Η Εικαστικός κα Μαρία Καλατζή

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της Διεθνούς έκθεσης στα  Παλάτια της Βασίλισσας Μεγάλης Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας  με τίτλο «San Pietroburgo – La finestra dEuropa» έχει αναλάβει για την Ιταλία το «Art Studio Loreta Larkina» της Βενετίας.

Τα εγκαίνια θα διεξαχθούν στις 25 Μαίου και η διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης θα είναι από 24 Mαίου έως 7 Ιουνίου σε 3 αίθουσες «Sala Rossa, Sala blu &  Sala Bianca».  Η εκδήλωση θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων & Festival Τέχνης που διοργανώνει για τα 200 χρόνια από την γέννηση του θρυλικού Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.


Στην ως άνω έκθεση μεταξύ των 117 καλλιτεχνών, προσεκλήθη να συμμετάσχει και η συμπατριώτισσάς μας εικαστικός-δημιουργός κ. Καλατζή Μαρία με την τριλογία των έργων της «Bolshoi ballet dancers», αναφερόμενη στις κορυφαίες ρωσίδες μπαλαρίνες όλων των εποχών του παγκοσμίως διάσημου ρώσικου θιάσου μπαλέτων Bolshoi (Μπολσόι), που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα.

Τα έργα της κ. Καλατζή θα παρουσιαστούν στην «Sala Bianca – Λευκή αίθουσα».
Δείτε εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=pqGmY-hHTWg

Η μπαλαρίνα Olga Smirnova
Η μπαλαρίνα Galina Ulanova
Η μπαλαρίνα Anna Pavlovna

Η Μεγάλη Αικατερίνη ενθάρρυνε την άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών με το διάταγμα τις 28ης  Μαρτίου 1776 και οι  πρώτες αίθουσες των χώρων  που θα παρουσιαστεί η έκθεση άνοιξαν το 1790 για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η πολυτελής μπροστινή σκάλα  αποτελεί ένα ζωντανό δείγμα του Αrt nouveau της Αγίας Πετρούπολης και για τον επισκέπτη  μετατρέπεται σ’ ένα πραγματικά νοερό ταξίδι στον χρόνο στις περίφημες εκείνες «Ρώσικες εποχές» των συναντήσεων της Μεγάλης Αικατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκαν μεγαλειώδεις γιορτινές βραδιές με χορούς, συναυλίες, θεατρικές μεταμφιέσεις, αλλά και με δράματα!!!
Επίσης  με τις πρόβες των πρώτων παραστάσεων του θεάτρου “Curve mirror” με τις σκηνοθεσίες  του Nikolai Seversky και τις συναντήσεις των μελών του λογοτεχνικού κύκλου του διάσημου σοβιετικού ποιητή, δημοσιογράφου και συγγραφέα Korney Chukovsky.

Οι εν λόγω χώροι πάντα περιστοιχίζονταν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της καλής κοινωνίας και στα τέλη του 19ου έως του πρώτου μισού του 20ού αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Πολιτιστικής ζωής της Αγίας Πετρούπολης.
Η ιστορία του συνδέεται άρρηκτα με τα ονόματα διασήμων εκπροσώπων του ρώσικου πολιτισμού όπως του χορογράφου – θεατρικού ιμπρεσάριου & κριτικού τέχνης Sergey Pavlovich Diaghilev, του διάσημου κριτικού του θεάτρου Alexander Kugel,  του μαέστρου Samuel Samosud της ορχήστρας του θεάτρου Bolshoi (Μπολσόι), καθώς και πολλών άλλων.
Σήμερα οι χώροι διατίθενται για εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις Καλών Τεχνών, μουσικές βραδιές, κ.λ.π.

Διάσημες Ρωσίδες μπαλαρίνες του θιάσου Bolshoi υπήρξαν η θρυλική Anna Pavlovna –  πρίμα μπαλαρίνα του Αυτοκρατορικού ρώσικου μπαλέτου του 20ου αιώνα με την μοναδική τεχνική και ξεχωριστή γοητεία, η  Ulyana Lopatkina – «Η ψυχή του χορού» όπως την αποκαλούσαν επειδή χορεύοντας συνδύαζε την άρτια τεχνική με τις υπέροχες γραμμές στην κίνηση και την εκφραστικότητα, η Νatalia Osipova – «Η  Superstar» του ρωσικού  μπαλέτου, η Galina Ulanova – πού ήταν η μοναδική από τους χορευτές που έλαβε 2 φορές το μετάλλιο του ήρωα της Σοσιαλιστικής εργασίας, η νεαρή σύγχρονη πρίμα μπαλαρίνα Olga Smirnova με την ασύλληπτα όμορφη απλότητα και καταγωγή απ’ την Αγία Πετρούπολη, κ. ά.
Αυτές πρωταγωνίστησαν σε διάσημες θεατρικές παραστάσεις όπως «Η λίμνη των κύκνων», «Ζιζέλ», «Ο καρυοθραύστης», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Ο κουρσάρος» κ.ά.

Η Αγία Πετρούπολη (τέως  Λένινγκραντ) είναι η πιο Βόρεια μεγαλούπολη του πλανήτη και από τις πιο καλοδιατηρημένες μεγαλοπρεπείς ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Γοητευτική και μυστηριώδης, Βaroque, Rococo και νεοκλασική, η πόλη των Τσάρων δημιουργήθηκε το 1703 από τον Πέτρο Α’. Επάξια επονομάζεται η «Βενετία του Βορρά» χάρη στα πολυάριθμα κανάλια και τα περισσότερα από 100 νησάκια και τις γέφυρες του ποταμού Νέβα. Αποτελεί κέντρο της διανόησης, της προόδου, του πολιτισμού και της τέχνης.
Είναι ένα ζωντανό μουσείο με αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική μνημειώδη κληρονομιά και αληθινούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που αφηγείται με λυρισμό μια ιστορία αιώνων και γι’ αυτό η UNESCO έχει ανακηρύξει το κέντρο και τα προάστιά της Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς.
Σήμερα το ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου το Hermitage, φιλοξενώντας περισσότερα από 3.000.000 εκθέματα.
Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που γεννήθηκε και  έζησε στην Αγία Πετρούπολη είχε πει:  «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»!
«Η ομορφιά και η τέχνη ενώνονται». «Μια ευφάνταστη ομορφιά που αναζητώντας ένα κέντρο βάρους μεταξύ της δύναμης του ασυνείδητου και του ορθολογισμού δημιουργεί την ιδέα της αρμονίας. Μια δημιουργία που περιμένει την τέχνη ως μια θεολογία αξιών και ιδανικών.  Η τέχνη μας βοηθά πάντα να κατανοήσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας, να ρίξουμε μια νέα ματιά στη ζωή μας και στον κόσμο γύρω μας»!

Δείτε τα έργα και των άλλων καλλιτεχνών στις εξής αίθουσες:
«Sala Rossa» https://www.youtube.com/watch?v=vG-WwOvnA-Y
«Sala Blu»     https://www.youtube.com/watch?v=zAk2tZyLIg0

Katherine’s Palace hall in Tsarskoe Selo (Pushkin), Russia
Τα Παλάτια της Μεγάλης Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη