Συνάντηση με τους δημάρχους των μικρών νησιωτικών δήμων της χώρας πραγματοποίησε χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι 42 δήμαρχοι των νησιών με πληθυσμό κάτω των 5000 κατοίκων, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ο καθένας τα θέματα που απασχολούν τους δήμους τους και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη σύσκεψη μετείχαν από την κυβέρνηση και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, o Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Από τα νησιά των Κυκλάδων, το παρών έδωσαν οι Δήμαρχοι Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος, Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, Ιητών Γκίκας Γκίκας, Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης, Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, Μήλου Μανώλης Μικέλης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, Σικίνου Βασίλης Μαράκης, Σίφνου Μαρία Ναδάλη και Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου.

Στη σύσκεψη, που ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες σε διάρκεια, οι δήμαρχοι τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά και τους κατοίκους, πρότειναν λύσεις και ζήτησαν την αρωγή της πολιτείας για την επίλυσή τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν οι προβληματισμοί και οι απόψεις πάνω στα θέματα της διαχείρισης αποβλήτων, το πρόβλημα με τους βιολογικούς, τα σκουπίδια, η ανακύκλωση, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Ειδική αναφορά του πρωθυπουργού στις επιχορηγήσεις έργων

«Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας» τόνισε στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατέγραψε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, αναφέρθηκε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στις επιχορηγήσεις για έργα, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», το Πρόγραμμα «Τρίτσης», στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα Υπουργεία, από το ΕΣΠΑ. Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το «Νέαρχος», που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών».

Το ύψος των χρηματοδοτήσεων

Ειδικά για το θέμα των χρηματοδοτήσεων των μικρών νησιών αναφέρθηκε πως η συνολική χρηματοδότηση είναι υ΄ψους 482,5 εκατ. ευρώ για τα μικρά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση έχει ως εξής:

Από το ΥΠΕΣ: 232,6 εκατ. ευρώ

– Έκτακτες επιχορηγήσεις/ χρηματοδοτήσεις των μικρών νησιωτικών Δήμων (κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα: 74,1 εκατ. ευρώ

– Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 158,5 εκατ. ευρώ

Από Προγράμματα άλλων Υπουργείων: 249,9 εκατ. ευρώ

– Χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ: 128,7 εκατ. ευρώ.

– Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: 71,5 εκατ. ευρώ.

– Υπ. Μεταφορών: 29,8 εκατ. ευρώ.

– Υπ. Αγροτικής: 16,2 εκατ. ευρώ.

– Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 3,7 εκατ. ευρώ.

Κανένα μέτρο για υγεία, ακτοπλοΐα, ισοδύναμο

Για κατευνασμό της οργής των νησιωτών λόγω της εγκατάλειψης που υφίστανται κάνουν λόγο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δωδεκανήσου Ν. Σαντορινιός, Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης, Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος, Λέσβου Γ. Μπουρνούς και Χίου Αν. Μιχαηλίδης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν: “ ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά μοίρασε… υποσχέσεις και χαμόγελα. Καμία συγκεκριμένη πολιτική για τη Νησιωτικότητα, κανένα μέτρο που θα ενισχύσει τα νησιά και κανένα σχέδιο για την ανάκαμψη των νησιωτικών οικονομιών και κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στα καύσιμα, της αποτυχίας του επιτελικού κράτους και της αδιαφορίας της ΝΔ.

Τέσσερις ώρες στο Μαξίμου πέρασαν οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών της χώρας, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει κονδύλια που ήταν ήδη δεσμεύσεις και πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπόσχεται χρήματα ΕΣΠΑ και ποσά που ούτως ή άλλως διαχειρίζονται και κατανέμουν, ήδη, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα επιμέρους Υπουργεία. Να «ανασταίνει», για ακόμη μια φορά, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, όταν όλοι οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίησή του, αν τελικά γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις τους. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την εξαπάτηση των νησιών που ξεκίνησε ο Υπουργός Ναυτιλίας, υποσχόμενος ένα δήθεν «τεράστιο» πακέτο στήριξης στη νησιωτική χώρα, μέσα από το περίφημο πρόγραμμα Νέαρχος, που όμως στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΝΑΝΠ….δεν έχει καμία καταχώρηση πίστωσης, αφού το συγκεκριμένο εργαλείο συνυπολογίζεται μαζί με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για το 2022 στα 23εκ συνολικά!

