Η Βρετανία αποχαιρετά τον πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, που  πέθανε χθες σε ηλικία 99 ετών. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα, ενώ οι Βρετανοί αφήνουν λουλούδια έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ και από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η καμπάνα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ χτυπά 99 φορές προς τιμήν του Πρίγκιπα Φίλιππου. Παντού η σημαία κυματίζει μεσίστια και οι Βρετανοί αποχαιρετούν τον Δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε χθες στα 99 του χρόνια.

Το λακωνικό «αντίο» των Χάρι, Μέγκαν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πολλούς ξένους ηγέτες που συλλυπήθηκαν την βασιλική οικογένεια. «Η Τζιλ κι εγώ και όλη η κυβέρνηση στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην Βασίλισσα Ελισάβετ για την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου. Ηταν φοβερός άνθρωπος» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και η Ελλάδα λέει το δικό της «αντίο» στον πρίγκιπα Φίλιππο με τις ελληνικές ρίζες. «Ο Δούκας του Εδιμβούργου, Πρίγκιπας Φίλιππος που γεννήθηκε στην Κέρκυρα, υπηρέτησε την χώρα του με αφοσίωση για πολλές δεκαετίες» τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Βασίλης Κουτσαβλης, πρόεδρος του «φίλοι κτήματος Τατοΐου» είπε για τον πρίγκιπα Φίλιππο: «Γεννήθηκε στην Ελλάδα. Βασικά είναι ένας Ελληνας πρίγκιπας. Αλλά όταν παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ αποποιήθηκε όλων των τίτλων του… των ελληνικών τίτλων του». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η αυτού υψηλότητα υπηρέτησε με αφοσίωση το στέμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία για πολλές δεκαετίες. Θα μας λείψει η συμβολή του στον δημόσιο βίο, στις φιλανθρωπίες και η δουλειά του με τους νέους».

Στο πλευρό του η Ελισάβετ την ύστατη ώρα

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο στο πλευρό του βρισκόταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι για 73 χρόνια. Αν και οι αξιωματούχοι του ανακτόρου δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατό του πιστεύεται ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης. Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο καθώς ο ίδιος δεν το ήθελε.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ο οποίος νοσηλεύτηκε για περίπου ένα μήνα στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων με την καρδιά του και μίας λοίμωξης που τον ταλαιπωρούσε, πέθανε ξαφνικά και ειρηνικά έχοντας στο πλευρό της Λίλιμπετ, όπως αποκαλούσε εκείνος τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η Telegraph αναφέρει ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε δηλώσει ότι θέλει να αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεββάτι του και με τους δικού του όρους.