Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες το «Θεατρείον», ο νέος χώρος της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Σκοπέλου (Ε.Θ.Ο.Σ.) Τάκης Μόσχος. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Αντώνης Μπαλαμπάνης, μιλώντας στο SkiathosLife.gr, έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας εστίας πολιτισμού, που θα εκφράζει μία διαφορετική αντίληψη στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού. Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε η έλευση του Θοδωρή Προκοπίου στη Σκόπελο στις 10 Δεκεμβρίου,  για τη θεατρική παράσταση «Θεόφιλος».

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, άνοιξε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαδρομή της θεατρικής ομάδας. Τα εγκαίνια στο «Θεατρείον», το οποίο στεγάζεται στο παλαιό ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, συνδυάστηκαν με το opening event της λέσχης της Ε.Θ.Ο.Σ. Τάκης Μόσχος: «Είχαμε live μουσική σε στυλ μπουάτ, από έναν καταπληκτικό μουσικό και ηθοποιό της ομάδας, τον Βαγγέλη Καραμήντζια. Έπειτα ακολούθησαν ορισμένοι μονόλογοι, ενώ στο τέλος γίναμε μία μεγάλη παρέα. Και αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε με το «Θεατρείον». Να μην έχουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα, αλλά να συμμετέχουν όλοι όσοι θα έρχονται. Να μπορείς να ανέβεις στη σκηνή και να πεις το δικό σου, κάτι που αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό. Μ’ αυτό το πράγμα «ανοίχτηκε» όλος ο κόσμος. Τέτοια events έχουμε στο μυαλό μας».

«Θεατρείον» – Ένας χώρος που στήθηκε από το… μηδέν με περίσσιο μεράκι

Στον απόηχο της βραδιάς, που προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών Σκοπελιτών, ο κ. Μπαλαμπάνης υπογράμμισε πως η δημιουργία του χώρου σηματοδοτεί την αρχή για μια νέα μορφή διασκέδασης στο νησί. «Ήταν ένα όραμα ετών. Με απασχολούσε πολύ καιρό να βρούμε έναν χώρο για να στεγαστούμε, με το σκεπτικό να δημιουργήσουμε ένα στυλ ποιοτικότερης διασκέδασης. Έτσι, σκέφτηκα να δημιουργήσουμε το «Θεατρείον», μια λέσχη για τα μέλη μας, που ταυτόχρονα να θυμίζει κάτι από την ατμόσφαιρα των παλιών μπουάτ που υπήρχαν κάποτε στην Πλάκα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έπειτα στάθηκε στη συμβολή του Σταμάτη Περίσση: «Μας βοήθησε σημαντικά ο Δήμος Σκοπέλου και ο Δήμαρχος ειδικότερα, επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ανεύρεση του χώρου».

Ο Αντώνης Μπαλαμπάνης επί σκηνής… Ο Αθηναίος εφοριακός, συνεχίζει το έργο του καρδιακού φίλου του, Τάκη Μόσχου

Έπειτα από το αίσιο τέλος της αναζήτησης – «το παραχωρητήριο από τον Συνεταιρισμό ισχύει επ’ αόριστον» υπογράμμισε ο Αντώνης Μπαλαμπάνης – τα μέλη του θεατρικού σχήματος δρομολόγησαν μια σειρά παρεμβάσεων στο οίκημα, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους. «Διαθέσαμε ένα ποσό κοντά στα 2.000 ευρώ από το ταμείο μας, χρήματα που συγκεντρώνουμε από τις παραστάσεις που κάνουμε και προχωρήσαμε σε ανακαίνιση. Βάψαμε, αλλάξαμε σιδερόπορτες, μας βοήθησαν κάποιοι φίλοι και στήσαμε ένα βεστιάριο, τοποθετήσαμε αυλαία, αλλά και ένα ξύλινο βάθρο, όπου θα χρησιμεύει ως κεντρική σκηνή».

