Έντεκα βραβευμένοι σεφ, έντεκα εμβληματικά εστιατόρια, έντεκα μεγάλα ραντεβού της ελληνικής κουζίνας: το Symposio at Ark, το οποίο διοργανώνουν το «Ark» και το «αθηνόραμα», συγκεντρώνει στην Αθήνα σημαντικούς­ γευστικούς πρεσβευτές της περιφέρειας και αποτυπώνει μερικά από τα πιο δυνατά στιγμιότυπα της νέας ελληνικής μαγειρικής σκηνής.

 Το «Ark» στη Γλυφάδα είναι ο συνδιοργανωτής  και οικοδεσπότης του φεστιβάλ
Το «Ark» στη Γλυφάδα είναι ο συνδιοργανωτής και οικοδεσπότης του φεστιβάλ

Τα τελευταία χρόνια η ανανέωση της ελληνικής κουζίνας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων κι επιχειρείται πλέον συστηματικά από μια σειρά νέων και ταλαντούχων σεφ στα εστιατόρια όλης της χώρας. Οι νέοι σεφ βιώνουν μια βαθύτερη ανάγκη εθνικής αυτογνωσίας κι έκφρασης και θέλουν να τιμήσουν τα πιο σπουδαία πιάτα της ελληνικής μαγειρικής με τρόπο που ανταποκρίνεται στην αισθητική της εποχής. Παράλληλα επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας συμμερίζονται όλο και περισσότερο αυτό το τόσο δημιουργικό γαστρονομικό κίνημα και παρουσιάζουν με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τη σύγχρονη, πεντανόστιμη και πρωτότυπη ελληνική κουζίνα.

 Γιάννης  Μπαξεβάνης, «Ark»
Γιάννης Μπαξεβάνης, «Ark»

Με στόχο την ανάδειξη ακριβώς αυτής της άνθισης της ελληνικής κουζίνας, το Symposio at Ark θα φιλοξενήσει έντεκα σεφ από όλη την επικράτεια στο μεγαλοπρεπή και πανέμορφο all day χώρο του «Αrk» στα Αστέρια Γλυφάδας, σε ένα από τα πιο ωραία τοπία της Αττικής, με λαμπρή θαλασσινή θέα στον Σαρωνικό, που μαγνητίζει το βλέμμα ακόμη και το χειμώνα, πίσω από την τζαμαρία. Ο φωτεινός χώρος, ντυμένος με χαλαρή πολυτέλεια και αποικιακή αύρα, με υπέροχες πολυθρόνες, ’50s φωτιστικά, άνετους λευκούς καναπέδες, πίνακες και καταπράσινα φυτά, δημιουργεί μια μοναδική σκηνογραφία που αγκαλιάζει ιδανικά το σπουδαίο γαστρονομικό εγχείρημα.

Σπουδαίο πλεονέκτημα η παρουσία του καταξιωμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, από τους πρωτοπόρους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας και μεγάλου δασκάλου μιας ολόκληρης σειράς νέων σεφ που εμπνέονται από το γαστρονομικό του ύφος. Υπήρξε ο πρώτος σεφ που εφάρμοσε στην Ελλάδα την παγκόσμια τάση να φτιάχνονται τα πάντα στην κουζίνα του εστιατορίου με ποιοτικές και ασυνήθιστες ύλες – ήδη από το 1995-96 έκανε τα πειράματά του με χαρουπόψωμο στο «Κίτρινο Ποδήλατο» στην Ιερά Οδό. Ήταν επίσης ο πρώτος που έφερε στο προσκήνιο τα άγρια χόρτα και τα αρωματικά βότανα, ενώ ο ξυλόφουρνος αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν· βεβαίως βρίσκεται σε περίοπτη θέση και στο «Ark»!

Το Symposio at Ark θα ξεκινήσει στις 22/2 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21/6. Σε αυτό το διάστημα θα γίνουν έντεκα διαφορετικά events με πρωταγωνιστές έντεκα διαφορετικά εστιατόρια, που θα τα παρουσιάζει ένας εξειδικευμένος δημοσιογράφος γεύσης από το «αθηνόραμα». Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις καινούργιες τάσεις της ελληνικής κουζίνας, να ενημερωθούν για την κουζίνα του τόπου όπου βρίσκεται το εστιατόριο και να γνωρίσουν τον σεφ κάθε εστιατορίου μαζί με το γαστρονομικό ύφος του.

Κάθε εστιατόριο θα παρουσιάσει ένα μενού τεσσάρων επιλεγμένων πιάτωνπου θα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό της κουζίνας του και της φιλοσοφίας του σεφ σε ειδική τιμή, τα οποία θα βρείτε αναλυτικά στο www.symposioatark.gr, όπου μπορείτε να κάνετε ήδη τις κρατήσεις σας.

