Με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή της Σκιάθου και με αφορμή το επετειακό έτος 2021, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Σκιάθου θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 10.000€ κινηματογραφικό έργο, ταινίας μικρού μήκους 15 λεπτών, με τίτλο «Η πρώτη μας σημαία» με κόστος 10.000€

Το προτεινόμενο έργο έχει διττό στόχο:
– αφενός την ανάδειξη της Σκιάθου ως ιστορικού τόπου, που διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην Επανάσταση του 1821, με την δραματοποίηση ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που έλαβε χώρα στη Σκιάθο: τη δημιουργία της πρώτης Ελληνικής σημαίας,
– και αφετέρου την τουριστική προβολή της Σκιάθου, εφόσον για τα γυρίσματα της ταινίας επιλέγουμε να αναδείξουμε όλα τα σημαντικά και εμβληματικά σημεία του νησιού καθώς και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου, (το Κάστρο, το Μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον όρμο του Νικοτσάρα, το Μπούρτζι, το Μουσείο Παπαδιαμάντη, τα σοκάκια του νησιού, παραλίες αλλά και περιπατητικές διαδρομές του νησιού).

Αναφορικά με την ιστορική πλευρά του έργου:
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ενός γεγονότος με αδιαμφισβήτητη και πρωτεύουσα ιστορική σημασία για όλους τους Έλληνες, το οποίο αποτελεί καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά επιπλέον, αποτελεί και ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας που επηρέασε με την εξέλιξή της και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η δραματουργική προσέγγιση εστιάζει στην ιστορική συνέχεια και στην άρρηκτη σχέση παρόντος και παρελθόντος.
Δημιουργία ενός κεντρικού ρόλου που θα έχει μια υπερβατική διάσταση – μία γυναίκα που θα ενσαρκώνει την ψυχή της Σκιάθου στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η γυναίκα αποτελεί την ξεναγό μας τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν.
Πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι του νησιού και κυρίως τα παιδιά του Γυμνασίου της Σκιάθου.

Αναφορικά με την τουριστική πλευρά του έργου:
Η τουριστική προβολή της Σκιάθου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην επιλογή των τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα, με γνώμονα, πέραν της ιστορικής εγκυρότητας, της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς και της παραδοσιακής της γοητείας.
Θεωρούμε ότι ειδικά στις μέρες μας, όπου όλοι βιώνουμε την κρίση και τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργεί η διάδοση του κορωνοϊού covid-19 παγκοσμίως με τον περιορισμό στις μετακινήσεις να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα, η τουριστική προβολή της Σκιάθου αποτελεί προτεραιότητα, ως ο σημαντικότερος πυλώνας επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής του τόπου. Συνοπτικά, ο σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι να δείξουμε τον σεβασμό μας στην Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε το νησί μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Άντληση πληροφοριών : Διαύγεια Δήμου Σκιάθου