Η ζωντανή μουσική στα εγκαίνια που έγιναν στο «Θεατρείον», θύμιζε την ατμόσφαιρα μπουάτ…

Από εδώ και εμπρός, η Ε.Θ.Ο.Σ. Τάκης Μόσχος θα μοιράζει τις δραστηριότητές της στο «Θεατρείον» και τον «Ορφέα». «Το «Θεατρείον» αποτελεί, πλέον, την έδρα μας. Εφεξής, εδώ θα γίνονται διάφορα events. Στη Σκόπελο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ταλέντα, οι οποίοι δεν έχουν αναδειχθεί. Σιγά-σιγά θα κάνουμε δράσεις, σε στυλ γκαλερί. Για παράδειγμα, έχουμε μια φίλη στην ομάδα, την Αθηνά, η οποία κάνει φοβερά κολάζ και της προτείναμε να εκθέσει τη δουλειά της. Σκεφτόμαστε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικές βραδιές, συναντήσεις με θεατρικούς μονολόγους και μονόπρακτα, ακόμη και αναγνωστήριο θέλουμε να λειτουργήσουμε. Ή επίσης, θα βραβεύσουμε καλλιτέχνες από το νησί, π.χ. τον Γιώργο Ξηντάρη. Κανονίσαμε τον προσεχή Γενάρη, να έρθει στο «Θεατρείον» και να παίξει. Στην ουσία, τα μέλη μας θα έχουν το προνόμιο να παρακολουθούν οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται εκεί. Αυτό είναι το σκεπτικό μας για τον καινούριο χώρο. Από εκεί και πέρα, παραμένουμε στον «Ορφέα», όπου λειτουργούμε τα δύο εργαστήρια θεάτρου (ενηλίκων και για παιδιά)», ανέφερε ο κ. Μπαλαμπάνης, ο οποίος εδικά για τον «Ορφέα» πρόσθεσε ότι «ο Δήμαρχος Σκοπέλου τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει θέατρο και μετά τις εργασίες που θα γίνουν στον χώρο, και ότι έχει δρομολογηθεί να γίνει η δημοπρασία, προκειμένου να μπουν οι εργολάβοι και να ξεκινήσουν».

Η Αργυρώ Νουβάκη (δεξιά) έχει αναλάβει τη σκηνοθετική καθοδήγηση του σκοπελίτικου θεατρικού σχήματος

Το… restart έφερε πολλές αλλαγές

O Αντώνης Μπαλαμπάνης βρέθηκε στο νησί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και πλέον έχει… πολιτογραφηθεί Σκοπελίτης. «Η καταγωγή μου είναι από την Αθήνα, όπου και έμενα. Ήμουν προγραμματιστής, στο υπουργείο Οικονομικών ανήκα, αλλά δεν μπορούσα να φύγω από Αθήνα, γιατί η θέση μου ήταν αμετάθετη (σ.σ. αργότερα, με την εγκατάστασή του στο νησί μετατάχθηκε στη Δ.Ο.Υ. Σκοπέλου). Όμως, είχα φτάσει σ’ ένα σημείο, που δεν μου άρεσε πια η ζωή εκεί. Στη Σκόπελο ήρθαμε μαζί με τον Τάκη (Μόσχο). Εδώ βρίσκεται η οικογένειά μου, έχω συμπληρώσει 27 χρόνια στο νησί», είπε  ο πρόεδρος της θεατρικής ομάδας.

Το «φευγιό» του Τάκη Μόσχου τον Απρίλιο του 2019, σε ηλικία 68 ετών, μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη θεατρική ομάδα που λειτουργούσε μέχρι τότε στη Σκόπελο υπό την ευθύνη του ηθοποιού. «Ο Τάκης, ο οποίος ήταν κολλητός μου, ήρθε στη Σκόπελο για κάποιο σκοπό. Προφανώς του άρεσε ό,τι έκανε. Με μύησε και εμένα σ’ αυτό. Πιο πριν δεν είχα σχέση με το θέατρο. Το αγαπούσα, παρακολουθούσα παραστάσεις στην Αθήνα.