Τα βραβευμένα εστιατόρια που έρχονται στο Ark

 «Αvli», Ρέθυμνο
«Αvli», Ρέθυμνο

«Avli» (Ρέθυμνο) 22/2, 8.30 μ.μ.

Το πετρόχτιστο αρχοντικό του 1530 στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, με τις τοξωτές αψίδες και την αυλή, αποτελεί το σκηνικό για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια ολόκληρης της χώρας. Στην κουζίνα ο πολύπειρος και άκρως δημιουργικός σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης προτείνει πιάτα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, τα οποία ετοιμάζει με μοντέρνα αντίληψη.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 Νικόλας Σταυρακάκης, «Elia’s», Σκιάθος
Νικόλας Σταυρακάκης, «Elia’s», Σκιάθος

«Elia’s» (Σκιάθος) 1/3, 8.30 μ.μ.

Τo εστιατόριο «Elia’s» του ξενοδοχείου «Mandraki Village», πίσω από την παραλία Κουκουναριές, με επικεφαλής τον σεφ Νίκολα Σταυρακάκη, βάζει τη Σκιάθο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Ο σεφ συνδυάζει ευφάνταστα χαρακτηριστικές πρώτες ύλες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, με γιαπωνέζικες τεχνικές κι εδέσματα, δημιουργώντας μια fusion κομψή ελληνική κουζίνα με έντονο το στοιχείο της εντοπιότητας.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 Γιώργος Χατζηγιαννάκης  (ιδιοκτήτης), «Σελήνη Μeze»,  Σαντορίνη
Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης), «Σελήνη Μeze», Σαντορίνη

«Σελήνη meze» (Σαντορίνη) 8/3, 8.30 μ.μ.

Στο «αδερφάκι» του βραβευμένου εστιατορίου του Γιώργου Χατζηγιαννάκη «Σελήνη» (Χρυσός Σκούφος 2017) στον Πύργο της Σαντορίνης, ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης δημιουργεί μια πολύ ενδια­φέρουσα κουζίνα γαστροταβέρνας. Σε έναν θολωτό ατμοσφαιρικό χώρο, προτείνει νοστιμιές αλλά και κυρίως πιάτα με απόλυτη έμφαση σε τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και υψηλή τεχνική και σε δημιουργικούς, κομψούς συνδυασμούς.


 Σταμάτης 
Mαρμαρινός, «Οn the  Verandah»,  Σπέτσες
Σταμάτης Mαρμαρινός, «Οn the Verandah», Σπέτσες

«On the Verandah» (Σπέτσες) 15/3, 8.30 μ.μ.

Με αστική κομψότητα μιας άλλης εποχής, το γαστρονομικό εστιατόριο του «Poseidonion Grand Hotel» στις Σπέτσες επιβλήθηκε στη γαστρονομική σκηνή από την πρώτη στιγμή. Ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός αγαπάει βαθιά την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά υλικά και αυτό εκφράζεται στην αριστοτεχνική αποδόμηση κι επαναδόμηση των παραδοσιακών πιάτων με σύγχρονο τρόπο, που διατηρεί όμως την ελληνικότητα της γεύσης τους.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 «Βubo», Χαλκιδική
«Βubo», Χαλκιδική

«Bubo» (Χαλκιδική) 29/3, 8.30 μ.μ.

Το πολύ κομψό και hippy chic περιβάλλον του εστιατορίου «Bubo» στο ξενοδοχείο «Ekies All Senses Resort», στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, γίνεται το τερέν όπου ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης ξεδιπλώνει μια πολύ προσωπική αλλά και κατανοητή γκουρμέ κουζίνα. Οι προτάσεις του αντλούν έμπνευση από τα αρώματα των ελληνικών καλοκαιρινών πιάτων σε συνδυασμό με γαστρονομικά υλικά και σύγχρονες τεχνικές. Αποτέλεσμα; Δημιουργίες με «γαλανόλευκη» σφραγίδα και φρέσκια, ανατρεπτική γεύση.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, «Pelagos Seaside Restaurant», Ιεράπετρα
Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, «Pelagos Seaside Restaurant», Ιεράπετρα

«Pelagos Seaside Restaurant» (Ιεράπετρα) 12/4, 8.30 μ.μ.

Στον παραθαλάσσιο οικισμό Κουτσουνάρι, με θέα στο Λιβυκό, το εστιατόριο «Pelagos» βάζει δυνατά τη γαστρονομική του σφραγίδα (Βραβείο Κοινού στους Χρυσούς Σκούφους 2017, που κέρδισε ανάμεσα σε δεκάδες εστιατόρια απ’ όλη τη χώρα). Η ταλαντούχα νεαρή σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου προτείνει μια πολύ καλοφτιαγμένη κρητική κουζίνα, ενσωματώνοντας αρμονικά στην παράδοση νεωτερικά στοιχεία και δίνοντας την πρώτη θέση στα εξαιρετικά τοπικά υλικά αλλά και σε χαρακτηριστικά προϊόντα από ολόκληρη την επικράτεια.


