To “Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι” έρχεται στην Σκιάθο

Οι δύο σολίστ, Edua Zadory, στο βιολί και η Anastasiia Dombrovska στο πιάνο θα μας ταξιδέψουν σε ένα εξαίρετο ρεπερτόριο συνθέσεων κλασικής μουσικής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η ΣΚΙΑΘΟΣ” διοργανώνει συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι”, στο Μπούρτζι την Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο. 
Στις νότες εμβληματικών μουσικών συνθέσεων θα ταξιδέψουν οι φίλοι της κλασικής μουσικής, που θα βρεθούν στο Μπούρτζι, την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 στις 9.00 το βράδυ. Πρόκειται για μια ανοικτή συναυλία κλασικής μουσικής, που αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2022» της Πρεσβείας της Αυστρίας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλία (Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων) και το Δήμο Σκιάθου
Οι δύο σολίστ, Edua Zadory, στο βιολί και η Anastasiia Dombrovska στο πιάνο θα μας ταξιδέψουν σε ένα εξαίρετο ρεπερτόριο συνθέσεων κλασικής μουσικής.
Το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» είναι ένας πολιτιστικός θεσμός, που διέπεται από θεμελιώδεις ιδέες, που στηρίζονται στο διάλογο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην ποικιλομορφία της έκφρασης, μέσω των διαφόρων ειδών μουσικής και βεβαίως στην φιλία μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας.
Απευθύνεται σε εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς, υψηλής επαγγελματικής στάθμης, που επιθυμούν να συμβάλλουν στη ξεχωριστή αυτή μουσική εμπειρία για το κοινό.
Με αυτό το πνεύμα, μουσικοί Αυστριακοί και Έλληνες, θα εμφανιστούν από κοινού σε διάφορα σχήματα, προβάλλοντας την ευρύτητα του μουσικού τοπίου των δύο χωρών. Οι συναυλίες, υποστηρίζονται από την Αυστριακή Πρεσβεία, ενώ με τον τρόπο αυτό, παρέχεται στήριξη στους Έλληνες διοργανωτές και τους Αυστριακούς μουσικούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση αυτών των μουσικών συναντήσεων.
Στη μουσική συνάντηση (πιάνο και βιολί) που θα γίνει στο νησί της Σκιάθου στο Μπούρτζι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Fritz Kreisler Rosmarin
Johannes Brahms Hungarian dances Nr.17
Eduardo García-Mansilla Heure Matinal
Mauricio Charbonnier Preludio Lejania
Johannes Brahms Hungarian dances Nr.1
Aguirre – Heifetz Huella
Manuel del Olmo Milonga
Saúl Cosentino Canopus
Hubay Jenö wave of the Balaton
Bartók Béla 6 Rumanian dances
Saúl Cosentino a la memoria de Astor,mis poémas a la calle, canopus,toda mi tristeza, los cielos más altos
Hubay Jenö Hejre Kati
Brahms Hungarian dances Nr.6
Το πρόγραμμα θα ερμηνεύσουν:
Οι δύο σολίστ, Édua Zádory, βιολί, και Anastasiia Dombrovska, πιάνο, σπούδασαν στο Universität für Musik της Βιέννης και συνεργάζονται από τον Ιανουάριο του 2009.
Την ίδια χρονιά που ίδρυσαν το ντουέτο, τους ανακάλυψε η κριτική επιτροπή του φημισμένου διαγωνισμού μουσικής δωματίου Concorso Internazionale di Musica da Camera Gaetano Zinetti, Sanguinetto, Βερόνα, Ιταλία. Κέρδισαν το πρώτο βραβείο για την εξαιρετική τους απόδοση και την υποδειγματική τους αλληλεπίδραση. Οι προσκλήσεις ήρθαν διαδοχικά. Οι πληθωρικές ερμηνείες του ντουέτου, γεμάτες συναισθηματισμό και ένταση, τους άνοιξαν τις πόρτες για συναυλίες στη Βιέννη, τη Βερόνα, τη Μάντοβα, το Κάιρο και την Τεχεράνη. Το 2011 έπαιξαν στην Πορτογαλία, στο Szeged, στο The Autumn Festival Bremen, στην Άγκυρα, στη Ρώμη και στη Βουδαπέστη.
Ακολούθησαν ηχογραφήσεις στο Quinton, σειρά συναυλιών στο παλιό δημαρχείο της Βιέννης και εμφανίσεις στο Αυστριακό και Ουγγρικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο στη Ρώμη και στο Ίνσμπρουκ. Η Édua Zádory ανατρέχει σε περισσότερα από δέκα χρόνια διεθνώς επιτυχημένης καριέρας ως σολίστ και μουσικός δωματίου, ενώ η Anastasiia Dombrovska, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία, έχει ήδη περιοδεύσει ως σολίστ με τις σημαντικότερες ορχήστρες στην Ανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, το δίδυμο έχει αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα εξαίσιο ρεπερτόριο συνθέσεων κλασικής, σοβαρής και σύγχρονης μουσικής, που πάντα ξέρει να παρουσιάζει εκπληκτικά νέες και με αξιοθαύμαστη τεχνική και μουσική ακρίβεια.
Μερικές επισημάνσεις:
• Ιούνιος 2012: Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους CD από την Gramola, Hungarian και Jewish soul.
• Μάιος 2013: Η May Volksblatt, για τη Volksblatt Daily, γράφει για τους Duo Edan μετά από μια επιτυχημένη βραδιά συναυλίας στο Bad Schallerbach Music Summer:
«Είναι η συνολική δέσμευση αυτών των δύο καλλιτεχνών και η ερμηνεία τους, ένας ενιαίος χορός αφοσίωσης στη μουσική και αυτός με μεγαλειώδη μπραβούρα, που παίχτηκε με μεγάλη τεχνική και μουσική ακρίβεια και επευφημούσε το κοινό».
• Προσεχείς συναυλίες στο Ουγγρικό Ραδιόφωνο στη Βουδαπέστη. Συναυλία Jeunesse στο St. Johann και στην Ουάσιγκτον στην Αυστριακή Πρεσβεία
Την οργάνωση της εκδήλωσης υποστηρίζουν η Οικογένεια Ποταμιάνου, η Ακτοπλοϊκή Εταιρεία Seajets, ενώ χορηγός Επικοινωνίας είναι το Skiathoslife.gr