Νέο περιστατικό απάτης απασχολεί τις αστυνομικές αρχές στη Μαγνησία. Αυτή τη φορά, κάτοικος της Σκοπέλου έχασε από τον τραπεζικό της λογαριασμό ποσό 1.500 ευρώ, όταν πείστηκε να αλλάξει τους κωδικούς της.

Η κάτοικος του νησιού δέχθηκε μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο e-mail, δήθεν από την τράπεζα στην οποία διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό. Το μήνυμα την ενημέρωνε ότι είχε κάποιο πρόβλημα με τους κωδικούς της και θα έπρεπε να τους αλλάξει.

Η σελίδα που εμφανίστηκε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή της ήταν πανομοιότυπη με την πραγματική της συγκεκριμένης τράπεζας. Οι επιτήδειοι την καλούσαν να ακολουθήσει link προκειμένου να αλλάξει τους κωδικούς της.

Η ίδια δεν παρατήρησε την αλλαγή στη σελίδα. Οταν καταχώρησε τους νέους της κωδικούς ήταν πλέον αργά. Είδε από τον λογαριασμό της να κάνουν φτερά καταθέσεις ύψους 1.500 ευρώ.

Προχθές το πρωί, κατήγγειλε το συμβάν στο Α.Τ. Σκοπέλου.

Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο απάτης στον νομό. Αντιθέτως τα κρούσματα είναι απανωτά από επιτήδειους που σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να προσεγγίσουν τα θύματά τους και να τους αφαιρέσουν χρηματικά ποσά.

Αλλοι ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς (ισχυρίζονται συνήθως ότι, κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 700 ευρώ κατέθεσαν 7.000 ευρώ ή αντί για 1.300 ευρώ κατέθεσαν 13.000 ευρώ). Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό, συνήθως ανήλικου παιδιού. Ακολούθως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες,

Αλλοι αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού «παζαρέψουν» την τιμή αρκετή ώρα, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια όντως χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.

Κάποιοι αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας.

Τελευταίως, επιτήδειοι αντέγραψαν τις σελίδες τραπεζών και μέσω αυτών ενημερώνουν τα θύματά τους για την ανάγκη να αλλάξουν τους κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους και τραβούν χρήματα.