Οι ιδιοκτήτες τουριστικού καταλύματος στη Σκιάθο, το καλοκαίρι που μας πέρασε, απέδειξαν έμπρακτα ότι αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της προσβασιμότητας σε άτομα με οπτική αναπηρία και τοποθέτησαν πινακίδες με χαρακτήρες Braille (Μπράιγ), το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς. Η κ. Βάνα Μπαζίγου μίλησε στο SkiathosLife.gr για την πρωτοβουλία που πάρθηκε στο «Forest Resort Suites Skiathos» και στοχεύει στο να κάνει ευκολότερη τη διαμονή των επισκεπτών με προβλήματα όρασης.

Το εν λόγω ξενοδοχείο, λειτουργεί στην περιοχή του Τρούλου και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, διαθέτοντας συνολικά δώδεκα καταλύματα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αλλά και ασυναγώνιστη θέα λόγω της προνομιακής θέσης που βρίσκεται. Το «Forest Resort Suites Skiathos» λειτούργησε πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, έπειτα από την ανακαίνιση που έγινε, με την κ. Μπαζίγου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί της Σκιάθου – και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού – τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία.

Η προσβασιμότητα των επισκεπτών με προβλήματα όρασης στο «Forest Resort Suites Skiathos» βελτιώθηκε χάρη στη σήμανση σε γραφή Braille

Όσον αφορά το ξενοδοχείο, οι ιδιοκτήτες το κατέστησαν ελκυστικότερο με μία απλή κίνηση, που απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ποιότητα της φιλοξενίας που θέλουν να παρέχουν και σε μη βλέποντες. Οι ανάγλυφες πινακίδες σε γραφή για τυφλούς, κατέστησαν προσπελάσιμες τις σουίτες του καταλύματος σε άτομα με προβλήματα όρασης. «Στην κεντρική είσοδο τοποθετήθηκε σήμανση με οδηγίες για το πώς μπορεί ένας επισκέπτης με αναπηρία όρασης να φτάσει στο δωμάτιο, ενώ αντίστοιχα στη καθεμιά σουίτα, που λειτουργήσαμε, βάλαμε πινακίδες με πληροφορίες σε γραφή Braille. Το καλοκαίρι του 2022 εγκαινιάστηκε το σύστημα, που διευκολύνει τη μετακίνηση των τυφλών ατόμων στους χώρους του ξενοδοχείου», τόνισε στο SkiathosLife.gr η Βάνα Μπαζίγου.

Η κ. Βάνα Μπαζίγου, ιδιοκτήτρια του τουριστικού καταλύματος, είναι υπέρμαχος της άποψης ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους βλέποντες 

Η ευαισθητοποίηση της δραστήριας επιχειρηματία γύρω από θέματα προσβασιμότητας ΑμΕΑ, καθιστά το «Forest Resort Suites Skiathos» ως ένα από τα πρώτα καταλύματα στο νησί του Παπαδιαμάντη που υλοποίησαν ανάλογη παρέμβαση. «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε όλες τις δραστηριότητες αναψυχής, πόσο μάλιστα στις διακοπές τους», εξήγησε η κ. Μπαζίγου.

«Στο παρελθόν, η αδελφή μου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ειδική Αγωγή και γενικότερα στην οικογένεια, μάς απασχολεί το ζήτημα. Έτσι προέκυψε η σήμανση σε γραφή Braille. Από εδώ και πέρα, επειδή στα προσεχή σχέδιά μας είναι η περαιτέρω διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στο κατάλυμα, θα εξετάσουμε με προσοχή ποιες άλλες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε», συμπλήρωσε και κατέληξε με την εξής επισήμανση: «Γενικότερα η διευκόλυνση της πρόσβασης σε συνανθρώπους μας με αναπηρίες, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τον κλάδο του τουρισμού στο νησί της Σκιάθου. Θεωρώ ότι όλοι μας οφείλουμε να συνδράμουμε, ώστε οι επιχειρήσεις μας να γίνουν «φιλικότερες» στα ΑμΕΑ και γιατί όχι, να αποκτήσουμε περισσότερα προσβάσιμα καταλύματα».