Εκτός από τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε περιορισμούς τίθενται πλέον και όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική (τρίτη) δόση του εμβολίου.

Ήδη είχε ληφθεί απόφαση  ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που επιτρέπει την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 ετών, θα έχει ισχύ μόνο για επτά (7) μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Επειδή, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, η αναμνηστική δόση είναι εκείνη, που προσφέρει επαρκή προστασία από την παραλλαγή Όμικρον, αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου αυτού να ισχύσει για το σύνολο των άνω των 18 ετών πολιτών.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος ενήλικας πολίτης δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, από την λήψη της οποίας για να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πιστοποιητικό εμβολισμού θα πρέπει να περάσου 14 ημέρες όπως στη 2η δόση, εφόσον έχουν περάσει 7 μήνες από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό του, δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους.

Ωστόσο ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ισχύς του οποίου είναι 9 μήνες, θα εξακολουθεί να ισχύει για μετακινήσεις εντός Ε.Ε. εκτός εάν η Ε.Ε. αποφασίσει διαφορετικά.

πηγή:thedailyhealth.gr