Η Ε.Θ.Ο.Σ. συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε ο Τάκης Μόσχος στη Σκόπελο πριν από πολλά χρόνια

Από τον Τάκη «κόλλησα» το μικρόβιο και θεώρησα ότι άφησε μια κληρονομιά που έπρεπε να συνεχιστεί. Συνήθως, όταν ο πρωταγωνιστής πεθαίνει, τελειώνει και το έργο. Στην προκειμένη περίπτωση,  φεύγοντας ο Τάκης από κοντά μας, έκανα τα αδύνατα – δυνατά να πείσω αυτά τα παιδιά που ήμασταν στην ομάδα, να στήσουμε έναν σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να αποκτήσουμε μια ξεχωριστή δυναμική. Μέχρι το 2020, η ομάδα ήταν ανεπίσημη. Από πρόπερσι έχουμε επίσημη υπόσταση. Και επειδή έχουμε μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, ειδικά με τη Μάγδα (Πατσή) και τη Μαρία (Αναγνώστου), οι τρεις μας είμαστε από την περίοδο που ήταν ο Τάκης, κατορθώσαμε και στήσαμε τον σύλλογο. Κάναμε όσα προβλέπονται. Καταστατικό, ΑΦΜ, κλπ. Είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι. Τώρα είμαστε στον τρίτο χρόνο, οι εκλογές διεξάγονται ανά διετία, διανύουμε τη δεύτερη θητεία μας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε κάλπες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα μέλη είμαστε κοντά στα εκατό, ίσως και περισσότεροι. Έχουμε 27 παιδιά στα εργαστήρια. Πέρυσι ήμασταν επτά άτομα στο εργαστήρι. Φέτος, όμως, ήρθαν 17-18 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Δόξα τον Θεό, πάμε καλά, ευελπιστώ ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε και καλύτερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνθήκες που έχουμε αντιμετωπίσει τελευταία. Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έκλεισε μέσα για έναν χρόνο και χάσαμε όλες αυτές τις επαφές, μας απομόνωσε. Επίσης, συναντήσαμε εμπόδια με τη σκηνοθεσία. Έπρεπε να βρούμε σκηνοθέτη. Εμείς είμαστε ερασιτέχνες. Βρέθηκε η γυναίκα του Απόστολου Νουβάκη, η οποία ασχολείτο με θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Πλέον η Αργυρώ Νουβάκη ήρθε και εκείνη μόνιμα εδώ και ανέλαβε τη σκηνοθεσία των έργων μας», δήλωσε στο SkiathosLife.gr.

Η νέα δράση της ομάδας αφορά επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αρχή έγινε με τον «Δεκάλογο» του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι

Από τα λεγόμενά του δε, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ε.Θ.Ο.Σ. Τάκης Μόσχος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια παρέα ανθρώπων, που τους ενώνει η αγάπη για το θέατρο. «Θέλουμε να είμαστε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ξεκινήσαμε προβολές ταινιών στον «Ορφέα». Έχει έρθει στο νησί ένας δάσκαλος, που είναι κινηματογραφιστής και ασχολείται. Μας ενδιαφέρουν οι χειμερινές προβολές. Επί του παρόντος θα συναντιόμαστε κάθε δεκαπέντε ημέρες. Και δεν θα είναι του στυλ «βλέπω το έργο και τέλος». Μετά την προβολή θα αναλύουμε την ταινία και μέσα από αυτό τον διάλογο, θα δίνουμε μια άλλη διάσταση».

Μάλιστα, την προηγούμενη Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, προβλήθηκε στον χώρο του «Ορφέα» η δεύτερη ταινία από τον «Δεκάλογο» (Dekalog) του Κριστόφ Κισλόφσκι. Πρόκειται για τον περίφημο κύκλο δέκα ταινιών που γύρισε ο Πολωνός κινηματογραφιστής, που στηρίχθηκαν στις Δέκα Εντολές. «Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω», ήταν ο τίτλος του φιλμ που προβλήθηκε πριν από λίγα 24ωρα, με την είσοδο μάλιστα να είναι ελεύθερη στη συγκεκριμένη δράση της Ε.Θ.Ο.Σ. Τάκης Μόσχος.

