Εγωισμός, κακία και επικριτικότητα. Η γενιά μου έμαθε ότι μόνο με αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσει να βιοποριστεί ώστε να πετύχει αυτά που θέλει, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είμαστε όλοι έτσι. Είμαστε νέοι άνθρωποι που μας πνίγει το δίκιο και θέλουμε να μάθουμε πράγματα για τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει και ένας καθηγητής μου ” κάθε αύριο και καλύτερα” όχι “κάθε πέρυσι και καλύτερα” . Ζούμε τις εποχές που εσείς φτιάξατε για εμάς, μεγαλώνουμε μέσα σε οικογένειες που εσείς φτιάξατε και φτιάχνετε, οπότε αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να λάβει την ευθύνη για έστω και κάποια λάθη της νέας γενιάς αυτοί είστε “εσείς”. Εσείς οι μεγαλύτεροι να μαθαίνετε από την νέα γενιά, γιατί πολλοί από εμάς μαθαίνουμε από εσάς, να ζούμε, να φερνόμαστε και μερικές φορές με λάθος τρόπους που στο μέλλον συνειδητοποιούμε. Εμείς μαθαίνουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό, να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, να αγαπάμε την χώρα μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Σίγουρα δεν είμαστε πολλοί , αλλά σίγουρα δεν είμαστε και λίγοι. Ζούμε περίεργες εποχές που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερο αλλά να αγαπήσουμε και τον εαυτό μας για αυτό που είμαστε. Γι’αυτό φέτος τα Χριστούγεννα εγώ ζητάω από τον κάθενα σας :
1. Σταμάτα να κρίνεις και άρχισε να αυτοκρίνεσαι.
2. Σταμάτα να κοροϊδεύεις αυτό τον συμφοιτητή/συμμαθητή σου που τόσο αντιπαθείς.
3. Σταμάτα να φέρεσαι τόσο σκάρτα στους καθηγητές σου.
4. Συνέχισε να κάνεις τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανό.
5. Άσε το κινητό σου, περνά λίγο χρόνο με την οικογένειά σου, τους γονείς σου, τα αδέρφια σου, τους παππούδες σου και όποιον άλλον έχεις κοντά σου αυτή τη στιγμή!
6. Δέξου το διαφορετικό(κάτι που δεν θα ορίσω γιατί ο καθένας μας βρίσκει αλλά πράγματα διαφορετικά ανάλογα με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει)! Βρισκόμαστε στο 2020-2021. Τι έχεις να χάσεις;
7. Εσείς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, σταματήστε να βλέπετε την νέα γενιά ως παιδιά που απλά πάνε από το κακό στο χειρότερο!
8. Βοήθησε έναν φίλο σου, έναν συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη με ό,τι μπορείς. Δώστου ένα πάτημα να συνεχίσει ή ένα πάτημα να αρχίσει κάτι καινούργιο.
9. Μην νευριάζεις τόσο εύκολα με τους ανθρώπους, όλοι μια πανδημία περνάμε, άλλοι πιο εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα.
10. Τέλος , θα πω αγάπα τον εαυτό σου. Όπως και να έχει μόνοι μας, με τον εαυτό μας βρισκόμαστε στο τέλος. Όταν αγαπάμε “εμάς”, τότε μπορούμε να αγαπήσουμε και τους άλλους.
~Δέσποινα Τζούμα