Αρχική ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Θεμιστοκλέους: Αλόννησος & Σκόπελος στα 69 νησιά με κάθετο εμβολιασμό άνω των...

Θεμιστοκλέους: Αλόννησος & Σκόπελος στα 69 νησιά με κάθετο εμβολιασμό άνω των 18 | Τι θα γίνει στη Σκιάθο

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό το στόχο. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω καθώς και τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Εντός Μαΐου θα εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου άρα μπορούμε να πούμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο. Μέχρι τέλος Απριλίου υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 2,4 εκ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και θα έχουμε χτίσει το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ακολούθως οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν τον Ιούνιο στο γενικό πληθυσμό με πολύ μεγάλες παραλαβές εμβολίων», υπογραμμίζει.

Επιπροσθέτως όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισημαίνει:

«Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα 1.092.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μία δόση 608.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση ενώ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10.4 %. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες η συμμετοχή ξεπερνάει το 60% χαρακτηριστικά στην ηλικιακή ομάδα 75-79 το 75% είτε έχει εμβολιαστεί ήδη, είτε έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ σε καθημερινή βάση εντάσσονται και … οι «αργοπορημένοι» από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στόχος μας είναι να ξεπερνάμε τους 55.000 εμβολιασμούς τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς».

Παράλληλα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστηρίζει ότι «ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας χωρίς καμία αμφιβολία. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία στους 80-84 ετών όπου έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 50% ενώ το άλλο 50% είναι ανεμβολίαστο. Δηλαδή είναι δύο ίσες αριθμητικά υπο-ομάδες. Από 1/1/2021 έχουν καταγραφεί 6.351 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 80-84. Τα 5.027 από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ 1.324 κρούσματα είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν τη 2η δόση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 925 – δηλαδή ποσοστό 89% -αφορούσε σε ανθρώπους ανεμβολίαστους! Από τους άλλους θανάτους οι 86 είχαν κάνει μόνο την 1η δόση ενώ 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις».