ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ | Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στο Φάρο Γουρούνι Σκοπέλου (video&εικόνες)

Η Κυριακή της 21η Αυγούστου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα φάρων. Η Υπηρεσία φάρων  του Πολεμικού Ναυτικού αποφάσισε ο φάρος Γουρούνι στη Σκόπελο να παραμένει ανοιχτός για το κοινό από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ.
Κείμενο: Αγγελος Ξηντάρης| Ρεπορτάζ : Νίκος Τζούμας – Βασιλική Παλαιολόγου | Εναέρια Πλάνα : Kωνσταντίνος Αμπελάκιας

Ο φάρος λειτούργησε το 1889 με φαροφύλακες τότε, σήμερα αυτοματοποιημένος, ενώ υπάρχουν δύο φαροφύλακος που εναλλάσσονται. Το συγκρότημα περιλαμβάνει φαρόσπιτο με ενσωματωμένο τετράγωνο πύργο που στην κορυφή του τοποθετήθηκε ο φαρικός κλωβός, συνολικού ύψους 18μ, εντός του οποίου υπάρχει ο εξοπλισμός του φάρου, εξωτερικά υπάρχουν w.c και φούρνος.
Απέχει απο τη Γλώσσα Σκοπέλου περιπου 8km, με δρόμο νεοασφαλτοστρωμένο εκτός των 3,5km περίπου βατου χωματόδρομου.
Για το τμήμαα αυτό για πρώτη φορά ο Δήμος εκπόνησε και υπέβαλλε μελέτη για χρηματοδότηση και αναμένεται η έγκριση (εντος του μηνα) για ολοκλήρωση του έργου. Το φαρικό συγκρότημα ανακυρήχθηκε διατηρητέο, ιστορικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο φάρος γουρούνι κτίστηκε στο βόρειο ακρωτήρι της Σκοπέλου που βλέπει τον δίαυλο Σκοπέλου (μπουγαζι Γλώσσας) και το φανάρι Ρεπι. Ο φάρος έχει φωτοβολία 20 μίλια με 3 διαδοχικές αναλαμπές – σκότους στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα και μετά 30 δευτερόλεπτα παύσης και πάλι απο την αρχή, με ύψος από θάλασσα στα 70μ, φανάρι πολύ σημαντικής ναυτικής αξίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα αφού από αυτό το μπουγάζι ταξιδεύουν τα πλοία στη κατεύθυνση βορρά – νότου.

Η επίσκεψη στο φάρο γουρούνι εκτός απο εγκυκλοπαιδικές γνώσεις θα σας προσφέρει και μια μοναδική διαδρομή στο τραχύ και γαλαζοπράσινο περιβάλλον της Σκοπέλου