Η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος», με τον Θοδωρή Προκοπίου, προγραμματίστηκε για τις 10/12 στον «Ορφέα»

Συμφωνία με Προκοπίου για «Θεόφιλο» – Στις 10/12 ανεβαίνει στη Σκόπελο

Κλείνοντας, ο κ. Μπαλαμπάνης αναφέρθηκε στη θεατρική παράσταση που έκλεισε για το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, στο θέατρο «Ορφέας» θα εμφανιστεί ο Θοδωρής Προκοπίου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον «Θεόφιλο». Ο γνωστός ηθοποιός στο συγκεκριμένο έργο, που σκηνοθετεί ο Νίκος Βερλέκης, ενσαρκώνει τον λαϊκό ζωγράφο, με το έργο να έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Οι Σκοπελίτες πολύ σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση, στην οποία ο πρωταγωνιστής καθηλώνει το κοινό με την παρουσία του επί σκηνής. «Την περασμένη άνοιξη φέραμε τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, στην «Κυρά της Ρω». Τώρα κλείσαμε με τον Θοδωρή Προκοπίου. Μιλήσαμε προσωπικά και δέχθηκε με χαρά να έρθει στη Σκόπελο. Θέλουμε να δώσουμε και άλλη διάσταση, ώστε πέρα από τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας, να φέρνουμε στο νησί καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Έτσι, και εμείς να μαθαίνουμε μέσα από αυτούς και ο κόσμος να βλέπει κάτι διαφορετικό», είπε ο πρόεδρος της θεατρικής ομάδας.

Τα χαμόγελα περίσσευαν στο opening του χώρου, όπως μπορεί κάποιος να δει στη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται από αριστερά οι Μάγδα Πατσή, Απόστολος Νουβάκης, Λία Πέγιου, Αντώνης Μπαλαμπάνης και Μαρία Αναγνώστου

Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της τρέχουσας σεζόν, ο Αντώνης Μπαλαμπάνης τόνισε: «Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε στις παραστάσεις που θα ανεβάσουμε. Εξετάζουμε κάποια έργα, για να δούμε ποιο μας αντιπροσωπεύει καλύτερα και να μπορούμε φυσικά να το υποστηρίξουμε, αφουγκραζόμενοι και τον κόσμο, που σιγά-σιγά καταλαβαίνουμε τι είναι αυτά που θέλει να βλέπει. Το ζητούμενό μας είναι να είμαστε sold-out κάθε φορά που παίζουμε. Και είναι ενθαρρυντικό ότι κάθε καλοκαίρι το κοινό μας στηρίζει, δείχνει πως αγαπάει αυτό που κάνουμε. Επί Μόσχου παίξαμε Λυσιστράτη, τους Συμπέθερους από τα Τίρανα, την Πόρνη από πάνω, τη Φαύστα του Μποστ κ.α. Τα δύο τελευταία χρόνια που είμαστε εμείς, πορευθήκαμε με δικές μας παραγωγές, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Νουβάκη. Το πρώτο έργο που ανέβηκε στον «Ορφέα» τον Ιούνιο του 2021 είχε τίτλο «Καφές παρηγοριάς», που γράφτηκε από τη Σκοπελίτισσα βραβευμένη ποιήτρια, Μάρω Βλαχάκη. Αφορούσε περιστατικά που συμβαίνουν εδώ και συνδύαζε τη ντοπιολαλιά με πραγματικές καταστάσεις του νησιού. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ανεβάσαμε το «Μόνος στο σπίτι», στο οποίος επίσης είχε συνεισφορά η Μάρω Βλαχάκη στο σενάριο. Το καλοκαίρι του 2023, θα αλλάξουμε ρεπερτόριο. Φέτος δεν θα έχουμε κάτι δικό μας, σίγουρα όμως θα επιλέξουμε το έργο Έλληνα συγγραφέα».