ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ | του Βαγγέλη Προβιά

Τα παιδιά δεν ξέρουν. Νοιάζονται μόνο να έρθουν και οι υπόλοιποι, να μην φύγει κάποιος νωρίς κ χαλάσει την παρέα, πού θα βρουν τσιγάρα, μην τελειώσει η μπαταρία στο κινητό κ δεν έχουν μουσική.

Φωνάζουν “έλα ρε μαλάκα”, “‘ωωωω ρε μπάσταρδε”, γελώντας, στις πατητές που κάνουν συνέχεια ο ένας στον άλλον, κ έχουν κωδική φράση για να σταματάει η πάλη μέσα στη θάλασσα, “ήπια νερό, ήπια νερό, ρε”. Κ το παιχνίδι παγώνει.

Τα παιδιά δεν ξέρουν. Ανταγωνίζονται σε βουτιές – με το κεφάλι, με τα πόδια, μπόμπες, βαρελάκια, τούμπες, ανάποδες, στριφογυριστές, με την πλάτη κ στροφή με το κεφάλι, με την κοιλιά κατά λάθος (κ τότε γελάνε όλα με τον κακομοίρη που τον τσούζει τώρα χαχαχα), πλαγιαστή, του αστερία με ανοιχτά χέρια κ πόδια, που πάντα συνοδεύεται με χαζουλό χαμόγελο, κατακόρυφη… – πόσες πολλές βουτίες υπάρχουν, πόση πολλή ζωή -. Λαχταρούνε με κλεφτά βλέμματα τις τουρίστριες με τα κορδονάτα μαγιό, βάζουν ρεφενέ να πάρουν τσιγάρα, φωνάζουν κ γελάνε. “Μπάσταρδε, μαλάκα, χαχαχα, με την κοιλιά έπεσε, χαχαχα”. Δεν ξέρουν.

Τα παιδία δεν ξέρουν. Τα παιδιά είναι τρυφερά. Όταν ένα πει “ήπια νερό ρε”, σταματάνε τα παλέματα κ ρωτάνε αμέσως “Να βγούμε;”. Όταν κάποιος φεύγει πρώτος λένε “ε ρε μπάσταρδε, ε μαλάκα, που πας ρε, μη φεύγεις”. Θα ρθεις αύριο; Θα πάμε βόλτα το βράδυ;

Καμία φορά κάθονται δίπλα δίπλα στα βράχια αμίλητα κ λιάζονται, χωρίς να φωνάζουν, χωρίς μπάσταρδε (την αγαπάνε αυτή την λέξη), μόνο ξεκουράζονται κ σιωπούν, στην ίδια, στην μια πετσέτα που αυτοί που έχουν την μοιράζονται με αυτούς που ξέχασαν.

Μετά ξανά: πετάγονται, κάνουνε κόντρες ποιος θα κολυμπήσει πρώτος μέχρι την άλλη πλευρά του κόλπου, ποιος θα πέσει με το κεφάλι από τον ψηλότερο βράχο, ποιος θα φτάσει μακροβούτι μέχρι…

Δεν ξέρουν: Ένας θα σπάσει η καρδιά του από κάποιον έρωτα. Ένας θα χαθεί, σε ένα δυστύχημα. Δυο θα μαλώσουν πολύ κ δε θα ξαναμιλήσουν ποτέ. Ένας θα φύγει για την πόλη, όταν η ανεργία θα… Ένας λεφτάς θα αρχίσει να υποτιμά τον μέχρι τότε κολλητό του επειδή… Κάποιος θα αρχίσει να δουλεύει στα 14, ένας άλλος θα μπλέξει με το όνειρο του γρήγορου πλουτισμού κ θα φτάσει στην φυλακή, κάποιος τρίτος θα έχει μάτια μόνο για την οικογένειά του, ένας τέταρτος θα αρρωστήσει, άλλος θα σπουδάσει να μην λέει μπάσταρδε κ μαλάκα…

Αλλά τώρα, δεν ξέρουν. Την απουσία, την απώλεια, την πολεμάνε. “Μπάσταρδε! Που πας ρε; Μαλάκα! Τι φεύγεις από τώρα ρε! Αύριο, ε;”