Σχέδια προτάσεων που βρίσκονται στην διάθεση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρουν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμά του,  ότι η Κομισιόν θα ζητήσει σήμερα την επιστροφή στην «απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία», που ωστόσο μπορεί να διακοπεί, αν υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων.

Η απελευθέρωση αυτή θα γίνει, πάντα σύμφωνα με το Reuters, με την χρήση μασκών στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα, αλλά χωρίς κενές θέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters, έχει καταλήξει σε κατευθυντήριες γραμμές για να επιτρέψει την επανάληψη του τουρισμού, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία, να τρώνε σε εστιατόρια ή να πάνε σε παραλίες με ασφάλεια τους επόμενους μήνες, παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη, θέλει επίσης οι κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν υπόψη προσωπικά ζητήματα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επισκέπτονται την οικογένεια και τους αγαπημένους τους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να παραταθούν οι περιορισμοί της στα μη απαραίτητα ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν των 26 εθνών κατά 30 ημέρες, έως τις 15 Ιουνίου.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές, αν θα επιτραπούν τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μη  Ευρωπαίους αυτό το καλοκαίρι, με την Επιτροπή να λέει: «Ο εσωτερικός τουρισμός και οι διακοπές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επικρατήσουν βραχυπρόθεσμα».

Τα μουσεία, τα κάστρα, οι παραλίες και οι πλατείες της Ευρώπης ήταν άδειες από το κλείσιμο σχεδόν σε ολόκληρη την ήπειρο από τα μέσα Μαρτίου, αλλά η ΕΕ θέλει να αναβιώσει ό, τι είναι δυνατό για τα ταξίδια για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, αξίας 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (162,59 δισεκατομμύρια δολάρια). Η πανδημία έχει κονιοποιήσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά έπληξε τα ταξίδια ιδιαίτερα σκληρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναμένει απώλειες από 280 έως 420 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία φέτος, εν μέσω μείωσης 20% -30% στις διεθνείς αφίξεις.

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να μείνουν σε ξενοδοχεία, να τρώνε σε εστιατόρια ή να πάνε σε παραλίες με ασφάλεια, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters, αν και προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα αλλάξει εάν υπάρξει ένα νέο κύμα μολύνσεων.

money_tourism_photo
Αεροδρόμιο Heathrow | © money tourism copyright photo

«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού που μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση περιπτώσεων, πιθανόν να οδηγήσει σε επανεισαγωγή μέτρων περιορισμού, αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο.

Η Ελλάδα

Με ένα non paper της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποκάλυψε χθες το Politico, ζητείται τo άνοιγμα των συνόρων, εντός της Ένωσης και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, ενόψη της αυριανής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η ελληνική πρόταση, που καταρτίστηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν περιλαμβάνει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων και την κατάργηση όλων των περιορισμών.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να ανοίξουμε ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν», λέει το ελληνικό non paper, το οποίο κατατέθηκε στην Επιτροπή τη Δευτέρα