Η πρώτη έκθεση θα διεξαχθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8 στην Αθήνα, στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος του 12ου ετήσιου Διαλεκτικού Συμποσίου του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ από  7 έως και 9 Οκτωβρίου 2021.

Θέμα της έκθεσης «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας».

Θέμα του Συμποσίου: «Η Πρακτική Φιλοσοφία ως όχημα Διαθρησκευτικού και Πολιτισμικού Διαλόγου για την δημιουργία Παγκόσμιας Πολιτικής συνείδησης».

 

Η δεύτερη έκθεση με θέμα «Πορεία Ελευθερίας – 200 χρόνια Ιστορίας» θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 17 Οκτωβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης στο Θησείο), από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και επιστημών Ελλάδος του οποίου η κ.  Καλατζή Μαρία είναι Πολιτιστική εκπρόσωπος.

Θα συμμετέχουν 35 εικαστικοί στων οποίων τα έργα έναυσμα και πηγή έμπνευσης αποτελούν ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που μας οδήγησαν μέσα από την Επανάσταση του 1821 στην πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας. Όλα αυτά δηλαδή, που συνθέτουν την Ελλάδα των αξιών, της δημιουργίας, του πολιτισμού και του αέναου φωτός.

Εγκαίνια της έκθεσης: 12 Οκτωβρίου από 17:00 – 20:00’.

Η συμπατριώτισσά μας κ. Καλατζή Mαρία συμμετέχει με τα εικαστικά της έργα: «’Αγγελος θριαμβευτής υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», «Νικοτσάρας ο ήρωας της Σκιάθου», «Η πρώτη Ελληνική σημαία & η προκήρυξη του Αλ. Υψηλάντη».

Το εικαστικό έργο της κ. Καλατζή Μαρίας «’Αγγελος θριαμβευτής υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»

H θεματολογία της καλλιτέχνιδας αναφέρεται στην Πίστη και στην Πατρίδα ως κυρίαρχες ιδέες πάνω στις οποίες οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Αποτελούν ηθικοκοινωνικές αξίες οι οποίες διατρέχουν ιδιαίτερα το Ελληνικό πνεύμα από αρχαιοτάτων χρόνων.

Το εικαστικό της κ. Καλατζή Μαρίας – «Νικοτσάρας ο ήρωας της Σκιάθου»

Στους χώρους της έκθεσης θα γίνει αναφορά για την ιστορία της πρώτης Ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε στην Σκιάθο το 1807 ανοίγοντας τον δρόμο προς την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους.

 

Στο Διαλεκτικό Συμπόσιο του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ θα παραστούν προσωπικότητες από διάφορες χώρες του κόσμου καθώς επίσης θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Πρεσβειών, της Ακαδημίας Αθηνών, της UNESCO και Εθνικές αντιπροσωπείες.

Στην τελετή έναρξης του Συμποσίου θα γίνει η 1η ανά τον κόσμο τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος & των Τεχνών, με συνοδό Τελετουργική Επίκληση στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή της Φιλοσοφίας επιβραβεύονται μοναδικά επιτεύγματα στις τέχνες και τα γράμματα. ‘Εχει οικουμενικό χαρακτήρα αλλά και αυτόνομη διεπιστημονική, πολιτισμική και εκπαιδευτική οντότητα με σκοπό να προσφέρει με διαχρονικότητα στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων ηθικών και πρακτικών μέσω των ιδεών.

To εικαστικό της κ. Καλατζή Μαρίας – «Η πρώτη Ελληνική σημαία & η προκήρυξη του Αλ. Υψηλάντη»

Καθημερινά μετά τις τακτικές συνεδρίες θ’ ακολουθεί Πολιτιστικό πρόγραμμα με ταξίδι ‘Οπερας απ’ τον διεθνούς φήμης Aμερικανό τενόρο Michael Wade Lee, επίσης από τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη «Στην Αρχή το φώς» για τα 110 χρόνια από την γέννησή του και παράσταση θεατροποιημένου Ποιητικού λόγου με συνοδεία αρχαίας Ελληνικής λύρας του έργου «Κάτω απ’ την Ακρόπολη» -του Νικηφόρου Βρεττάκου – απ’ τον Πάρι Κατσίβελο.

Το συμπόσιο θα κλείσει την Κυριακή με εκδρομή σε σημαντικές αρχαιότητες.
‘Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00’ – 20:30’.

Επιμέλεια της έκθεσης εικαστικών: κ. Μαρίνα Γκόντα – Ιστορικός Τέχνης & Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης / Γαλλία.