Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στην ελληνική βουλή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από 40 και πλέον ημέρες, ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι, πρόεδρος της χώρας αλλά και σύμβολο θάρρους, ελπίδας και πραγματικά εμψυχωτής του αγώνα των Ουκρανών ενάντια στους Ρώσους, έχει δώσει αρκετές ομιλίες σε κοινοβούλια χωρών, στο κονγκρέσο, το ευρωκοινοβούλιο, επιδεικνύοντας το πνεύμα των Ουκρανών, ζητώντας τη συμπαράσταση αλλά και θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων.

Τώρα, μετά τις ομιλίες στο βρετανικό, γαλλικό, γερμανικό, ιταλικό και άλλα κοινοβούλια, ήρθα η ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει και στην ελληνική αντιπροσωπεία κατόπιν πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

O Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, ποιοι θα απουσιάζουν
Στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα δώσει φυσικά το παρών ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης ενώ θα παραστούν και διπλωματικοί εκπρόσωποι άλλων χωρών (Κύπρου, Ουκρανίας και Γαλλίας ως προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Η ομιλία του Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει 15 λεπτά.

Η πρόσκληση για την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή έγινε φυσικά αποδεκτή από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, προκάλεσε όμως την αντίδραση τους ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, αλλά και την αμφίσημη στάση του ΜέΡΑ 25.

Ετσι, η Ελληνική Λύση δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής για την ομιλία Ζελένσκι επικαλούμενη έναν «αχρείαστο σχολαστικισμό», όπως το αποκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς επικαλέστηκε παρατυπία στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή, ότι δηλαδή αντί να προσκληθεί από τον ΠτΒ, προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό.

Από τη συνεδρίαση θα απουσιάζει και το ΚΚΕ ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού επικαλέστηκε ενστάσεις επί της διαδικασίας εν τέλει ενημέρωσε ότι θα εκπροσωπηθεί το κόμμα του με έναν βουλευτή.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ξεκινήσει στις 12 αφού προηγηθεί μια σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Τασούλα.

Πηγή: www.iefimerida.gr