Το συνέδριο αυτό έρχεται για να αναδείξει ξεχασμένες γνώσεις απλής λαϊκής σοφίας, απλής λαϊκής ιατρικής, οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην διαχείριση των σημερινών και των μελλοντικών ασθενών. Κάθε πολύτιμη λαϊκή γνώση για την επιβίωση του ανθρώπου, μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στις κρίσιμες εποχές που ζούμε. Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το απέραντο θησαυροφυλάκιο λαϊκής σοφίας που κουβαλάει μέσα της η λαϊκή Ιατρική του τόπου μας, η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική.

του Νίκου Τζούμα

Ο λόγος του Ιπποκράτη μπορεί να διαλύσει τα σκοτάδια του φόβου και να ξαναφέρει το φως στην σκέψη και την καρδιά μας. Η θεματολογία Προϊπποκρατική Ιατρική Ιπποκράτης, Γαληνός, Διοσκουρίδης και άλλοι αρχαίοι Έλληνες γιατροί Τίμαιος του Πλάτωνα Νικόλαος Ιερόπαιδας και Αγάπιος, νεώτεροι Έλληνες γιατροί Η επίδραση της Ελληνικής Ιατρικής σ’ όλες τις γνωστές Ιατρικές παραδόσεις του κόσμου (Παραδοσιακή Ιρανική Ιατρική, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Ayurveda, Ιατρική Unani Tibb, Θιβετάνικη Ιατρική) Μαμές (μαίες) Βικογιατροί Κομπογιαννίτες Γιατροσόφια (Ελληνική Ιατροσοφία) Βεντούζες (κοφτές, κ.α.) Βδέλλες Μελισσοθεραπεία Μαλάξεις, τρίψεις (εντριβές) Βότανα και Συνταγές Συλλέκτες Βοτάνων Ιαματικά λουτρά Φυσική άσκηση Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή Εκκλησιαστική, μοναστηριακή λαϊκή Ιατρική Η πανδημία από την σκοπιά της λαϊκής Ιατρικής και προτεινόμενα γιατροσόφια Η αναγνώριση και κατοχύρωση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής από την Ελληνική Πολιτεία Εκπαίδευση στην Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική Η διάδοση της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής προς όλον τον κόσμο Το συνέδριο αυτό απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, φυσιοθεραπευτές, εναλλακτικούς θεραπευτές, ομοιοπαθητικούς, βελονιστές, ρεφλεξολόγους, αρωματοθεραπευτές, βοτανοθεραπευτές, συλλέκτες βοτάνων, λαϊκούς θεραπευτές, μελετητές της λαϊκής Ιατρικής μας παράδοσης, κ.α.

Η εργασία του Κωνσταντίνου Βαϊτσαρά έχει θέμα Ιαματική λουτροθεραπεία από την Αρχαιότητα στο σήμερα Η Ιαματική Λουτροθεραπεία ως θεραπευτικό μέσο συναντάται από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, από τον Ιπποκράτη μέχρι τις βέδες της Ινδίας στα σύγχρονα Υδροθεραπευτήρια και τις Λουτροπόλεις ανά το κόσμο. Θα γνωρίσετε την ιστορία της Ιαματικής λουτροθεραπείας, τις κατηγορίες Ιαματικών θεραπειών, πού μπορεί να πραγματοποιηθεί, πώς υλοποιείτε, με ποιον τρόπο αλλά και ποιος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την εξωτερική ή εσωτερική υδροθεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πως λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά καθώς επίσης τις ενδείξεις και αντενδείξεις, κυρίως όμως το πώς μπορεί ως συμπληρωματική θεραπεία τα Ιαματικά λουτρά να σας βοηθούν και να σας υποστηρίζουν όπως η λουτροθεραπεία, θαλασσοθεραπεία, εισπνοθεραπεία, λασποθεραπεία, αεροθεραπεία και ηλιοθεραπεία.

Μέσα από την παρουσίαση θα κατανοήσετε και θα γίνει αντιληπτό η δυνατότητα της χρήσης των ιαματικών πόρων και των ευεργετικών συστατικών τους. Με τις πληροφορίες που θα αναγνώσετε θα αποφευχθούν λανθασμένες εντυπώσεις και προσεγγίσεις που βλέπουμε να γίνονται μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως και τη διαφορά στη στεγνή γνώση που υπάρχει ως προς την σωστή χρήση των πληροφοριών που λαμβάνεται. Επίσης σημαντικό κομμάτι θα είναι η ανάλυση του ιστορικού και της προσωποποιημένης – εξατομικευμένης ιαματικής θεραπείας που θα λάβει ο κάθε ένας όταν πηγαίνει για ιαματική λουτροθεραπεία. Θα γνωρίσετε μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης με ιαματικές πηγές που ίσως δεν γνωρίζατε, και τέλος απαντήσεις σε ρωτήματα που μπορεί να έχετε. Παρ ότι η εποχή είναι δύσκολη για αμφίδρομη δια ζώσης συζήτηση, θα μπορέσετε να έχετε άμεση επικοινωνία για πληροφορίες απορίες και οδηγίες για ιαματικά λουτρά κλπ πληροφορίες.

Η συμμετοχή είναι Δωρεάν και απετεί εγγραφή στο λινκ https://traditionalhellenicmedicine.gr/#register