Καμία απάντηση για το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου – του μόνου μέτρου που απαντάει στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των νησιών – αγγίζουν τους 6 μήνες για τα εισιτήρια, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό οι επιχειρήσεις πήραν χρήματα για το πρώτο 6μηνο του 2021. Καμία απάντηση για την υποχρηματοδότηση του μέτρου που οδηγούν στις αναβολές πληρωμών, την ώρα που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 570 εκ από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Καμία απάντηση, τέλος, για το ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να πάρει οποιοδήποτε πρωτοβουλία για την μείωση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες έχουν γονατίσει την οικονομία, αλλά κατήργησε και το σκέλος του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που στόχευε στην πραγματική μείωση της τιμής της βενζίνης στα νησιά της χώρας, εκτοξεύοντας τις τιμές στα νησιά στα πάνω από 2,80€/ λίτρο.

Καμία κουβέντα δεν ακούστηκε από τα χείλη του τόσο «ευαίσθητου», για τη Νησιωτικότητα, Πρωθυπουργού για τις πολυετείς συμβάσεις άγονων γραμμών, που όλο ανακοινώνονται και ποτέ δεν υλοποιούνται με αυτή την κυβέρνηση ή για το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποσχεθεί χρηματοδότηση ύψους 130εκ για τις άγονες γραμμές, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό του έχει εντάξει μόνο 50εκ. Σιγή ιχθύος για τις ανάγκες αναβάθμισης του ακτοπλοϊκού στόλου και για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που μετά από την τετραετία 2015-2019, τα νησιά μας έχουν αρχίσει να παρακαλάνε πάλι σαν επαίτες για ένα δρομολόγιο, ώστε να μην ερημώσουν.

Καμία κουβέντα, ακόμη, για τις μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες υπολογίζονται ακόμη και 10 φορές πάνω και που έχουν φτάσει, τα περισσότερα νησιωτικά νοικοκυριά, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Καμία συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση της στελέχωσης των νησιωτικών Δήμων και των υπηρεσιών στα νησιά.

Τέλος, και με μεγάλη μας λύπη, διαπιστώσαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται την μεγάλη αναταραχή που η κυβέρνηση του έχει προκαλέσει στα νησιά, εξαιτίας της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας σε αυτά. Άδεια Κέντρα Υγείας, υποστελεχωμένα και σε τραγική κατάσταση λειτουργίας νησιωτικά Νοσοκομεία, Πολυδύναμα Ιατρεία με μόνο ένα γιατρό για όλο το νησί, μετακινούμενοι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά από νησί σε νησί, καμία μόνιμη πρόσληψη, σχέδια για ιδιωτικοποίηση της υγείας των νησιών και σχέδιο για γιατρούς με μπλοκάκια. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της ΝΔ για τα νησιά και καμία μαραθώνια φιέστα για να ενισχυθεί το συνεχώς καταρρακωμένο προφίλ του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί να την κρύψει πια.

Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως νοιάζεται έμπρακτα για την Νησιωτικότητα: Ενίσχυση νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με πραγματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και ένα συγκεκριμένο πλέγμα στοχευμένων πολιτικών. Επαναφορά της κανονικότητας των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Επαναφορά της εφαρμογής του σκέλους των καυσίμων, με επιδότηση στην αντλία. Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για επιδότηση εισιτηρίων σε όλους τους φορολογούμενους της χώρας, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Άμεση θεσμοθέτηση κινήτρων (διοικητικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, κα) για την προσέλκυση μόνιμων γιατρών στα νησιά. Αύξηση των προϋπολογισμών των νησιωτικών νοσοκομείων. Οριστικό τέλος στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της υγείας των νησιών”.