Θεσσαλία: Τη Δευτέρα το πρώτο σχολικό κουδούνι – Σε ποια σχολεία θα γίνει μεταστέγαση ή τηλεκπαίδευση

Θρανία καλυμένα από λάσπη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δεν θα διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023. Συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για τον καθαρισμό από την μεγάλη ποσότητα λάσπης που έχει απλωθεί στις συνοικίες της πόλης της Λάρισας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερά στους πλημμυροπαθείς. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων συνοικιών της πόλης, αλλά και της επαρχίας συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους με την βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζεται ακόμα η άντληση των υδάτων σε πολλά σπίτια π

Με λάστιχα στα χέρια εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους και εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σχολεία προκειμένου να είναι έτοιμα για τη Δευτέρα.

Στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας γυμνάσια και λύκεια θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα ωστόσο αρκετά σχολικά κτήρια της πρωτοβάθμιας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ίσως το πρώτο κουδούνι καθυστερήσει.

«Δεν έχουν απολυμανθεί, πρέπει να γίνει ηλεκτρολογικός έλεγχος και πρέπει τα παιδιά να είναι ασφαλή στο χώρο του σχολείου για να τα υποδεχθούμε» δηλώνει ο Κώστας Δασκαλόπουλος, διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Παλαμά.

Σύμφωνα με τον δήμο Παλαμά τα δημοτικά σχολεία σε Ιτέα, Φύλλο και Προάστειο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Στη Λάρισα οι σχολικές μονάδες των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης και της Φαλάνης, δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις για μεταστέγαση τους σε γειτονικά σχολικά συγκροτήματα.

«Η περιφέρεια θα ανοίξει τα σχολεία ξανά, δεν κάνουμε εκπτώσεις στη ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί συστέγαση σε συνεννόηση με τους γονείς τα παιδιά να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους και σε πολύ ελάχιστες ίσως χρειαστεί τηλεκπαίδευση» σημείωσε η Υφυπουργός παιδείας Ζέτα Μακρή.

Εν τω μεταξύ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές από τα αρμόδια κλιμάκια. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 14.247 αυτοψίες και έλεγχοι σε 194 κοινότητες στις περιοχές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Οι επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους να ανέρχεται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου για τις περιοχές Θεσσαλίας σε 4.358 αιτήσεις και 2.018 αυτοψίες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αντιτετανικός εμβολιασμός στους κατοίκους της Θεσσαλίας ενώ ξεκίνησαν σε συνοικισμούς των Σοφάδων και της Μαύρικας οι εμβολιασμοί ηπατίτιδας Α σε παιδιά Ρομά.

Τον δικό τους αγώνα δίνουν και κλιμάκια του στρατού για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο. Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση στρατιωτικής μεταλλικής γέφυρας στα Στουρναραίικα Τρικάλων ενώ εχει ηδη τοποθετηθεί γέφυρα στα Καλά νερά Μαγνησίας συνδέοντας και πάλι τον Βόλο με το Νότιο Πήλιο.

Οι ζημιές είναι απολύτως αναστρέψιμες ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, και Μαγνησία.

Εν τω μεταξύ στη Λάρισα, πενήντα χωριά σε Κιλελέρ και Τέμπη παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, με τους δήμους να έχουν αναλάβει τη διανομή εμφιαλωμένων νερών στους κατοίκους.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ελένη Ραυτοπούλου, Δώρα Μήτρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Επιμέλεια: Ελίνα Κολύβα