμενο»: Αντιδρούν πυροσβέστες και δήμοι στα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε αστικές και ημιαστικές περιοχές με 250 δικυκλιστές διασώστες, που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει προσλήψεις και αγορά νέων μοτοσυκλετών, καθώς σήμερα δεν ξεπερνούν τις 20 πανελλαδικά, λένε οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

«Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να αγοραστούν νέες μηχανές στο ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα, θα πρέπει να προσληφθούν νέοι διασώστες και για τις μηχανές αλλά και για τα ασθενοφόρα γιατί για κάθε μηχανή που πηγαίνει κάποιο επείγον περιστατικό να ακολουθεί και ένα ασθενοφόρο έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον ασθενή στον πρώτο υγειονομικό σχηματισμό», λέει χαρακτηριστικά στο OPEN ο πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Σφοδρές αντιδράσεις – «Απαράδεκτο να τραβηχτούν έστω και 10-20 πυροσβέστες»
Τη διαφωνία τους με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου εκφράζουν οι πυροσβέστες, τονίζοντας ότι η υπηρεσία τους έχει 3.600 οργανικά κενά, ενώ οι φωτιές του καλοκαιριού δεν επιτρέπουν τη διάθεση οδηγών στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Κρατημένου για το OPEN.

«Το ΕΚΑΒ μπορεί να έχει ανάγκες αλλά ειδικά το καλοκαίρι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ανάγκη και τον τελευταίο εργαζόμενό του. Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια να τραβηχτούν έστω και 10 και 20 πυροσβέστες και να πάνε στο ΕΚΑΒ. Το καλοκαίρι χρειάζονται όλοι», δηλώνει ο Απόστολος Πυργιώτης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Η στάση των δήμων
Εφόσον υπάρχει πλεονάζον προσωπικό με τα απαιτούμενα προσόντα θα διατεθεί στο ΕΚΑΒ, λένε οι δήμοι της χώρας, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στην κρίση του εκάστοτε δημάρχου.

«Είναι δυνητική η διάθεση τέτοιου προσωπικού. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είμαστε σύμφωνοι. Ποιος δεν θα διέθετε εάν είχε έναν οδηγό με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και προσόντα, που θα μπορούσε να τον διαθέσει για να οδηγήσει ένα ασθενοφόρο», εξηγεί ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Επιφυλάξεις από τους εργαζόμενους των δήμων

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις καθώς, όπως λένε, στον κλάδο τους οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν το 40%.

«Προσλήφθηκε προσωπικό για τις δουλειές των δήμων και θα παρέχουμε και την υποστήριξη στο ΕΚΑΒ; Όχι, είναι αποσπασματικές οι ρυθμίσεις. Είναι μπαλώματα, είναι επικοινωνιακές κορώνες», αναφέρει ο Ιωάννης Τσούνης, γενικός γραμματέας ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Μετά την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ήδη 199 άτομα αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση σε 61 τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.