Δύο αυστραλοί μηχανικοί κατασκεύασαν έναν πλωτό κάδο απορριμμάτων που μπορεί να εγκατασταθεί σε μαρίνες σκαφών για να φιλτράρει σκουπίδια από το νερό.

Τον πρωτότυπο κάδο Seabin, που χρηματοδοτήθηκε πλήρως μέσω της πλατφόρμας μικροχρηματοδότησης Indiegogo, κατασκεύασαν ο Πητ Τσελίνσκι, με προϋπηρεσία στο σχεδιασμό χυτών πλαστικών προϊόντων και ο ναυπηγός Άντριου Τέρτον.

Ο κάδος είναι σχεδιασμένος για κλειστές υδάτινες λεκάνες, όπως οι μαρίνες, όπου μεταφέρονται πολλά σκουπίδια από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

«Οι μαρίνες και τα λιμάνια αποτελούν ιδανικά μέρη για εγκατάσταση του Seabin» λέει ο Τσελίνσκι. «Εκεί δεν σηκώνονται μεγάλα κύματα όπως στους ωκεανούς, το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο. Το Seabin πιάνει ο,τιδήποτε επιπλέει στο νερό: πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, λάδι μηχανής και απορρυπαντικά. Λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο» τονίζει.

Το Seabin μπορεί επίσης να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς βλέπουν τι μαζεύει και μαζί με τι σκουπίδια κολυμπούν» προσθέτει.

Ο θαλάσσιος κάδος επιπλέει στην επιφάνεια του νερού και είναι συνδεδεμένος με μια αντλία νερού που απορροφά διαρκώς νερό μέσα στο δοχείο διαχωρίζοντας τα σκουπίδια ή τα υγρά απορρίμματα όπως τα ορυκτέλαια και τα απορρυπαντικά.

Στη συνέχεια, το νερό φιλτράρεται μέσω της αντλίας και διοχετεύεται εκ νέου στη θάλασσα σε μια αδιάκοπη διαδικασία καθαρισμού.

Η «σακούλα» του κάδου είναι κατασκευασμένη από φυτικές ίνες και ένας μόνο χρήστης μπορεί να την αδειάζει με το χέρι κάθε μέρα. Ο κάδος συνεχίζει να συγκεντρώνει σκουπίδια γύρω από το εξωτερικό του μέρος ακόμα και όταν ο σάκος είναι γεμάτος. Την αγορά και τη συντήρηση των κάδων Seabin μπορούν να αναλάβουν τα ίδια τα λιμάνια ή οι μαρίνες που θα τον αποκτήσουν.

Οι δύο σχεδιαστές έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια διαδικασία παραγωγής που θα επαναχρησιμοποιεί τα πλαστικά που θα μαζεύουν τα Seabin ως πρώτη ύλη για την κατασκευή περισσότερων.

Ελπίζουν ότι σε κάποια φάση η παραγωγή του κάδου θα αποκεντρωθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και να μειωθούν τα κόστη μεταφοράς.

Σε αυτή τη φάση αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τον κάδο που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίσης συνεργάζονται με επιστήμονες για την ενσωμάτωση μιας τεχνολογίας που θα αποτρέπει την παγίδευση ψαριών μέσα στον κάδο και μελετούν τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στους θαλάσσιους μικροοργανισμούς.

Στην ίδια λογική λειτουργεί το περίφημο Ocean Cleanup Project του νεαρού ολλανδού μηχανικού Μπόγια Σλατ το οποίο είναι όμως προορισμένο για την απορρύπανση της ανοιχτής θάλασσας από τα πλαστικά σκουπίδια.

Η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών είναι πολύτιμη για την προστασία των θαλασσών, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη θα φιλοξενούν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια μέχρι το 2050.

Στην Ελλάδα, το πρώτο Seabin μέσω του προγράμματος «PlasticLess» της LifeGate τοποθετήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στη Μαρίνα Φλοίσβου και είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της αεροπορικής εταιρίας KLM –στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας βιώσιμης ανάπτυξης- σε συνεργασία με την LifeGate, εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των θαλασσών σε μαρίνες της Μεσογείου, όπου παρατηρείται επιβάρυνση από επιπλέοντα απορρίμματα.

Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.

«Η υποστήριξή μας αυτή στην πρωτοβουλία του Seabin έχει σημαντική αξία για το παρόν και το μέλλον των θαλασσών μας» τόνισε ο γενικός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου Air France-KLM Jerome Salemi, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου. Και πρόσθεσε ότι ο όμιλος Air France-KLM είναι η μόνη εταιρεία από τον κλάδο των μεταφορών παρούσα στη λίστα βιωσιμότητας του Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index – DJSI), για 14η συνεχόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας Φλοίσβου, Σταύρος Κατσικάδης, υπογράμμισε: «Mας τιμά το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε τη μαρίνα μας για την πρώτη τοποθέτηση του Seabin στην Ελλάδα», καθώς η Μαρίνα «έχει διαγράψει μια αξιόλογη περιβαλλοντική δράση στη διάρκεια της λειτουργίας της έχοντας εστιάσει στη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην προστασία των θαλάσσιων υδάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ήδη ανακοινώσαμε ότι καταργούμε τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης στα καταστήματα της μαρίνας», ενώ επισήμανε ότι το Seabin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ξενοδοχειακές υποδομές.

πηγη: thermaikos.info