Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε στη Μαγνησία, με τον ΕΟΔΥ, να ανακοινώνει χθες 24 μολύνσεις. Ο αριθμός αναπαραγωγής(R=reproductive number)του SARS-CoV-2 στην Μαγνησίας ισούται με 1.07. Ο αριθμός αναπαραγωγής(R=reproductive number)του SARS-CoV-2 στην Π. Θεσσαλίας ισούται με 0.99, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό μεταδοτικότητας, τον έχει η Καρδίτσα με 1,16.

Από τις 16 εως τις 22 Φεβρουαρίου καταγράφονται στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου 77 θετικά κρούσματα στη Μαγνησία και από τις 9/2/21 έως 15/2/2021 καταγράφηκαν 71 κρούσματα. Tο R0 εκφράζει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα όταν δηλαδή στον πληθυσμό δεν υπάρχει ανοσία. Αν, για παράδειγμα, το R0 είναι ίσο με 3, κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει άλλα 3 άτομα κατά μέσο όρο, και αυτά με τη σειρά τους άλλα 3 το καθένα κ.ο.κ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει σταδιακά και ακολουθεί εκτεταμένη διασπορά.

Αν το R0 είναι μικρότερο από 1, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Αυτό συμβαίνει γιατί, στην περίπτωση αυτή, ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει άλλο ένα άτομο και επομένως η μετάδοση σταδιακά φθίνει.

Στις Β. Σποράδες τα κρούσματα είναι μηδαμινά και έχουν περάσει πάνω από 20 ημέρες από το τελευταίο θετικό τεστ σε Σκιάθο – Σκόπελο – Αλόννησο