Χαρακτηριστικό της προόδου του 18ου αιώνα στη Σκόπελο, η ίδρυση (1724) από τον πατέρα του Καισάριου Δαπόντε, Στέφανο, μιας Ακαδημίας που απέκτησε σημαντική πνευματική ακτινοβολία και λειτούργησε και τον επόμενο αιώνα. Στην Ακαδημία αυτή φοίτησαν μαθητές και από άλλα νησιά, από τη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Εκεί  μαθήτευσε το 1860 και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), ο οποίος, κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο νησί, έμενε στο πατρικό σπίτι του επιφανούς σκοπελίτη λογοτέχνη, Παύλου Νιρβάνα. Η αρχική θέση της ακαδημίας ήταν στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στους Κήπους (σημερινό Δημοτικό Σχολείο) και μετέπειτα δίπλα από τον Άγιο Μιχαήλ Συνάδων.

Χρήματα για την ίδρυση της ακαδημίας προσέφερε και ο Μητροπολίτης Πάρου, πρώην Άρτας, ο Νεόφ. Μαυρομάτης. Ο Δαπόντε είναι από τους επιφανέστερους έλληνες χρονογράφους, συγγραφείς, ιστορικούς και στιχουργούς της εποχής του. Αδελφός του Κωνσταντίνου Δαπόντε ήταν ο Ιωάννης ή Γιαννάκης που έγινε μοναχός με το όνομα Ιωσήφ. Ο  Κωσταντίνος Αοπόντες (Δαπόντε) (1714-1784), μαζί με το Βιτσέντζο Κορνάρο (Ερωόκριτος) αποτελούν τις σημαντικότερες μορφές  της ελληνικής ποίησης του 18ου .

Γεννήθηκε στη Σκόπελο, διαδέχτηκε τον πατέρα του στη θέση του αγγλικού πρόξενου στη Σκόπελο, ήταν πολυταξιδεμένος και απεβίωσε στο Άγιο Όρος . Το όνομα Καισάριος το πήρε όταν αποφάσισε να γίνει  μοναχός. Αφορμή αυτής της απόφασης η εικοσάμηνη φυλάκισή του στην Πόλη.

Τα παλαιότερα σχολικά αρχεία που σώζονται στην Ελλάδα, είναι τα αρχεία του Ελληνικού Σχολείου Σκοπέλου.