Νέο ρεκόρ σημειώνει ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με τα στοιχεία από την Eurostat να προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Ιούνιο, από 8,1% τον Μάιο.

Τα ενεργειακά προϊόντα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση -πενταπλάσια σχεδόν- στη διαμόρφωση των τιμών, με τον κλάδο τροφίμων, ποτών και καπνού να ακολουθεί.

Ακόμη πιο «μελανή» είναι η εικόνα για την Ελλάδα, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε στο 12% για τον Ιούνιο, από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.

 

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον εθνικό δείκτη τιμών την ερχόμενη εβδομάδα, στις 8 Ιουλίου.

Το ποσοστό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο καταγράφει η Eurostat, ως εναρμονισμένο δείκτη, όπως συμβαίνει συνήθως -στοιχείο που καταδεικνύει την ένταση της ακρίβειας στην Ελλάδα.

Τονίζεται πως η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

«Πονοκέφαλος» 

Η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα (εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη), στο τέλος του τρίτου τριμήνου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο 0,5% (από 0% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5% σήμερα), εξέλιξη που σημαδοτοτεί το τέλος για τα αρνητικά επιτόκια.

Πηγή:formedia.gr