Το πρωινό της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Η έκλειψη θα είναι δακτυλιοειδής για μια στενή ζώνη που περνάει από Αφρική και Ασία αλλά στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και ανατολικά (30% στη Ρόδο), και μικρότερη στα βόρεια και δυτικά (13% στην Κέρκυρα).

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YouTube

Στην Αθήνα η κάλυψη θα είναι σε ποσοστό 20% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου που αντιστοιχεί σε περίπου 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τις περιοχές με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερη για περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη. Στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 1 ώρα και 23 λεπτά. Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8 το πρωί. Παρακάτω θα βρείτε έναν προσεγγιστικό πίνακα με τις τοπικές ώρες που θα διαρκέσει η έκλειψη για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας.

Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:48
Μέγιστο έκλειψης: 8:28
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:11

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:57
Μέγιστο έκλειψης: 8:32
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:51
Μέγιστο έκλειψης: 8:28
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:07

Βόλος
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:53
Μέγιστο έκλειψης: 8:30
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:39
Μέγιστο έκλειψης: 8:24
Τέλος μερικής έκλειψης: 9:13

Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε στον εξής δικτυακό τόπο:
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/ASE_2020_GoogleMapFull.html

Κάνοντας κλικ σε έναν τόπο θα πάρετε πληροφορίες για την έναρξη και λήξη της έκλειψης καθώς και το μέγιστο στη συγκεκριμένη περιοχή. Προσοχή να δοθεί στο ότι όλες οι ώρες είναι UT δηλαδή θα πρέπει να προσθέσετε 3 ώρες για να έχετε τη θερινή ώρα Ελλάδος.
Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δει κανείς την έκλειψη με κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι με την αγορά του ηλιακού φίλτρου Baader Astrosolar. Επίσης, τα ειδικά γυαλιά παρατήρησης έκλειψης μπορούν να δείξουν την έκλειψη χωρίς άλλο οπτικό βοήθημα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσοχή και τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή.