Σαπουντζή Ελευθερία | Tην Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου τα βραβεία στο όνομά της

Η Ελευθερία Σαπουντζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Από τη μητέρα της Σοφία, καταγόταν από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια της Σκιάθου που διέμενε επί της άλλοτε παραλιακής οδούς Φιλοκλέους Γεωργιάδη- θείος της ο Γιάννης Μιχαηλίδης από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής.

Η Ελευθερία αποφοίτησε στο Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του «Αμφι-Θεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου και από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε υποκριτική στην Hochschule der Kunste του Βερολίνου με υποτροφία του γερμανικού κράτους. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις, ενώ συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με την Νικαίτη Κοντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό. Μετέφρασε και σκηνοθέτησε τα έργα Φωτιά στο πρόσωπο και Ο Θεός είναι D.J. Το 2000 ανέλαβε τη συνδιεύθυνση του «Θεάτρου του Νότου» μαζί με τους Γ. Χουβαρδά και Θ. Μοσχόπουλο. Έγραψε επίσης δύο ποιητικές συλλογές: Η κλινήρης Δευτέρα (1993) και Σε χρόνο αιωνίως ενεστώτα (2003). Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν το σπάνιο ταλέντο της που εκδηλώθηκε και αναγνωρίστηκε από τα πρώτη της βήματα. «Πολυσυλλεκτική, κινούταν με άνεση ανάμεσα στην ηθοποιία, στη σκηνοθεσία, στην ποίηση, στη δημοσιογραφία, στη σκηνογραφία, στη μετάφραση. Άνθρωπος του σήμερα, του εδώ και τώρα, διατηρούσε ωστόσο μια υπόγεια σύνδεση με τον αρχαίο και σκοτεινό τόπο που ζυμώνονται τα πράγματα. Εκεί κάτω, στο εργαστήριο που κατασκευάζονται τα όνειρα, η τέχνη, η ποίηση, η Ελευθερία είχε ελευθέρας», έγραψε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Σταμάτης προλογίζοντας το βιβλίο της “ Σε χρόνο αιωνίως ενεστώτα’ Δυστυχώς όμως , αναπάντεχα πρόωρα κι αναίτια, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2000, σε ένα διάλειμμα των δοκιμών για το έργο «Ο Θεός είναι dj» του Φαλκ Ρίχτερ που σκηνοθετούσε για την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αμόρε, μας άφησε σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Στην άσβεστη μνήμη της συστήθηκε ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο με το όνομά της και αποκλειστικό σκοπό την ανά διετία απονομή χρηματικού βραβείου ύψους 3000 ευρώ σε μία νέα καλλιτέχνιδα (ηθοποιό, σκηνοθέτη ή μεταφράστρια), έως 30 ετών, της οποίας η πορεία και το ήθος να προοιωνίζουν μία περαιτέρω εξέλιξη που αξίζει να υποστηριχθεί. Έτσι την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16) η 11η απονομή του βραβείου Ελευθερία Σαπουντζή. Στη φετινή απονομή θα πάρουν μέρος ο Δημήτρης Καταλειφός που θα μιλήσει για την Ελευθερία, η Σοφία Πάσχου, ενώ η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας Μπέττυ Αρβανίτη θα κάνει την απονομή βραβείου 2022.

Ας είναι αιωνία της η μνήμη!