Τέμπη: ΕΚΕΑ – Καλύφθηκαν οι ανάγκες των τραυματιών σε αίμα, συγκλονιστική η ανταπόκριση

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στους εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στην έκτακτη έκκληση για αίμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, εκφράζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

«Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας» τονίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στις πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που έσπευσαν να δώσουν αίμα, για τους τραυματίες της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Οι ανάγκες των τραυματιών έχουν καλυφθεί, σημειώνει το Κέντρο και -δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες- καλεί τους πολίτες να ανανεώσουν το ραντεβού τους με την εθελοντική αιμοδοσία εν όψει του Πάσχα.

Ήταν συγκλονιστική η ανταπόκριση του κοινού, σημειώνει το ΕΚΕΑ και προσθέτει: «Από χθες, εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερίσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος.

Αξίζει σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας.

Ενημερώνουμε τους εθελοντές αιμοδότες ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν.

Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, τους προτρέπουμε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

ektakti_aimodosia_larisa.jpgΚόσμος περιμένει στην ουρά για αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας ΕΚΕΑ

 

Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών» καταλήγει το ΕΚΕΑ.