Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Θοδωρής Προκοπίου επισκέφτηκε τη Σκόπελο με αφορμή την παράσταση «Θεόφιλος» και χάρισε στο κοινό μία συγκλονιστική ερμηνεία. Αύριο και μεθαύριο, ο Μυτιληνιός ηθοποιός θα βρεθεί στη Σκιάθο για δύο παραστάσεις. Χάρη στην πρωτοβουλία του Skiathos Life, το «ταξίδι» του Θεόφιλου θα συνεχιστεί στο νησί του Παπαδιαμάντη, έναν τόπο με ιδιαίτερη σημασία για τον πρωταγωνιστή, όπως εξομολογήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την έλευσή του στο νησί.

Ο λόγος που ο 57χρονος ηθοποιός ανυπομονεί να παίξει στη Σκιάθο; Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο SkiathosLife.gr, οι… παράλληλοι βίοι του Θεόφιλου και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι το στοιχείο που ενώνει τους δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι βίωσαν δύσκολες καταστάσεις μα και μεγάλη μοναξιά, ενώ αμφότεροι γνώρισαν μετά θάνατον την καθολική αναγνώριση. «Ο Θεόφιλος και ο Παπαδιαμάντης ήταν ταπεινοί και καταφρονημένοι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Παπαδιαμάντης αποκλήθηκε «κοσμοκαλόγερος». Μάλιστα, γίνεται και σχετική αναφορά στο κείμενο που έγραψε ο Θανάσης Σκρουμπέλος, με τον Θεόφιλο να αποκαλεί έτσι τον Σκιαθίτη λογοτέχνη, τον οποίον επειδή ήταν προγενέστερός του, κάποια στιγμή ζωγράφισε την ταπεινή μορφή του», τόνισε ο γνωστός πρωταγωνιστής, για να συμπληρώσει: «Και τώρα που έφτασε η στιγμή να παίξω στη Σκιάθο, νιώθω μεγάλη τιμή που θα παίξω στο νησί που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους κατά τη γνώμη μου συγγραφείς της Ελλάδας, ο οποίος, όπως και ο Θεόφιλος, δεν χάρηκε τίποτα στη ζωή του, ενώ πέθανε χωρίς να δει ποτέ ένα βιβλίο του τυπωμένο».

Οι εξαιρετικές κριτικές που έχει λάβει ο Θοδωρής Προκοπίου για τον ρόλο του Θεόφιλου, αποτελούν εχέγγυο για τους Σκιαθίτες που θελήσουν να παρακολουθήσουν αύριο και μεθαύριο την παράσταση

Φυσικά, οι ομοιότητες των δύο καλλιτεχνών δεν σταματούν εκεί. Κάποτε, ο Λευκαδίτης Τάκης Μπαρλάς εγκωμιάζοντας την τέχνη του Θεόφιλου, τον χαρακτήρισε «Παπαδιαμάντη της ζωγραφικής». Μνημονεύοντάς τον έτσι, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τα λόγια του σπουδαίου Σεφέρη, ο οποίος έγραψε κάποτε για τον Θεόφιλο, ότι «μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει». Όπως ακριβώς και ο Παπαδιαμάντης, ο οποίος έβρισκε ευχαρίστηση μονάχα στο γράψιμο… Και φυσικά, δίχως κανείς τους να αποζητά την αναγνώριση του κόσμου, παρά μόνο έκαστος ακολουθούσε τον δικό του μοναχικό δρόμο και τα κελεύσματα της καρδιάς του.

«Τόσο ο Παπαδιαμάντης, όσο και ο Θεόφιλος, ήταν άνθρωποι χαμηλών τόνων. Κανείς τους δεν κυνηγούσε την προβολή, μόνο μετά τον θάνατό τους πήραν τόση αξία», σημείωσε εύστοχα ο κ. Προκοπίου, ο οποίος έπειτα στάθηκε σε μία από τις κορυφαίες στιγμές αποδοχής του έργου του λαϊκού ζωγράφου που ερμηνεύει με επιτυχία από το 2019: «Όλα ξεκίνησαν από τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο, ο οποίος το 1927 φωτογράφισε πίνακες του Θεόφιλου, όταν επισκέφτηκε τον Βόλο και το Πήλιο. Οι φωτογραφίες αυτές έφτασαν στον Τεριάντ (σ.σ. πρόκειται για τον κριτικό τέχνης και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade), ο οποίος αμέσως αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό και φεύγει από το Παρίσι για τη Βαρειά Μυτιλήνης, προκειμένου να συναντήσει τον Θεόφιλο. Μάλιστα, οι δύο άντρες ήταν συγχωριανοί. Είναι τρομερή σύμπτωση το γεγονός πως είχαν γεννηθεί στο ίδιο μέρος, όπως και ότι ο Τεριάντ έμαθε για τον Θεόφιλο ευρισκόμενος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και χάρη στον τελευταίο, στις 3 Ιουνίου 1961, στις αίθουσες του Μουσείου του Λούβρου έγινε έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο μας λαϊκό ζωγράφο. Αξιώθηκε ο Θεόφιλος μετά τον θάνατό του, να φιλοξενηθεί στο μεγαλύτερο μουσείο της Ευρώπης κι έτσι ο «φουστανελάς» μπήκε στα σαλόνια…».

Ο γνωστός πρωταγωνιστής μίλησε στο SkiathosLife.gr για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (φωτό) και τη σχέση του με τον σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο

Στο μεταξύ, μπορεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Θεόφιλος να δραστηριοποιήθηκαν σε διαφορετικά πεδία (λογοτεχνία και ζωγραφική αντίστοιχα), αλλά τα έργα τους διαποτίζονται από τον ίδιο οίστρο.  «Αποκάλεσαν τον Παπαδιαμάντη «Άγιο των ελληνικών γραμμάτων», ενώ ο Θεόφιλος υπήρξε συνέχεια του Παπαδιαμάντη, εκφράζοντας αμφότεροι μοναδικά πράγματα με την τέχνη τους. Ο ένας με την πένα του και ο άλλος με τους καμβάδες τους. Και δικαιώθηκαν για τα γραπτά και τις ζωγραφιές τους, αφού είχαν πράγματα να πούνε. Πράγματα που δεν θα ξεχαστούν ποτέ», είπε ο κ. Προκοπίου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ρόλους που έχει υποδυθεί σε έργα του Παπαδιαμάντη: «Έχω αξιωθεί να παίξω σε δύο δικά του έργα. Το πρώτο ήταν η «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαΐδη. Σε εκείνη τη θεατρική παράσταση είχα τρεις ρόλους μάλιστα. Επίσης, έλαβα μέρος στο σίριαλ «Ο βαρδιάνος στα σπόρκα», όταν το ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Μανούσο Μανουσάκη σε μία μίνι – σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Είχα την τύχη να κρατήσω έναν ιδιαίτερο ρόλο και εκεί».

Οι «ανοικτοί λογαριασμοί» με τις Βόρειες Σποράδες

Οι δύο παραστάσεις, που θα δοθούν στη Σκιάθο αύριο και μεθαύριο, θα ακολουθήσουν την πρόσφατη εμφάνισή του στη Σκόπελο. Ο Θοδωρής Προκοπίου πλέον έχει… ανοικτούς λογαριασμούς με τα νησιά, εξηγώντας τον λόγο στη συνέχεια: «Στη Σκόπελο όλα κύλησαν εξαιρετικά. Και χάρη στην παράσταση που δόθηκε με πρωτοβουλία της ΕΘΟΣ Τάκης Μόσχος, προέκυψε και το ταξίδι στη Σκιάθο. Και αυτό είναι ηθική ικανοποίηση για μένα. Να σου λένε, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Νίκος Τζούμας από τη Σκιάθο, «Άκουσα για την παράσταση. Θέλω να έρθεις και σ’ εμάς». Όπως επίσης με πλησίασε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Περίσσης και μου είπε: «Με ενδιαφέρει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί». Θα ξανακατέβω κάποια στιγμή Σκόπελο, άλλωστε το νησί έχει ιστορία στο θέατρο, από την εποχή που δίδασκε εκεί ο Γεννάδιος Πατσής, μέχρι που τον διαδέχθηκε ο Τάκης Μόσχος, ο οποίος ήταν και πιο γνωστός λόγω κινηματογράφου και τηλεόρασης».

