Η Ελευθερία Σαπουντζή, με καταγωγή από τη Σκιάθο από την πλευρά της μητέρας της, συγκαταλεγόταν στους πολλά υποσχόμενους δημιουργούς της γενιάς της. Όμως, ο πρόωρος χαμός της, τον Σεπτέμβριο του 2000, δεν επέτρεψε να ξεδιπλώσει τα ταλέντα, με τα οποία ήταν προικισμένη. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, χάρη στο καλλιτεχνικό βραβείο που θεσμοθετήθηκε στη μνήμη της και απονέμεται ανά διετία, η μητέρα της, κ. Σοφία Σαπουντζή και οι συνάδελφοί της στο θέατρο, τιμούν την Ελευθερία μετά θάνατον.

 

Ο κ. Λευτέρης Βιολέττας, ο Σκιαθίτης managing director της Stratecon Greece – Consulting & Finance, σε αναμνηστική φωτογραφία με την κ. Σοφία Σαπουντζή

Η επιτροπή που αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Σοφία Μαραθάκη, τη συγγραφέα, μεταφράστρια και κριτικό λογοτεχνίας Έφη Γιαννοπούλου και τη δημοσιογράφο Στέλλα Χαραμή, για το 2022 απένειμε το βραβείο στη σκηνοθέτιδα Ελένη Ευθυμίου. «Τη χρονική αυτή στιγμή των μεγάλων κλυδωνισμών, όπου η θεατρική τέχνη όσο και η κοινωνία έχουν ανάγκη υγιείς και ψύχραιμες φωνές, το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2022 απονέμεται στην Ελένη Ευθυμίου, για την ποιότητα του καλλιτεχνικού της έργου, σε συνδυασμό με τη συγκινητική απόπειρά της να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στη τέχνη και την κοινωνική πραγματικότητα», ανέφερε η επιτροπή στο σκεπτικό της.

Συνυποψήφιες της Ευθυμίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μία από τις πλέον δραστήριες κι ανήσυχες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς», ήταν η συνάδελφός της Έμιλυ Λουίζου και οι ηθοποιοί Νεφέλη Μαϊστράλη, Ηρώ Μπέζου και Νάνσυ Μπούκλη. «Και οι πέντε αυτές γυναίκες αισθανόμαστε πως συγγενεύουν με την προσπάθεια της Ελευθερίας, την πολυπραγμοσύνη και την ευρεία αντίληψή της για το θέατρο», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής.

Όσον αφορά τις προηγούμενες νικήτριες: Το 2001, η ηθοποιός Άννα Μάσχα ήταν η πρώτη που έλαβε το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή», ενώ ακολούθησαν κατά σειρά οι Αγγελική Παπαθεμελή (2003), Φένια Παπαδόδημα (2005), Ελένη Μποζά (2007), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (2009), Κατερίνα Ευαγγελάτου (2011), Αργυρώ Χιώτη (2013), Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Λένα Δροσάκη (2015), Ευαγγελία Καρακατσάνη και Λένα Παπαληγούρα (2017) και Σοφία Πάσχου (2019).

 

Θυμίζουμε πως το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελευθερία Σαπουντζή», ιδρύθηκε σε σύντομο διάστημα μετά την απώλεια της νεαρής καλλιτέχνιδος. Τα αντανακλαστικά από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της Ελευθερίας Σαπουντζή ήταν άμεσα και τα τελευταία 22 χρόνια, το σωματείο έχει αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας την απονομή βραβείου ανά δύο χρόνια σε μία νέα καλλιτέχνιδα (ηθοποιό, σκηνοθέτιδα ή μεταφράστρια)  μέχρι 30 ετών, συνοδεύοντάς το με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Στο καταστατικό δε, του σωματείου έχει προβλεφθεί η δημιουργία πενταμελούς επιτροπής, που η σύνθεσή της αλλάζει ανά διετία και έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την επιλογή της καλλιτέχνιδας που θα τιμηθεί.

