Οι δύο μεγάλες αδελφές ήταν προσωπικές φίλες της Σοφίκας Τοπάλη που τόσο βάρβαρα δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς και τα τοπικά δοσιλογικά ΕΑΣΑΔ το 1944. Στην διάρκεια της Κατοχής είχαν οργανωθεί με την Φρούτα στην ΕΠΟΝ με καθοδηγητή τον οικογενειακό τους φίλο Νίκο Καβούρα .

Ήταν παντρεμένη από το 1961 με τον Γιώργο Δημ. Μπάστη γνωστό αγωνιστή της Εαμικής Αντίστασης ο οποίος “ανταμείφθηκε” με φυλακές και εξορίες . Οι αφηγήσεις της Κατίνας ήταν πολύτιμες για τον συντοπίτη της δημοσιογράφο Γιάννη Μαντίδη, ο οποίος έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο για την δολοφονία της οικογένειας Τοπάλη και Φιλίτσας Καλαβρού .
Ήταν από εύπορη οικογένεια και μαζί με την Φρούτα είχαν δωρίσει το 2006 μεγάλο οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε το Νηπιαγωγείο των Κάτω Λεχωνίων στην είσοδο του χωριού .
Το νηπιαγωγείο φέρει το όνομα ΜΑΡΙΚΑ ΣΑΡΑΦΗ όπως και το μικρό λεωφορείο αξίας 57 χιλ. ευρώ που δώρισαν το 2010 για την μεταφορά των νηπίων . Στις επισκέψεις μου συχνό παραπονό της ήταν, ότι το λεωφορείο δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε για γραφειοκρατικούς λόγους .
Τα τελευταία χρόνια σπάνια έβγαινε από το σπίτι και μόνο για να επισκεφτεί τον οικογενειακό τάφο στα Κάτω Λεχώνια στον οποίο είχαν ταφεί οι αδελφές της . Τελευταία δημόσια κοινωνική έξοδος ήταν τον Οκτώβριο του 2016 όταν  ζήτησε από τον κ. Απόστολο Αποστολάκη -από όπου αντλούνται και όλες οι πληροφορίες για τη ζωή της –να την συνοδέψει μαζί με την αδελφή της Φρούτα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαντίδη .

e-thessalia.gr