Ο Λέσβιος ηθοποιός εκμυστηρεύθηκε και το εξής: «Χάρη στον Θεόφιλο, πριν από λίγο καιρό βρέθηκα για πρώτη φορά στη Σκόπελο. Κάτι που θα επαναληφθεί και με τη Σκιάθο. Είναι τιμή για μένα που μπορώ και επισκέπτομαι τόσα μέρη ανά την Ελλάδα, χάρη στην παράσταση. Ξέρετε, ακόμη και στη Λήμνο, που είναι γειτονικό νησί από τη Λέσβο που γεννήθηκα, δεν είχα πάει τόσα χρόνια. Την επισκέφτηκα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 παίζοντας τον Θεόφιλο. Και εκεί που εμφανίστηκα στον Μούδρο, ανάμεσα στους θεατές ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος με προσκάλεσε να παίξω στο Κοινοβούλιο. όπως και έγινε, με τον Θεόφιλο να περνά το κατώφλι της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2021. Πάντως, τι θα έκανε στ’ αλήθεια ο Θεόφιλος εάν έβλεπε τον εαυτό του εκεί μέσα, απάντηση δεν έχω…. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παίζοντας στον συγκεκριμένο χώρο, δόθηκε άλλη διάσταση στο έργο».

Μετά τη Σκόπελο, ο Θοδωρής Προκοπίου θα εμφανιστεί κατά σειρά στη γενέτειρά του, τη Μυτιλήνη, για να ακολουθήσουν Κρήτη και Ρόδος, παράλληλα με τις παραστάσεις στα σχολεία της Αττικής που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. «Έχουν βοηθήσει πολλοί για να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αυτό το υπέροχο ταξίδι», είπε και κλείνοντας μνημόνευσε όλους εκείνους που έχουν σταθεί στο πλευρό του μέχρι σήμερα, πέρα από τους συντελεστές της παράστασης (σ.σ. η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Βερλέκη, το κείμενο ανήκει στον Θανάση Σκρουμπέλο, η εικαστικός Ρένα Καλογερή επιμελήθηκε την αφίσα, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Κοντογιάννη): «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φιλόλογο Σοφία Κονταξάκη, η οποία μου παρείχε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου. Από εκείνη έφτασε στα χέρια μου το εκπληκτικό κείμενο του Ελύτη για τον Θεόφιλο, ενώ σημαντική βοήθεια έλαβα επίσης από τους Μαρίνα Σούγια, Αγγελική Πιπίνη, Φώτη Γαρυφαλάκη, Ελένη Μελισάρη, Μίκο Πεσμαζόγλου και Ευανθία Προκοπίου».

Ο Θοδωρής Προκοπίου με τη Φωτεινή Φιλοσόφου, οι οποίοι το 2017 έπαιξαν στη «Φόνισσα»

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στη Σκιάθο

Η πρώτη παράσταση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 29/1 και ώρα 8 μ.μ. στον χώρο εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου, ενώ στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα 30/1 και ώρα 10.30 π.μ. – ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών – ο Θοδωρής Προκοπίου θα παρουσιάσει τον μονόλογό του στους μαθητές του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σκιάθου.

Τη διοργάνωση ανέλαβε η ΑΝΑ ΙΚΕ (Skiathoslife.gr), με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και την ευγενική μεγάλη χορηγία των επιχειρήσεων: Best Shop Σκιάθου – Σκοπέλου, Μήλα Zagorin και ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Θεόφιλου και του Δήμου Μυτιλήνης.