ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ : Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που η Μαγνησία έχασε το στήριγμά της

Πέρασαν 10 χρόνια όταν έπεσε σαν κεραυνός στη Μαγνησία το άγγελμα της είδησης του θανάτου του τότε Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου που κατέληξε στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο «Υγεία» της Αθήνας, όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο 64χρονος Θανάσης Νάκος είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Υγεία τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου του 2013, προκειμένου να υποβληθεί το πρωί της επομένης, από καρδιοχειρουργό του εξωτερικού, σύμφωνα με συνεργάτες του, σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στη μητροειδή βαλβίδα, όπου είχε εντοπιστεί το πρόβλημα, μετά από εξετάσεις που έκανε τόσο στο Βόλο, όσο και στην Αθήνα. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής, καθώς μετά την επέμβαση, σύμφωνα με φιλικά του πρόσωπα, ο Θανάσης Νάκος μίλησε στα οικεία του πρόσωπα. Η υγεία του ωστόσο επιδεινώθηκε όταν προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και αμέσως μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η είδηση του θανάτου του Θανάση Νάκου προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στους περισσότερους κατοίκους της Μαγνησίας, καθώς εκτός από ελάχιστα σχόλια, που έκαναν αναφορά στη νοσηλεία του, οι περισσότεροι δεν γνώριζαν για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του βολιώτη πολιτικού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τόσο η οικογένειά του, όσο και οι στενοί του συνεργάτες επέλεξαν, καθόλο το διάστημα της νοσηλείας τους, να είναι καθησυχαστικοί και να κάνουν λόγο για «ένα συνηθισμένο ιατρικό έλεγχο και για προγραμματισμένη και συνήθη χειρουργική επέμβαση».

Για το θάνατο του Θανάση Νάκου από το Ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» εκδόθηκε το παρακάτω ιατρικό ανακοινωθέν : « O Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Αθανάσιος Νάκος κατέληξε σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου από αναπνευστική ανεπάρκεια”.

Η κηδεία του Θανάση Νάκου έγινε από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου.

Μια πορεία γεμάτη επιτυχίες
Επί επτά συνεχόμενες αναμετρήσεις πρώτος βουλευτής Μαγνησίας

Ο Θανάσης Νάκος σφράγισε από το 1990 μέχρι και σήμερα με την παρουσία του τα πολιτικά πράγματα της Μαγνησίας. Είναι ο μοναδικός κοινοβουλευτικός της Μαγνησίας από την απελευθέρωση του 1881 που εκλέχτηκε, σε ομαλή περίοδο της Δημοκρατίας, επί επτά συνεχόμενες φορές καταλαμβάνοντας πάντα την πρώτη θέση. Μάλιστα στις εθνικές εκλογές του 2004 κατέγραψε το μοναδικό ρεκόρ των 33.200 σταυρών προτίμησης από τους πολίτες της Μαγνησίας.

Ξεκίνημα από την αυτοδιοίκηση

Ο Θανάσης Νάκος εμφανίστηκε στην τοπική πολιτική σκηνή το 1986 οπότε εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το ψηφοδέλτιο του τότε υποψηφίου δημάρχου Αργύρη Φιλλιπίδη.

Το 1990 υπέβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος Βόλου με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και συγκέντρωσε 45,5% των ψήφων ενώ αντίπαλος του ήταν ο μετέπειτα δήμαρχος Δημήτρης ΠΙτσιώρης.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή

Την άνοιξη του 1990 και πριν θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Βόλου μπαίνει για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία και παρά το γεγονός ότι δεν εκλέγεται κατορθώνει να συγκεντρώσει πάνω από 10 χιλιάδες ψηφοδέλτια. Τότε είναι πρώτος επιλαχών αφού η Ν.Δ. εκλέγει τους (Γ. Σούρλα, Γιάννη Παπαγεωργίου και Χρ. Αντωνίου).

Το 1993 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εκλέγουν πρώτο βουλευτή Μαγνησίας. Από τότε και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012 επανεκλέγεται συνεχώς πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

Μετά τις εκλογές του 1993, αναλαμβάνει Πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.

Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Ν.Δ., το 1997, τοποθετείται αρχικά υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση για πέντε χρόνια

Ο Θανάσης Νάκος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ανήκε στους λεγόμενους «λοχαγούς» της Νέας Δημοκρατίας η οποία πρωτοστάτησε στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος.

Στο πρώτο Κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. μετά τις εκλογές του 2004 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του αναθέτει τη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών, θέση στην οποία παραμένει έως τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σχεδιάζει και εφαρμόζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», που έδωσε στους δήμους της χώρας περισσότερα από 13.000 έργα.

Ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, το φυσικό αέριο στα σχολεία, το εθνικό δημοτολόγιο, οι κοινωνικές δομές των δήμων είναι πολιτικές, που φέρουν τη σφραγίδα του.

Το 2008 ορίζεται από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα και επιτυγχάνει το κλείσιμο 2.500 παράνομων χωματερών σε όλη τη χώρα και την αντικατάστασή τους από σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Το Νοέμβρη του ίδιου έτους αναλαμβάνει Πρόεδρος του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που διεξήχθη στην Αθήνα με την παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν.

Το Νοέμβριο του 2010 στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία χάνει τις εκλογές από τον Αντώνη Σαμαρά. Η επιλογή αυτή του Θανάση Νάκου δεν διαταράσσει στο ελάχιστο τις σχέσεις του με το νέο πρόεδρο και σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεκλέγεται κατόπιν των τελευταίων εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.

Η επαγγελματική του διαδρομή

Ο Θαν. Νάκος μετά την έλευσή του στη γενέθλια πόλη το 1977, άρχισε να ασχολείται με τον τομέα των κατασκευών. Πολλές και γνωστές βιομηχανίες στην Α΄και Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, όπως και στη ΒΙΠΕ Αλμυρού, φέρουν τη σφραγίδα του πολιτικού και μηχανικού που συνέχισε στον επαγγελματικό στίβο, το δρόμο του πατέρα του Σταύρου. Η εταιρία ΝΑΚΟΣ έχει κατασκευάσει τις βιομηχανίες ΕΥΡΗΚΑ, SERVICE STEEL NEA MEDIA, Δομικά Πλέγματα, τη Θεσσαλική Ασβεστοποιία στο Βελεστίνο, ενώ ακόμη η εταιρία του έχει κατασκευάσει τις μεγάλες βιομηχανίες του Αλμυρού ΑΔΕΛΚΑΝ και τις γραμμές παραγωγής στην εταιρία SOVEL.

Ο Θανάσης Νάκος παράλληλα με την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων άρχισε να ασχολείται και με την ανέγερση πολυόροφων οικοδομών, κυρίως στο Βόλο, αλλά και στο Πήλιο, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες οικοδόμους και τεχνίτες που ασχολούνταν με τον κλάδο της οικοδομής. Όπως έλεγε χθες το βράδυ ο στενός του συνεργάτης, τα τελευταία 23 χρόνια Απ. Κωστούλαςόλη την οδό Σπ. Σπυρίδη την έκανε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής. Άλλωστε η πρώτη οικοδομή που έκτισε μετά την επάνοδό του στο Βόλο ο Θαν. Νάκος, ήταν αυτή που βρίσκεται ο στη γωνία Σπ. Σπυρίδη και Κωνσταντά. Ακολούθησαν και άλλες οικοδομές στον ίδιο δρόμο, όπως η οικοδομή στην οδό Σπ. Σπυρίδη 28 , ενώ στη συνέχεια το 1987 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Εμπορικό Κέντρο που φέρει το όνομά του και το οποίο αποπερατώθηκε λίγα χρόνια αργότερα και το οποίο, όταν αποπερατώθηκε ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα του Βόλου στις αρχές του 1990. Το 1992 κάνει ακόμη ένα βήμα στην επαγγελματική του δραστηριότητα., καθώς εκδίδει την οικοδομική άδεια για την οικοδομή στη διασταύρωση Ογλ και Κονταράτου , όπου στο υπόγειο οικοδομής που ανεγείρεται κατασκευάζεται και ο πρώτος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε στο Βόλο. Το έργο αυτό αποπερατώθηκε το 1996.

Ήταν άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Τον γνώριζαν φτωχοί και πλούσιοι. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από την οικοδομή και στη συνέχεια τον γνώρισαν όλοι από την ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή.