Σε ηλικία 83 ετών έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το μήνυμα της Φάνης Πετραλιά

Μαρινα ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ η αγαπημένη φιλη πολλών ετών,η σπουδαία Ελληνίδα που θαύμαζα κάθε μέρα και περισσότερο,η μοναδικη σε γνώσεις χωρίς σύνορα και αφοσιωμένη ολοκληρωτικά στην ΤΕΧΝΗ.Συνηθίζουμε όταν χάνεται κάποιος να τον θεωρούμε αναντικατάστατο.Για την ΜΑΡΙΝΑ όμως ισχύει κυριολεκτικά Θερμά συλλυπητηρια στην οικογενεια αλλά και στην ΕΙΡΗΝΗ,το φύλακα αγγελο