Τι είναι η σχολική πίεση; | γράφει ο Πρόδρομος Νατσικόπουλος (*)

(*) Ο Πρόδρομος Νατσικόπουλος είναι μαθητής της Α' τάξης του Πρότυπου Λυκείου Βόλου και μέλος του Ομίλου Δημοσιογραφίας

Είναι ευρέως γνωστό και κοινό θα έλεγε κάποιος στη σημερινή κοινωνία να υπάρχει σχολική πίεση. Έχει αρκετές επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών, ειδικά τώρα, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί την επιτυχία σε βαθμούς παρά στην αποστήθιση γνώσεων από τις τάξεις.

Σημάδια αυτής της πίεσης εμφανίζει ένα παιδί, όταν είναι κλειστό ως χαρακτήρας. Παραδείγματος χάριν, κλείνεται στο δωμάτιό του, διαβάζοντας ή κάνοντας κάτι άλλο. Συνήθως, οι ρυθμοί της ζωής ενός μαθητή, με φόρτο εργασίας στο σπίτι από σχολικούς και εξωσχολικούς παράγοντες, είναι έντονοι και η συμπεριφορά αυτών των παιδιών, έχει την τάση να είναι απρόβλεπτη. Αγωνίζονται συνεχώς να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις. Μερικές φορές στο τέλος ίσως υπάρξει μια ευόδωση, άλλες φορές, ίσως υπάρξει απογοήτευση. Στην δεύτερη περίπτωση, θα σκεφτόταν κάποιος ότι είναι μάταιη όλη αυτή η προσπάθεια.

Επομένως, τι είναι σχολική πίεση;

Είναι ένα είδος πίεσης που προέρχεται από τον σχολικό παράγοντα, και δημιουργείται συνήθως όταν ένα παιδί έχει πολλές υποχρεώσεις στις οποίες προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έναν καλό βαθμό.

Τι μπορούμε να κανουμε για να την αντιμετωπίσουμε; Υπομονή. Όσοι μαθητές βιώνουν αυτή την κατάσταση, χρειάζεται γερή υπομονή και επιμονή. Σε περίπτωση απογοήτευσης μετά από επίπονη προσπάθεια για ένα διαγώνισμα για παράδειγμα, δε χρειάζεται να στεναχωριέστε. Πάντα υπάρχει επόμενη φορά. Κάντε ένα διάλλειμα. Διαβάστε λογοτεχνία, κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Και ως συμβουλή, να μη σας αρκεί ποτέ το μέτριο. Για να πετύχετε όμως έστω το μέτριο, στοχεύετε το άριστο.