Γιατί στη Σκόπελο χτυπά η καρδιά του Ρεμπέτικου……….

Ο πολιτιστικός και λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, ανοίγει την αυλαία  του 4ου Ρεμπέτικου Φεστιβάλ <<Μέρες Ρεμπέτικου στην Σκόπελο>> και σας καλεί στην καλλονή  των Βορείων Σποράδων, όπου  καταξιωμένοι  μουσικοί, οργανοποιοί και ομιλητές θα παρουσιάσουν την ιστορία και το ύφος του κοινωνικό-μουσικό-χορευτικού φαινομένου του Ρεμπέτικου.

ο Σύλλογος διοργανώνει  σε συνεργασία με τον Δήμο Σκοπέλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας το «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο 2022» με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, στις 12-13-14 και 15 Ιουλίου, κάτω απο τον ιερό βράχο και υπό το φώς της «Παναγίας του Πύργου», το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ρεμπετομάνα και φύτρα ταλέντων η αρχόντισσα Σκόπελος συγκεντρώνει τους  φανατικότερους λάτρεις και εκπρόσωπους της ρεμπέτικης μουσικής με σημαία το έμψυχο υλικό της, τους υψηλού επιπέδου μουσικούς που κατάγονται και διαβιώνουν στην Σκόπελο και τους νέους μαθητές του Συλλόγου που πατούν στα χνάρια τους.

To φεστιβάλ είναι πλέον ευρέως γνωστό ως θεσμός όχι μόνο για το νησί αλλά για όλη την Ελλάδα, η Σκόπελος αποτελεί την κοιτίδα του ρεμπέτικου και αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς κάνοντας μια βόλτα στην παραλία της. Ο Στόχος του Συλλόγου έχει πια ολοκληρωθεί και η Σκόπελος παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην διάδοση και την διάσωση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επιπλέον φέτος με μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης αλλά και περισσή συγκίνηση σας ανακοινώνουμε ότι θα προβληθεί αφιέρωμα στον Παύλο Βασιλείου ως φόρος τιμής για τον συντοπίτη, καλλιτέχνη, συνεργάτη του Συλλόγου και υποστηρικτή του θεσμού.

Φέτος το φεστιβάλ μας θα είναι πλούσιο σε συναυλίες και σε παράλληλες δράσεις επομένως θα απολαύσουμε καθ όλη την διάρκεια του:

Από τις 12/7 έως τις 15/7:

Βραδινές Μουσικές συναυλίες κάτω απο την Παναγία του Πύργου,

Μεσημεριανές Μουσικές συναυλίες στο Δημοτικό καφενείο,

Έκθεση λαϊκών οργάνων απο οργανοποιούς στο Δημοτικό Καφενείο,

Σεμινάρια Μπουζουκιού απο τον Βασίλη Κορακάκη, Τραγουδιού απο την Χαρά Τσαλπαρά  και Βιολιού απο τον Κυριάκο Γκουβέντα.

 

Στις 13/07/22

Παρουσίαση βιβλίου <<Το Μινόρε της Σιωπής>> της Έφης Βατανίδου στον Σινέ Ορφέα.

 

Στις 14/7/22

Προβολή Ντοκιμαντέρ”REBETIKO UNDERGROUND” του Γιώργου και Αποστόλου Πολυμέρη  στον Σινέ Ορφέα.

 

Στην προσπάθεια μας έχουμε πάντα υποστηρικτές όλους τους  επαγγελματίες του νησιού που βοηθούν σε κάθε μας εκδήλωση, τους κατοίκους  ντόπιους αλλά και αλλοδαπούς, τους λάτρεις της Σκοπέλου, τις ακτοπλοϊκές εταιρίες,  τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την ΕΡΤ.