 

Όσα έγιναν χθες στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Στη χθεσινή απονομή, ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, για μία χρονιά ακόμη μίλησε για την Ελευθερία, με την οποία είχε συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το 1998 στην παράσταση «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Κοντά στον Καταλειφό συνυπήρξε και ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ ο Νεοσμυρνιώτης καλλιτέχνης διατηρεί μέχρι και σήμερα τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία τους. Μάλιστα, η εκτίμηση που συνεχίζει να τρέφει στο πρόσωπο της πρόωρα χαμένης Ελευθερίας, φάνηκε για μία φορά ακόμη και στην προ τριετίας συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iefimerida.gr. Όταν κλήθηκε να μιλήσει για τον πιο αγαπημένο ρόλο που έχει υποδυθεί, ο 68χρονος, πλέον, ηθοποιός δήλωσε τότε: «Εντελώς αυθόρμητα θα έλεγα το «Εγώ, ο Φόιερμπαχ» του Τάνκρεντ Ντορστ. Το είχα παίξει το 1995 στο θέατρο Εμπρός». Για την ιστορία; Πρόκειται για ένα έργο, που είχε μεταφράσει η Σαπουντζή…

Ο Δημήτρης Καταλειφός μίλησε χθες με θερμά λόγια για την άλλοτε συνεργάτιδά του

 

Στη χθεσινοβραδινή τελετή βράβευσης, το «παρών» έδωσε επίσης η Σοφία Πάσχου, προηγούμενη νικήτρια του βραβείου, η οποία διάβασε αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές της εκλιπούσης «Η κλινήρης Δευτέρα» (1993) και «Σε χρόνο αιωνίως ενεστώτα» (2003), ενώ το βραβείο στην Ελένη Ευθυμίου δόθηκε διά χειρός Μπέττυς Αρβανίτη, η οποία είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Η Σοφία Πάσχου, προηγούμενη κάτοχος του βραβείου, διάβασε στο κοινό ποιήματα της Ελευθερίας Σαπουντζή
Η Μπέττυ Αρβανίτη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, ανακοινώνει τη φετινή νικήτρια
Η στιγμή της απονομής, με την Ελένη Ευθυμίου (αριστερά) επί σκηνής, για να παραλάβει το βραβείο από τη Μπέττυ Αρβανίτη
Μια ταλαντούχος δημιουργός της νέας γενιάς, όπως η Ευθυμίου, τα τελευταία χρόνια σύνδεσε το όνομά της με ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις

Η επιλογή του συγκεκριμένου θεάτρου δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που έχει σχέση με την Ελευθερία Σαπουντζή. Εκεί πρόλαβε το 1999 να σκηνοθετήσει την παράσταση «Φωτιά στο πρόσωπο», έχοντας στον θίασο πολλούς ηθοποιούς που ήταν τότε στα πρώτα βήματά τους και σήμερα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού, όπως για παράδειγμα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Μάλιστα, η Ελευθερία Σαπουντζή πέρα από τη σκηνοθεσία του έργου, που είχε παρουσιαστεί μόλις έναν χρόνο νωρίτερα στο Μόναχο, ήταν εκείνη που μετέφρασε το κείμενο του θεατρικού συγγραφέα Μάριους φον Μάγενμπουργκ, έχοντας προτίμηση στη γερμανική λογοτεχνία, τόσο λόγω της φοίτησής της στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, όσο και της τριετούς παραμονής της στο Βερολίνο για καλλιτεχνικές σπουδές.

 

Κλείνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι η απονομή του 12ου βραβείου θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο λόγος; Υπό κανονικές συνθήκες, η χθεσινοβραδινή βράβευση θα είχε γίνει το φθινόπωρο του 2021, όμως, η πανδημία του Covid-19 διατάραξε τη χρονολογική σειρά που τηρούταν απαρέγκλιτα από το 2001. Έτσι, σε έναν χρόνο από τώρα θα γίνει κατ’ εξαίρεση νέα απονομή, όπως αποκάλυψε στο SkiathosLife.gr η μητέρα της Ελευθερίας, κ. Σοφία Σαπουντζή.