 Σταυριανή Ζερβακάκου, «Κυρίμαι», Γερολιμένας
Σταυριανή Ζερβακάκου, «Κυρίμαι», Γερολιμένας

«Κυρίμαι» (Γερολιμένας Λακωνίας) 26/4, 9.00 μ.μ.

Το γαστρονομικό εστιατόριο «Κυρίμαι» στο ομώνυμο επιβλητικό και άκρως ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο στον Γερολιμένα, με φόντο τους τεράστιους φωτισμένους βράχους και τις σπηλιές του Κάβο Γκρόσο, γίνεται γαστρονομικό σημείο αναφοράς για τη μανιάτικη κουζίνα. Καινοτόμο επίτευγμα της νεαρής σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου η γοητευτική ανάπλαση της μανιάτικης γευστικής παράδοσης, την οποία προσεγγίζει με μοντέρνες μαγειρικές τεχνικές και με τα πιο εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τα οποία επιλέγει προσωπικά.


 Νίκος Koντοσώρος, «Koντοσώρος»,Φλώρινα
Νίκος Koντοσώρος, «Koντοσώρος»,Φλώρινα

«Κοντοσώρος» (Φλώρινα) 3/5, 9.00 μ.μ.

Για δύο πράγματα είναι διάσημο το μικρό χωριουδάκι Ξινό Νερό στη Φλώρινα: το ομώνυμο χωνευτικό νερό και το εστιατόριο του Νίκου Κοντοσώρου. Στην αστικής κομψότητας σάλα του, ο σεφ δημιουργεί μια λιτή κουζίνα που δίνει την πρώτη θέση στην άγνωστη γαστρονομική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας και στα τοπικά υλικά της. Η εξαιρετική τεχνική και η πρωτοτυπία των συνδυασμών φέρνουν εδώ τους φίλους του καλού φαγητού από όλη την Ελλάδα.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», Λιτόχωρο
«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», Λιτόχωρο

«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» (Λιτόχωρο) 17/5, 9.00 μ.μ.

Ο «επίμονος σεφ» Ανδρέας Γάβρης έχει αναδειχτεί σε θεματοφύλακα της ποιοτικής γαστρονομίας στην πανέμορφη περιοχή του Λιτόχωρου. Ανήσυχος και μέγας ερευνητής των σπάνιων και ξεχωριστών ελληνικών προϊόντων, συνδυάζει ευφυώς τις απλές γεύσεις, κατορθώνοντας να δημιουργήσει με την επιμελημένη τεχνική του και τη βαθιά γνώση της τοπικής παράδοσης πιάτα λιτά, με μεγάλη νοστιμιά και υπέροχα αρώματα.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 «Ναουμίδης», Αμύνταιο
«Ναουμίδης», Αμύνταιο

«Ναουμίδης» (Αμύνταιο) 7/6, 9.00 μ.μ.

Πάνω στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, με μαγική θέα, το εστιατόριο «Ναουμίδης» είναι μια κατηγορία από μόνο του, αφού ετοιμάζει στην κουζίνα του σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί στο μενού. Ο σεφ Άγγελος Ναουμίδης αποκαλύπτει την άγνωστη γοητεία των ψαριών της λίμνης και δημιουργεί σπεσιαλιτέ με τη σφραγίδα της τοπικής κουζίνας.

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017


 «Μαύρη Θάλασσα», Θεσσαλονίκη
«Μαύρη Θάλασσα», Θεσσαλονίκη

«Μαύρη Θάλασσα» (Θεσσαλονίκη) 21/6, 9.00 μ.μ.

Υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό, αστική κομψότητα και φινέτσα στην art de la table και τη διακόσμηση­, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από ψαράδες και ψαροκάικα της περιοχής να σε προκαλούν στον πάγκο… Ο chef patron Αλέξανδρος Τοκίδης και η γυναίκα του Σόνια υπηρετούν με λεπτότητα κι εξαιρετική τεχνική το μενού, που εκτός από τα κλασικά –σχάρα και τηγάνι– προτείνει και μια σειρά από εμπνευσμένες δημιουργίες.

Δείτε αναλυτικά τα μενού και κάντε κράτηση στο www.symposioatark.gr.Εξασφαλίστε εγκαίρως την συμμετοχή σας γιατί οι θέσεις για κάθε event είναι περιορισμένες.